
Dietetyczne błędy w jadłospisie dziecka
Dieta dzieci, tak jak i każdego innego człowieka, powinna być zbilansowana pod kątem makro- i mikroskładników. Dieta w wieku dziecięcym jest szczególnie ważna, ponieważ pozwala na odpowiedni rozwój fizyczny i intelektualny, jak również na budowanie odpowiednich nawyków żywieniowych.
Wprowadzenie odpowiednich posiłków dla dzieci nie zawsze jest łatwe, ponieważ znaczna część dzieci jest niejadkami lub zjada tylko kilka wybranych przez siebie dań. W takich sytuacjach najlepiej skontaktować się z dietetykiem zajmującym się dietami dla dzieci. Dzięki temu rodzice są w stanie zapewnić dziecku posiłki, które pozytywnie wpłyną na jego rozwój i będą znikać z talerza.
Jakie są najczęściej występujące błędy dietetyczne w jadłospisie dziecka?
Jednym z najczęściej występujących błędów w jadłospisie dziecka jest zbyt duża ilość węglowodanów prostych i słodyczy. Węglowodany proste możemy znaleźć we wszystkich potrawach i daniach mącznych, uwielbianych przez dzieci. Słodkie kluseczki czy pierogi dostarczą energii tylko na chwilę, przez co dziecko za moment dalej będzie głodne. Nie należy oczywiście wykluczać ich całkowicie, ale ograniczyć na korzyść pełnowartościowych, zbilansowanych posiłków jak np. kasza z mięsem i warzywami.
To samo tyczy się słodyczy. W małym batoniku jest podobna liczba kilokalorii co w zbilansowanej przekąsce, a z pewnością batonik nie da dziecku uczucia sytości. Zbyt częste spożywanie słodyczy przez dzieci skutkuje pojawieniem się nadwagi lub otyłości, a także często zupełnie niepotrzebną nadpobudliwością .Odchudzanie dzieci jest ciężkim procesem, wymagającym sporo wiedzy, wyrozumiałości i wytrwałości, dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć.
Kolejnym błędem żywieniowym w jadłospisie jest monotonność i wykluczanie kluczowych składników, jakimi są warzywa i owoce. Są one pełne witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Dzieci często unikają owoców i warzyw, bo nie znają ich smaku lub z góry zakładają, że są niesmaczne. Warto przemycać je im w postaci kremów, sosów czy surówek, a z pewnością z czasem oswoją się z nimi i chętniej będą po nie sięgać.
Wiele osób podaje swoim dzieciom do picia soczki przecierowe lub wody smakowe, uważając to za zdrowe dla ich pociech. Niestety, zarówno wody smakowe, jak i soki zawierają bardzo dużą ilość cukru dodanego, który wpływa niekorzystnie na organizm. Najlepszą opcją jest od małego podawanie dziecku do picia wody niegazowanej. Sporym błędem jest zmuszanie dzieci do jedzenia, przez co rodzi się automatycznie negatywne wspomnienie związane z posiłkiem. Dziecko powinno zjeść tyle ile potrzebuje, bez wmuszania. Wykluczając słodycze i słodzone napoje, a także regularnie podając posiłki z pewnością z czasem zauważymy, że dziecko zjada większe porcje, nie wykluczając żadnego z produktów.
PONIŻEJ PROPONUJEMY PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DLA DZIECKA
(powyżej 2 roku życia, bez uwzględnienia alergii lub nietolerancji pokarmowych)
Poniedziałek
Początek dnia: Ciepła herbata malinowa
I Śniadanie: Chleb żytni z pastą rybną, papryką i sałatą
II Śniadanie: Budyń jaglany z musem owocowym
Obiad: Krupnik z fasolką, filet z kurczaka panierowany w sezamie, ziemniaki, brokuł
Podwieczorek: Jabłko, bakalie
Kolacja: Placuszki z marchewki lub dyni
Wtorek
Początek dnia: Ciepła woda z sokiem z cytryny i miodem
I Śniadanie: Kasza jaglana z masłem orzechowym, miodem i cynamonem, posypana prażonymi nasionami dyni, słonecznika, sezamu
II Śniadanie: Wafle ryżowe z pastą warzywno-zbożową, kakao naturalne
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym, placki warzywne, ryż brązowy, duszona soczewica
Podwieczorek: Kisiel z gruszek z migdałami
Kolacja: Bułka orkiszowa z masłem, szynką i papryką
Środa
Początek dnia: Kakao naturalne
I Śniadanie: Bułka wieloziarnista z humusem, ogórkiem kiszonym
II Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku z borówkami
Obiad: Zupa z marchwi, kotlety z fasoli, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek: Chlebek dyniowo-bananowy z masłem orzechowym
Kolacja: Jajecznica na parze z pomidorkami i cukinią, pieczywo graham z masłem
Czwartek
Początek dnia: Ciepła herbata owocowa
I Śniadanie: Owsianka na napoju owsianym z owocami suszonymi i orzechami
II Śniadanie: Kanapka z pieczywa graham z wędliną drobiową i serem żółtym z warzywami
Obiad: Ogórkowa z pęczakiem, schab pieczony w sosie własnym, kasza gryczana, buraczki
Podwieczorek: Mus owocowy posypany migdałami + herbatniki pełnoziarniste
Kolacja: Zapiekanka z cukinii z kaszą jaglaną i mozzarellą
Piątek
Początek dnia: Ciepła woda
I Śniadanie: Tost z pieczarkami, serem i papryką
II Śniadanie: Jogurt naturalny z bananem i orzechami
Obiad: Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną, kotleciki rybne (np. z dorsza) w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, duszony por
Podwieczorek: Ciasteczka owsiane, kawa inka na mleku
Kolacja: Kasza jaglana z miodem i masłem
Dietetyk Bonne Sante Jasło
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: 0