Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

5 sposób na zdrowe grillowanie

Sezon grillowy już się rozpoczął, dlatego warto poznać zasady, które pozwolą Ci przygotować smaczne i zdrowe potrawy.

1. Grilluj w odpowiedni sposób

Żeby grillowanie mogło być zdrowe, zadbaj o to, aby grill był odpowiednio przygotowany. Rozpal go używając do tego brykietu lub węgla z drzew liściastych. Nie[1]  używaj gazet, ponieważ toksyczne substancje wylądują później na twoim talerzu. Unikaj rozpałek, ponieważ nigdy nie mamy pewności czy w trakcie ich spalania nie powstają toksyczne związki. Grillowanie wymaga cierpliwości, po rozpaleniu brykietu najlepiej poczekać, aż pojawi się warstwa popiołu, co może zająć około 40 minut. Warto rozważyć zakup aluminiowych tacek, ponieważ tłuszcz skapując z pieczącego się mięsa na węgiel wytwarza toksyczne związki. Dobrym pomysłem jest również grillowanie mniejszych kawałków mięsa i nacinanie ich, ze względu na to, że wtedy czas obróbki cieplnej się skraca, a nasze danie jest zdrowsze.

2. Wybieraj chudsze rodzaje mięsa

Na grillu zazwyczaj królują tłuste mięsa takie jak: kiełbaski wieprzowe czy karkówka. Niestety stanowią one źródło kwasów nasyconych, których nadmiar w diecie może prowadzić między innymi do chorób serca, miażdżycy czy zawałów. Ponadto przetworzone czerwone mięso uznawane jest za czynnik rakotwórczy. Dlatego warto postawić na chude mięso i ryby. Na grilla idealnie nadają się filety, udka i skrzydełka z kurczaka oraz indyka. Jeśli nie wyobrażasz sobie białego mięsa z grilla warto sięgnąć po schab lub polędwicę wieprzową ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu.

3. Sięgnij po warzywa i owoce.

Idealnym sposobem na to, żeby sobotni grill był zdrowszy jest sięgnięcie po warzywa i owoce. Do tego celu idealnie nadają się: papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, cebula, ananas oraz mango. Smaczna będzie również grillowana kolba kukurydzy oraz zielone szparagi z grilla. Warzywa takie jak pieczarki, cebula, papryka czy cukinia można wykorzystywać do szaszłyków. Spokojnie na grillu można przyrządzić także kalafiora czy brokuła pokrojone w grube plastry. Warzywa przyrządzone na grillu nabiorą zupełnie innego smaku niż te z piekarnika czy patelni, więc dla wielu osób może być to nowe doświadczenie kulinarne. Pamiętajmy o przyprawach, marynowaniu i niewielkim dodatku oliwy z oliwek.

4. Nie jedz spalenizny

Powinniśmy bezwzględnie unikać przypalonego mięso. Wytwarzają się w nim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy aromatyczne czyli związki toksyczne, które są uznawane za rakotwórcze. Niezdrowe będą również przypalone grzanki i warzywa, ponieważ zawierają akrylamid, który znajduje się obecnie na liście substancji potencjalnie rakotwórczych. Dbaj o to, żeby Twoje potrawy z grilla były dobrze dopieczone, ale nie zwęglone!

5. Stosuj samodzielnie przygotowane marynaty i sosy

Gotowe mieszanki przypraw zawierają często duże ilości soli i wzmacniaczy smaku np. glutaminianu sodu.  Warto używać świeżych i suszonych ziół, octu balsamicznego, oliwy z oliwek. Często możemy kupić gotowe marynowane mięso, które można bezpośrednio wrzucić na ruszt. Niestety w takim wypadku trudno zweryfikować skład marynaty i świeżość mięsa. Świetnym pomysłem będzie samodzielne przyrządzenie marynaty do mięs z grilla! Możesz do tego celu wykorzystać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, rozmaryn, czosnek, miód oraz sól i pieprz.

Autor: Gabriela Solarz - dietetyka z Gabinetu dietetycznego Bonne Sante w Jaśle

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657