Koktajlowy zawrót głowy
Koktajle owocowe to jedna z wielu propozycji na to, co można przyrządzić ze świeżych i pachnących owoców. Już niebawem doczekamy się sezonu, kiedy na straganach będą królować truskawki, lada moment pojawią się maliny, borówki, jagody, które idealnie nadają się do odżywczych koktajli.
Zachęcamy, by garściami czerpać z dobrodziejstw natury i zamiennie za ciasta i inne kaloryczne desery przyrządzać zdrowe koktajle owocowe. Dietetyczne przepisy na shake jakie proponujemy poniżej są przyrządzone z dodatkiem mleka, jogurtu lub lodu. Koktajle mogą stanowić letnią propozycję na drugie śniadanie lub deser, te składające się tylko z owoców i lodu będą doskonałą alternatywą na orzeźwiającą przekąskę w upalny dzień.
Koktajl mango z pomarańczą
Składniki:
- 1 mango
- 1 pomarańcza
- ½ średniej wielkości ananasa
- Lód
Mango obierz, przekrój na pół i usuń pestkę. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki. Ananasa obierz i pokrój. Wszystkie owoce wraz z lodem przełóż do miksera i zblenduj.
Koktajl jagodowy
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 1 banan
- 1 szklanka chudego mleka
- 2 łyżki miodu
Jagody umyj, banana obierz. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. Koktajl przed podaniem wstaw do lodówki.
Koktajl miętowo-arbuzowy
Składniki:
- 500 g arbuza
- Kilka listków mięty
- Duża porcja lodu
Arbuza podziel na mniejsze części, miętę umyj. Zmiksuj składniki z kilkoma kostkami lodu. Koktajl przelej do szklanki. Lód pokrusz w kruszarce, dodaj do koktajlu. Udekoruj listkami mięty i kawałkiem arbuza.
Koktajl ananasowy
Składniki:
- 1 mały ananas
- 2 dojrzałe kiwi
- pół szklanki soku pomarańczowego
- kilka listków mięty
Ananasa i kiwi obrać, pokroić w małe kawałki. Zmiksować razem z sokiem, przelać do szklanki Ozdobić listkami mięty, plasterkiem pomarańczy.
Truskawkowe szaleństwo
Składniki:
- 1 duży pomidor malinowy
- ½ szklanki truskawek
- szklanka pokrojonego w kostkę arbuza
- sok z 1 limonki
- ½ szklanki wody niskosodowej
- 6 listków świeżej mięty
Truskawki zalewamy wodą. Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się pestek z arbuza i twardej szypułki z pomidora. Limonkę poroluj po blacie (łatwiej wyciśniesz z niej rok), przekrój na pół i wyciśnij. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Pijąc codziennie jeden z takich koktajli przygotowany z sezonowych owoców zapewnicie sobie regularną dawkę składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. W tym celu, aby koktajl był bardziej syty warto połączyć go z porcją zdrowych tłuszczy np. awokado, mlekiem kokosowym, orzechami, pestkami czy kakao lub porcją nabiału.
Komentarze Czytelników: