Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Strona główna

Pokrzywa - dlaczego powinna znaleźć się w twojej kuchni?

Dla większości z nas pokrzywa stanowi niepożądany chwast rosnący w pobliżu domów, na skrajach lasów lub porastający brzegi rzek. Roślina ta kojarzyć się może z pieczeniem i swędzeniem, które powstają na skórze po kontakcie z nią. Swoje parzące działanie zawdzięcza włoskom, w których występuje między innymi kwas mrówkowy i histamina.

Wiele osób nie wie, że pokrzywa jest jedną z najcenniejszych roślin leczniczych. Stanowi wspaniały środek odżywczy i wzmacniający dla naszego organizmu.

Pokrzywa jest istną bombą witaminową. Zaopatrzy nasz organizm w niezbędne składniki odżywcze takie jak: witaminy A, C oraz E, a także witaminy z grupy B. Minerały zawarte w pokrzywie to przede wszystkim wapń, żelazo, foliany, potas, magnez, fosfor, selen oraz cynk.  Dzięki wysokiej zawartości substancji biologicznie czynnych pokrzywa działa antyoksydacyjnie, wspomaga neutralizację wolnych rodników i chroni nas przed procesami starzenia.

Pokrzywa powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie osób z obniżonym poziomem żelaza i anemią. Napary z tej rośliny mają działanie przeciwkrwotoczne, zwiększają liczbę czerwonych krwinek i hemoglobiny. Herbatki z pokrzywy warto spożywać również w okresie gdy jesteśmy osłabieni, przemęczeni i narażeni na długotrwały stres.

Trzecim powodem, dla którego warto spożywać pokrzywę są jej właściwości związane z hamowaniem stanu zapalnego w organizmie. W badaniach naukowych wykazano, że esktrakt z pokrzywy łagodził dolegliwości bólowe spowodowane urazami fizycznymi. Warto podkreślić, że korzyści ze spożywania tej rośliny odniosą także osoby cierpiące na choroby alergiczne i katar sienny, ponieważ pokrzywa zawiera związki o działaniu przeciwhistaminowym.

Pokrzywa zadba o stan naszej skóry, włosów i paznokci. Preparaty z tej rośliny wzmacniają włosy, pobudzają ich wzrost, zapobiegają ich wypadaniu i powstawaniu łupieżu. Będzie korzystna w przypadku trądziku, ponieważ zmniejsza produkcję łoju oraz sebum.

Kolejnym powodem przemawiającym za spożywaniem pokrzywy jest jej działanie oczyszczające. Wspomaga usuwanie nadmiaru zatrzymanej w organizmie wody metabolicznej. Ponadto usprawnia procesy trawienne i tym samym przyspiesza nasz metabolizm. Działa korzystnie również na pracę wielu narządów: żołądka, trzustki oraz wątroby, dlatego należy zalecać ją osobom z cukrzycą i podwyższonym poziomem cholesterolu.

Istnieje bardzo wiele powodów, dla których warto włączyć pokrzywę do swojej codziennej diety. Posiada wiele cennych właściwości, które pozwolą poprawić zdrowie i kondycję naszego organizmu, a także lepiej wyglądać. Ponadto pokrzywa jest łatwo dostępna, można zbierać ją od maja do września, przed okresem kwitnienia. Najprostszą formą jej wykorzystania są herbatki ziołowe, ale można także przygotowywać z niej soki przy pomocy sokowirówki i używać ją jako składnika zup, serów oraz sałatek.

Twarożek kanapkowy z pokrzywą

Składniki:

❖   1 kostka twarogu chudego

❖   ½ małego jogurtu naturalnego

❖   2 łyżki szczypiorku

❖   3 rzodkiewki

❖   garść młodych listków pokrzywy

❖   sól, pieprz

Przygotowanie:
Liście pokrzywy przelać wrzątkiem, gdy wystygną posiekać drobno. Pokruszony twaróg wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz. Wymieszać twarożek z posiekaną pokrzywą, posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką.

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą

Składniki:

❖   3 garście mixu sałat

❖   2 pomidory

❖   1 ogórek gruntowy

❖   1 kulka mozzarelli

❖   2 garści liści młodej pokrzywy

❖   4-5 rzodkiewek

❖   szczypiorek

Sos:

❖   1 łyżka oliwy z oliwek

❖   1 łyżeczka octu balsamicznego

❖   płaska łyżeczka musztardy

❖   ½ łyżeczki miodu

❖   sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Młodą pokrzywę przelać wrzątkiem, sparzyć i odsączyć z nadmiaru wody. Warzywa pokroić, zmieszać z mixem sałat i pokrzywą. Dodać kawałki mozzarelli. Wymieszać składniki sosu i polać nim sałatkę.


Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105