Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Strona główna

Sezonowe warzywa w kwietniu

Nie od dziś wiadomo, że warto sięgać po te produkty spożywcze, które w danym momencie naturalnie rosną w naszym otoczeniu. Sezonowe warzywa mają bowiem największą wartość odżywczą, czyli są bogate w minerały i witaminy, ponieważ ich droga od zerwania do momentu, kiedy trafią na talerz - jest bardzo krótka, dzięki czemu zachowują swoją świeżość. Dodatkowo sezonowe warzywa smakują najlepiej, o czym zapewne każdy z nas się przekonał. 

Wiosenna pogoda zachęca nas do odstawienia rozgrzewających dań, a w zamian wprowadzenie delikatnych sałatek i zup z dużą ilością warzyw. W kwietniu sezonowych produktów jest coraz więcej, a warzywa są coraz bardziej kolorowe i smaczniejsze! Pojawia się przede wszystkim cała gama warzyw liściastych - roszponka, rukola, sałata masłowa, młody szpinak, a pod koniec kwietnia pojawią się też szparagi. Wczesną wiosną mamy również rzodkiewkę, szczypiorek i przede wszystkim natkę pietruszki, czyli jedno z najbardziej odżywczych warzyw. 

Czego dostarczą naszemu organizmowi produkty, których sezon rozpoczyna się w kwietniu?

  • Rzodkiewka ma bardzo mało kalorii – 100 gram tego warzywa to jedynie 16 kcal. Zawiera witaminy (witamina A, B, C, K z grupy B) oraz sole mineralne - cynk, fosfor, magnez, potas, siarka, sód, wapń i żelazo. Działa moczopędnie, dlatego też zaleca się jej spożywanie np. tym osobom, które mają kłopoty z układem moczowym
  • Szczypiorek to bogactwo witaminy K (wzmacnia kości), witaminy C (poprawia odporność), witaminy A oraz folianów (pozytywnie wpływają na układ nerwowy). Jest też źródłem miedzi, żelaza i magnezu. Posiada on właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu wykorzystuje się go podczas infekcji. 
  • Natka pietruszki jest źródłem witaminy C, znacznie lepszym od cytryny czy pomarańczy. Zatem szczególnie powinniśmy po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni, mamy osłabioną odporność lub czujemy się ospali i osłabieni po zimie. Dodatkowo natka doskonale wpływa na wzrok i cerę. 
  • Szparagi to bogactwo składników mineralnych, m.in. potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Szparagi zielone zawierają także dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Są polecane osobom ze skłonnościami do anemii, ponieważ mają dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Zmniejszają ryzyko zachorowania  na nowotwór, wspomagają prawidłowy rozwój płodu i polecane są w odchudzaniu, ponieważ 100 gram tego warzywa zawiera tylko 18 kcal.
  • Szpinak dostarcza nam przede wszystkim witaminy A, C, K oraz żelazo, kwas foliowy i wapń. Szpinak pasuje zarówno do dań głównych, jak i przekąsek czy zup, kremów, a nawet koktajli. Warto wykorzystywać go jako bazę lub chociaż dodatek do potraw - wzbogacimy w ten sposób zarówno smak, jak i ich wartość odżywczą. 
  • Rukola znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, C i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy. Ma lekko ostry smak dzięki aminokwasom  siarkowym, które mają działanie bakteriobójcze. Włączenie jej do codziennego menu pozwala odtruć organizm i wzmocnić odporność.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Składniki (4 porcje):

  • pęczek rzodkiewek
  • 200 g sera feta
  • 5 listków mixu sałat: rukola, szpinak, roszponka (150 g)
  • ½ pęczka natki z pietruszki
  • ½ pęczka szczypiorku 
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • sól morska
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 5 łyżek zimnej wody

Przygotowanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, całkowicie ostudź, obierz ze skorupek i opłucz. Pokrój w grube plastry.
  • Rzodkiewki dokładnie umyj, osusz za pomocą papierowego ręcznika i pokrój w talarki. Sałatę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sitku.
  • Ser feta pokrój w kostkę.
  • W szklanej salaterce umieść kolejno: połowę miksu sałat, pokrojoną rzodkiewkę, fetę, resztę sałat i plasterki jajek. Natkę pietruszki i szczypiorek opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Drobno posiekaj. 
  • Do 6 łyżek jogurtu naturalnego dodaj musztardę, płynny miód oraz 5 łyżek zimnej wody. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie połącz. 
  • Sałatkę warstwową polej przygotowanym sosem. Wierzch równomiernie posyp posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Komentarze Czytelników:
Dodaj nowy komentarz Wyświetlaj:
Dodaj komentarz
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy


Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 772 657