Zdrowe zakupy w supermarkecie? Czy to możliwe?
Wiele osób uważa, że zdrowe jedzenie można kupić tylko w eko sklepach. Są one dość trudno dostępne szczególnie w mniejszych miastach, a produkty w nich sprzedawane są drogie. Naszym zdaniem, zdrową żywność można już kupić w wielu innych sklepach, gdzie dostępne są już nawet produkty z certyfikatami. Coraz bogatszy i ciekawszy asortyment oferują nam popularne supermarkety, gdzie zachęcamy do kupowania kilku produktów, które niżej opiszemy.
Kasze, ryże i rośliny strączkowe
Powinniśmy pamiętać o codziennym spożywaniu produktów zbożowych oraz nasion roślin strączkowych. W marketach kupimy wszystkie dobre kasze, także te mniej znane jak: orkiszowa, owsiana czy amarantus. Można je z powodzeniem spożywać o każdej porze dnia i stosować zarówno do przepisów wytrawnych jak i tych na słodko. Kasze są świetnym źródłem: błonnika, magnezu, żelaza, cynku czy niektórych witamin z grupy B, które poprawiają kondycję naszego organizmu i dodają nam energii.
Strączki powinniśmy spożywać przynajmniej jeden raz w tygodniu, najlepiej zamiennie za mięso. W marketach mamy duży wybór roślin strączkowych tj. soczewica, ciecierzyca czy groch. Nowością są gotowe mieszanki kasz z dodatkiem strączków, pestek czy suszonych owoców, z których możemy przygotować szybki obiad lub kolację.
Orzechy, nasiona i pestki:
Warto do naszej diety włączyć garstkę orzechów dziennie, ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Postawmy na klasyczne wersje, rezygnując z prażonych, solonych i słodzonych orzechów. Warto ponownie zwrócić uwagę na mieszanki, które wprowadzą do naszej diety różnorodność tj. mieszanka pestek i nasion do sałatki, czy mieszanka studencka. Markety proponują też małe opakowania pestek i nasion, które świetnie sprawdzą się jako szybka przekąska w pracy czy w szkole, która idealnie zmieści się nawet do małej, damskiej torebki.
Nabiał i mleka roślinne
Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w naszej diecie, dlatego warto sięgać po mleko, sery i jogurty. W supermarketach mamy spory wybór produktów mlecznych dobrej jakości, często oznaczonych certyfikatem Bio. Oznaczenie BIO otrzymują artykuły zwane inaczej organicznymi, produkowane ze składników pochodzących z gospodarstw ekologicznych, w których nie stosuje się sztucznych nawozów, pestycydów ani modyfikacji genetycznych. Produkty takie nie mają środków konserwujących ani „polepszaczy” smaku, w zamian za to mają wysoką zawartość wartości odżywczych.
Ciekawą alternatywą dla mleka krowiego i produktów pochodnych są mleka roślinne.
W marketach możemy kupić: mleka ryżowe, sojowe, owsiane, kokosowe czy migdałowe. Decydując się na ich zakup pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na etykiety, bowiem część to nie mleka, a napoje mleczne z dodatkiem cukru. Produkty najlepszej jakości, które w składzie zawierają przede wszystkim mleko roślinne znajdziemy na regale ze zdrową żywnością.
Podsumowując, w popularnych marketach jest dostępny szeroki asortyment zdrowej żywności w przystępnych cenach, który jest nadal poszerzany. Pamiętajmy, aby przy jego wyborze nie sugerować się nazwą czy ceną, tylko przede wszystkim składem dostępnym na etykiecie :-)
Klaudia Słota - dietetyk kliniczny Bonne Sante w Jaśle
Komentarze Czytelników: