Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Biesiada w Gminnym Ośrodku Kultury w Jaśle

0

Przygotowanie przez Gminny Ośrodek Kultury w Jaśle wspólnej Biesiady w ramach podsumowania przeprowadzonego cyklu zajęć w dniu 08 lutego 2014r. we Wolicy, było pretekstem do tego, aby przybliżyć mieszkańcom całej gminy i powiatu jasielskiego różnorodność i bogactwo smaku lokalnych starodawnych potraw, a także promować podkarpacki miód spadziowy jako produkt tradycyjny.

Podczas Biesiady uczestnicy mogli nie tylko delektować się kosztując tradycyjnego jadła ale również podziwiać występy Grupy animacyjno- tanecznej z Niegłowic, Kapeli Ludowej Szebnianie oraz Zespołu Pieśni i Tańca Jaślanie działających przy GOK w Jaśle a wykonujących tradycyjne tańce do muzyki ludowej z regionu jasielskiego i rzeszowskiego.

Była to także doskonała okazja, aby zaprezentować efekty rękodzielniczej twórczości wszystkich uczestników biorących udział w zaplanowanych w ramach projektu warsztatach. Radość ze wspólnego biesiadowania a także liczne walory estetyczne i kulturalne spotkania przyczyniły się do integracji lokalnej społeczności a co z tym idzie podtrzymywania i zacieśniania relacji międzyludzkich.

W ramach projektu pt. "Powrót do przeszłości-reaktywacja zanikających zawodów i tradycji z regionu jasielskiego" dofinansowanego z funduszu promocji produktu regionalnego/ tradycyjnego/ ekologicznego - Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy pn "Alpejsko - Karpacki Most Współpracy" Działanie 5 Fundusze Grantowe, Gminny Ośrodek Kultury w Jaśle promował wśród ludności Gminy Jasło produkty lokalne takie jak tradycyjne potrawy, domowy wypiek chleba, tradycyjną muzykę i taniec, stroje ludowe a także produkt tradycyjny jakim jest Podkarpacki Miód Spadziowy. Jednym z celów projektu była chęć uświadomienia młodemu pokoleniu jak ważne jest podtrzymanie i pielęgnowanie tradycji, która mogła by się stać wizytówką naszego regionu.

W projekt zaangażowanych zostało ok 300 mieszkańców Gminy Jasło w różnym przedziale wiekowym. Realizując ten projekt mieliśmy na względzie przede wszystkim chęć zintegrowania mieszkańców gminy i powiatu jasielskiego, oraz zmniejszenia bariery między starym i młodym pokoleniem poprzez wspólne uczestniczenie w projekcie. GOK dzięki temu projektowi mógł realizować zadania statutowe instytucji, co przyczyniło się do zdobycia nowych doświadczeń. W ramach projektu został zorganizowany cykl zajęć składające się z czterech czterogodzinnych spotkań, które obejmowały warsztaty:

- pszczelarsko-bartnickie, podczas których uczestnicy dowiedzieli się jakie są tradycyjne metody pozyskiwania miodu i innych produktów pszczelich;

– wypieku domowego chleba wg starodawnych receptur w piecu szamotowym;

- plecionkarstwa, które jest rzemiosłem obejmującym produkcję z różnego rodzaju słomy, wikliny, rafii itp. a także wyplatania sprzętów i przedmiotów służących niegdyś do transportu i przechowywania produktów żywnościowych;

- bibułkarstwa, podczas których uczestnicy poznali techniki tworzenia ozdób z bibuły, które później wykorzystywane są do dekoracji domostw.

Urząd Gminy Jasło

Napisany dnia: 18.02.2014, 15:38 , Tagi: Jasło

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657