Truskawki - owocowy smak lata
Wraz z początkiem maja wszyscy z prawdziwym wytęsknieniem czekamy na rozpoczęcie sezonu na truskawki. Są one uwielbiane zarówno ze względu na wyjątkowy smak, zapach i konsystencję. Oprócz walorów smakowych owoce te posiadają szereg dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu i są bardzo niskokaloryczne. Jakie zalety niesie więc za sobą spożywanie truskawek?
Pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
Truskawki są niskokalorycznym owocem - mają zaledwie 28 kcal w 100 g, czyli 280 kcal w kilogramie. W 90% składają się z wody i zawierają dużo błonnika, który reguluje proces trawienia oraz wspomaga odchudzanie.
Owoce te nie są jednak produktem, od którego magicznie zmniejszymy masę ciała, więc powinniśmy je jeść w rozsądnych ilościach, bez cukru i śmietanki.
Bomba witamin i składników odżywczych.
Oprócz walorów smakowych i niskiej kaloryczności, truskawki wyróżniają się bogactwem składników odżywczych. Szczególnie zaskakujący może być fakt, że truskawki zawierają większą ilość wzmacniającej odporność witaminy C niż cytrusy – 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy! Warto też zaznaczyć, że dojrzałe owoce zawierają nawet 20% więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść w pełni dojrzałe.
Poza witaminą C truskawki zawierają także substancje, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
W truskawkach znajdziemy także witaminy z grupy B oraz witaminę A. Truskawki zawierają żelazo chroniące przed anemią. Stanowią też cenne źródło wapnia i fosforu (wzmacniają kości), potasu (obniżają ciśnienie krwi), a także magnezu (koją nerwy).
Co więcej, truskawki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą się nimi delektować także osoby chore na cukrzycę.
Czy truskawki mogą szkodzić?
Niestety są osoby, które nie mogą korzystać z dobrodziejstw truskawek, ponieważ owoce te należą do produktów uczulających. Truskawek powinny unikać przede wszystkim osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, gdyż owoce te charakteryzują się ich bardzo wysoką zawartością. Wśród typowych objawów uczulenia na salicylany możemy wymienić zmiany skórne (pokrzywka), alergiczny nieżyt nosa czy ataki duszności.
Zastosowanie truskawek w kuchni
Truskawki znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich przygotować wiele smakowitych potraw, m.in: koktajle, ciasta, desery, sałatki, zupy czy przystawki. Jest to również idealny owoc na przetwory takie jak: soki, kompoty, dżemy, konfitury, marmolady.
Niestety są owocem nietrwałym i dość szybko fermentują lub pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest mrożenie, ponieważ dzięki temu zachowują cenne składniki, z których możemy korzystać również zimą.
Pamiętajmy o truskawkach nie tylko latem, ale przez cały rok, bo to wspaniały owoc.
Komentarze Czytelników: