Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

9. Studnia Kulturalna JDK. Czekoladowy wieczór.

3

Ponad 150 osób wzięło udział w kolejnym spotkaniu z cyklu Studnia Kulturalna JDK (23 marca br.), które tym razem poświęcone było czekoladzie. Zainteresowanie było znacznie większe, ale ilość miejsc ograniczona.

Trzy godziny z mistrzem świata cukierników Markiem Bargiełem i jego współpracownikami minęły jak jedna chwila. Miłośnicy czekolady poznali jej historię, właściwości i tajemnice produkcji. Zobaczyli jak i z czego w cukierni Santos powstają ręcznie robione praliny (na zakończenie pokazu zostali nimi poczęstowani), barwnikami spożywczymi malowali czekoladowe pisanki, spróbowali znakomitej czekolady na gorąco i zostali obdarowani próbkami czekoladowych wyrobów z laboratorium czekolady firmy Santos: wykonaną ręcznie pralinką w kształcie serca, skórkami pomarańczy oblanymi białą i ciemną czekoladą oraz próbkami używanej w cukierni, prawdziwej belgijskiej czekolady białej, mlecznej i ciemnej, w formie pastylek.

Marek Bargieł zaczął od przedstawienia historii firmy Santos, założonej przez jego ojca w 1974 roku. - Mój ojciec był pierwszym karmelarzem na Podkarpaciu. W latach 50. XX wieku uczył pracowników Liwocza robić krówki. W 1974 roku, zakładając firmę był sam, miał do pomocy 5 uczennic – mówił. Dziś Santos zatrudnia ponad 100 osób, ma m.in. sieć 11 sklepów (m.in. w Rzeszowie, Warszawie i Jaśle), własną przetwórnię owocowo-warzywną, w której produkuje komponenty do swoich wyrobów i plantację róż, na konfitury różane.

Uczestnicy spotkania obejrzeli dokumentalny film o uprawie kakaowców w Ghanie i przetwarzaniu zebranego ziarna, wysłuchali krótkiego wykładu na temat historii i cech kakao oraz wytwarzanej z niego czekolady oraz zostali zaproszeni do wspólnego malowania 46-kilogramowej pisanki, odlanej z czekolady w cukierni Santos. – Jest to największa pisanka jaką można zrobić w Polsce – mówił Marek Bargieł, tłumacząc, że forma, z której ją odlano została wyprodukowana w Belgii i jest największą formą, wykonaną przez fabrykę, produkującą różne szablony na pralinki i czekoladowe figurki.

Pisankę, do której pomalowania przyłożyło rękę kilkadziesiąt osób, cukiernicy z Santosa ozdobili wspaniałą, kolorową kokardą z karmelu i napisem „Wesołych Świąt”, a szef firmy przekazał ją jaślanom na ręce dyr. JDK, podobnie jak linię najnowszych czekolad „Sztuka kwadratu” firmy Santos.

Na początku spotkania piosenki o czekoladzie zaśpiewali soliści JDK Justyna Ciołkosz i Hubert Reczek, wprowadzając miły nastrój, a na zakończenie wszyscy chętni mogli porozmawiać z mistrzem oraz z bliska przyjrzeć się przywiezionym przez cukierników eksponatom, wśród których były owoce kakaowca, półprodukty do wyrobu czekolad, pralinek i innych łakoci, gotowe wyroby i akcesoria używane do ich wytwarzania.

JDK

Napisany dnia: 24.03.2011, 22:03 , Tagi: JDK, Jasło

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ moly
dnia 27.03.2011, 16:40 · Zgłoś
to nie był pomysł pani dyrektor, wystarczy zapytac w jdk
Odpowiedz
1
@ bella
dnia 27.03.2011, 11:36 · Zgłoś
Tam faktycznie jest studnia!!!!!!!!!!
Odpowiedz
-1
@ JUST
dnia 26.03.2011, 10:24 · Zgłoś
BRAWO PANI DYREKTOR !!!! SUPER BYŁO! DZIĘKUJEMY!!!!
CZEKAMY NA NASTĘPNE, BO JEST PANI STUDNIĄ KULTURALNYCH POMYSŁÓW!!!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657