Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Dynia- dlaczego warto ją jeść?

Dynia to pełna zdrowia kulinarna królowa jesieni. Walory odżywcze posiada nie tylko jej miąższ, ale również pestki i otrzymywany z nich olej. Dynia coraz częściej pojawia się na naszych talerzach i to w przeróżnych wariacjach. I dobrze, niech króluje! 

Dynie występują,  aż w 45 odmianach. Różnią się między sobą nie tylko wielkością, ale też kolorystyką. Najpopularniejsza jest odmiana Hokkaido, czyli jedyna, której nie trzeba nawet obierać ze skóry, co jest dużym plusem dla osób zabieganych.

Od odmiany tego warzywa zależą jej wartości odżywcze oraz kaloryczność. Mimo wszystko kaloryczność dyni jest niska. Miąższ dyni w 100g jest źródłem około 26-33 kcal. To oznacza, że jest ona rewelacyjnym pomysłem dla osób, które chcą schudnąć.

Miąższ dyni

Jest  źródłem: alfa – i beta- karotenu, witaminy C, E, A, niacyny, witaminy B1, B2, potasu, wapnia, cynku. Witamina A i E są składnikami, które doskonale wpływają na cerę. Ponadto witamina A wzmacnia wzrok. Miąższ ma też działanie moczopędne, reguluje przemianę materii, wspomaga walkę z zaparciami.

Pestki dyni

Pestki są dość kaloryczne – w 100 g mają 560 kcal – zatem traktujmy je jako dodatek do dania, a nie posiłek sam w sobie. Jednak warto je jeść! Są źródłem żelaza i cynku. Tłuszcz pestek dyni to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych – są one niezbędne dla organizmu i układu hormonalnego.

Olej  z pestek dyni

Olej z pestek dyni wykazuje korzystne właściwości żywieniowe oraz farmakologiczne. Wszystko za sprawą: nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów fenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych. Pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową. Ma on działanie obniżające stężenie całkowitego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i przyspiesza gojenie się ran. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, sera białego a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia.

Jak dynia działa na nasz organizm?

ANTYZAPALNIE! 

Dynia dostarcza wielu cennych związków pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. B-karoten, przywraca równowagę w organizmie i poprawia jego funkcjonowanie, a tym samym chroni m.in. przed miażdżycą, udarem mózgu, zaburzeniami wzroku, a także chorobą wieńcową.

Im dojrzalsza dynia, tym więcej B-karotenu. Odmiany z pomarańczowym miąższem zawierają go najwięcej!

ANTYNOWOTWOROWO!

Beta-karoten należy do związków nazywanych karotenoidami, a produkty bogate w karotenoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej, gardła, krtani i płuc. 

WSPOMAGA SERCE! 

Z uwagi na zawartość potasu, który wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego i wspiera pracę mięśnia sercowego. Zmniejsza utlenianie się frakcji cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia, m.in. miażdżycy. 

Pomysł na placki dyniowe bez cukru

Składniki (około 4 porcje):

  • 200 g puree z dyni  
  • 2 łyżki jogurtu  
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • W misce wymieszać łyżką zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkami oraz roztopionym tłuszczem i miodem. Do drugiej miski wsypać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  • Do miski z dynią wsypać suche składniki i wymieszać łyżką (krótko, wolno, tylko do połączenia się składników).
  • Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy.
  • Smażyć na umiarkowanym ogniu, przez około 1,5 - 2 minuty do zrumienienia się, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie (ok. 1,5 minuty).

Klaudia Hudzik - dietetyk z Gabinetu dietetycznego Bonne Sante

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ dragoness
dnia 05.02.2022, 17:41 · Zgłoś
Trzeba będzie spróbować...
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657