Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

ZSUiS na III miejscu w Wojewódzkim Turnieju Cukierniczym

3

W dniu 15.01.2018 r odbył się w Krośnie XV Wojewódzki Turniej „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Reprezentant Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle – Maksymilian Czechowicz został laureatem konkursu zdobywając w nim III miejsce.

Organizatorem turnieju był krośnieński Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 we współpracy z Cukiernią „Jagusia” w Krośnie. Nad jego przebiegiem czuwała komisja konkursowa, w skład której weszli zawodowi cukiernicy, a także nauczyciele zawodu i przedstawiciele kuratorium oświaty.

O zwycięstwo rywalizowali ze sobą uczniowie szkół zawodowych z całego województwa podkarpackiego – z Rzeszowa, Pilzna, Krosna oraz Jasła, wyłonieni do udziału w turnieju w wyniku przeprowadzonych eliminacji  szkolnych. Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle reprezentowali uczniowie kl. 3a kształcący się w zawodzie cukiernik - Magdalena Pikusa i Maksymilian Czechowicz.

Turniej rozegrany został w dwóch etapach. W pierwszej części uczniowie rozwiązywali test wiedzy teoretycznej. Część druga, praktyczna, polegała na wykonaniu tortu, figurek marcepanowych oraz ciasteczek bankietowych. Forma i zdobnictwo wykonanych prac nawiązywały do tematu przewodniego, którym w tegorocznej edycji konkursu stał się „Powiew wiosny”. Stąd wśród elementów dekoracyjnych znalazły się figurki zwierząt i ptaków oraz motywy kwiatowe, kojarzące się z budzącą się do życia przyrodą.

Poziom konkursowych zmagań, jak co roku, był wysoki. Uczestnicy wykazali się nie tylko fantazja i kreatywnością, ale również umiejętnościami cukierniczymi. Z wyczuciem dobrane nowoczesne techniki zdobnicze, zastosowanie różnorodnych materiałów cukierniczych oraz staranność i kunszt wykonania pozwoliły im stworzyć wspaniałe, cieszące oko „wiosenne” kompozycje. Wśród nich jury wysoko oceniło prace reprezentantów ZSUiS. Maksymilian Czechowicz został jednym ze zwycięzców turnieju zdobywając w nim III miejsce, Magdalena Pikusa wywalczyła sobie wysoką, piątą pozycję.

Efekty pracy młodych adeptów sztuki cukierniczej zostały zaprezentowane na zakończenie turnieju podczas przygotowanej przez organizatorów wystawy. Była to wspaniała okazja dla wszystkich obecnych gości – uczniów, ich opiekunów i jurorów, nie tylko do wymiany spostrzeżeń i doświadczeń, ale również do degustacji wyrobów.

Udział w konkursie był dla uczestników wspaniałym zawodowym doświadczeniem oraz okazją doskonalenia swoich umiejętności praktycznych. Dał uczniom możliwość sprawdzenia się w rywalizacji z kolegami, stał się też impulsem i motywacją do rozwijania własnych zdolności i zawodowych pasji. 

Oprócz cennych nagród i pamiątkowych dyplomów uczestnicy uzyskali zwolnienie z praktycznego egzaminu zawodowego. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

ZSUiS

Napisany dnia: 20.01.2018, 16:18

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
3
@ dragoness
dnia 21.01.2018, 11:56 · Zgłoś
Gratulacje!
Odpowiedz
26
@ Fajny
dnia 20.01.2018, 20:11 · Zgłoś
Max - gratulacje :)
Odpowiedz
28
@ Elka
dnia 20.01.2018, 19:02 · Zgłoś
Brawo! Gratuluję sukcesu!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657