
Wszystkich miłośników domowego jedzenia oraz domowych wypieków serdecznie zapraszam do swojej kuchni, gdzie mam nadzieję znajdziecie chociaż odrobinę kulinarnych inspiracji. Ma być sezonowo i smacznie.
Przed nami najsłodszy dzień w roku czyli Tłusty Czwartek w tym dniu każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka więc podajemy przepis na pączki.
Cukiernia u Zofii poleca pyszne umilenie upalnych dni. Świeże owoce w dowolnym mixie podane w niebanalny sposób...
Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez świątecznej babki, dlatego też już dzisiaj razem z Zakładem Cukierniczym u Zofii zachęcamy Was do jej samodzielnego wykonania. Babka pięknie pachnie i jest bardzo puszysta...
Przepyszna tarta z jabłkami, czyli kruche ciasto, jabłka, ponownie kruche ciasto pokrojone na paseczki i na wierzchu gruba warstwa cukru pudru. Przygotowanie tarty jest proste i szybkie (jabłek nie smażymy, układamy surowe pokrojone w cienkie paseczki, ciasta nie podpiekamy wcześniej, pieczemy wszystko razem). W smaku tarta jest wyśmienita, nie za słodka i nie za kwaśna (mimo, że do jabłek nie dodajemy w ogóle cukru, słodkości dodaje cukier puder posypany na wierzchu). Polecam wypróbować. Porcja na formę na tartę o średnicy 28 cm.
Po dłuższej nieobecności przepisów kulinarnych postanowiliśmy przez jakiś czas "zaopiekować" się kącikiem. Na początek proponujemy Państwu prostą, niedrogą i(a) bardzo smaczną potrawę. Mianowicie "Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym"

Zakład Cukierniczy "U Zofii" zachęca do korzystania z własnych przepisów na tak zwane "małe co nieco", które od dzisiaj są publikowane na łamach naszego portalu w dziale kącik kulinarny. Na dobry początek prosty przepis na faworki, bo tłusty czwartek tuż tuż.
Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje tych chrupiących wafelków.
Sezon na truskawki już na dobre się zaczął. Na rynku można już kupić truskawki, pora więc na coś absolutnie wiosennego. Polecam Państwu super sernik na zimno z truskawkami. Wykonanie jej jest dość proste i na pewno każdemu się uda...
Po nieco dłuższej przerwie zamieszczamy kolejny przepis w naszym Kąciku Kulinarnym. Tym razem kurczak w wydaniu lekko słodkim. Jest to danie odpowiednie na letnią porę a poza tym łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne...
Długo oczekiwana wiosna przyszła gwałtownie i od razu raczy nas wysokimi temperaturami. Jak wiadomo wraz z nadejściem słońca zmieniają się nasze upodobania kulinarne. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was przepis na ciekawą sałatkę. Nie rządzą nowalijki !
Polędwiczki wieprzowe to mięso lubiane. Jest delikatne i soczyste a w dodatku stosunkowo tanie. Ze względu na swoje walory jest dobrze odbierane przez dzieci i osoby starsze. Smakuje równie dobrze w wersji pieczonej jak i smażonej...
Po tradycyjnych daniach świątecznych proponujemy akcent kuchni włoskiej z makaronem tagiatelle i serem pleśniowym w rolach głównych. Sery pleśniowe zdobywają w Polsce coraz większą popularność, więc mamy nadzieję, że to danie przypadnie i Wam do gustu...
Święta zbliżają się nieubłaganie więc czas na świąteczny przepis. Więc ryba. Ale nie karp. Bo wielu z nas, mimo tradycji, nie jest fanami karpia i coraz częściej zerka w kierunku innych ryb na wigilijny stół. Więc sandacz. Do dzieła...
Nim się obejrzymy przyjdą święta. Proponujemy więc danie, które już o święta się ociera. Tym razem w roli głównej łosoś. Łosoś stał się w Polsce rybą popularną, mamy więc nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu w tym wydaniu, które proponujemy...
Sezon na dynie rozpoczęty. Jest to najlepszy moment na zastosowanie tego warzywa w naszej kuchni. Dania z dyni zdobywają w Polsce coraz większą popularność więc i my postanowiliśmy podać nasz przepis na zupę krem z dyni...
Tym razem proponujemy Wam danie z drobiu ponieważ po drób sięgamy najczęściej podczas przygotowania obiadu czy kolacji. Choć drób jest mięsem bardzo powszechnym to postanowiliśmy zastosować nietypowy sos bo z dodatkiem sera pleśniowego...
Upały nie odpuszczają a jak jest naprawdę gorąco nie ma nic lepszego niż chodnik. Oczywiście sprawa nie jest taka prosta, bo my uwielbiamy chodnik, ale u niektórych na samą myśl o jedzeniu zimnej zupy pojawia się grymas na twarzy...
Lato w pełni a więc i sezon grillowy otwarty. Jak wiadomo grillowanie cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Złośliwi powiedzą, że stało się ono niemalże naszym sportem narodowym. Tak więc przepis będzie grillowy ale bardziej nowoczesny niż kiełbasa z musztardą...
Kontynuujemy wiosenne propozycje i przedstawiamy przepis na ciekawą sałatkę. Świeża, orzeźwiająca i pyszna. Czego trzeba więcej na wiosnę i zbliżające się lato?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.