Choroby autoimunologiczne - jakie żywienie wprowadzić?
Podejście holistyczne do terapii pacjenta powoli staje się normą na świecie - nie obstaje się już tylko przy farmakoterapii, ale stosuje również inne metody. Dieta jest bardzo ważnym aspektem życia człowieka, a ma ona szczególne znaczenie, gdy nasz organizm sam się atakuje, jak to jest w wypadku chorób autoimmunologicznych. Choć są to dolegliwości przewlekłe i nieuleczalne, warto sprawić, aby pacjentom żyło się lepiej - dieta może w tym wiele pomóc.
Choroba autoimmunologiczna - czym jest?
Jak już wspomnieliśmy, choroba autoimmunologiczna polega na tym, że - potocznie mówiąc - organizm atakuje sam siebie. Ta autoagresja powstaje, gdy układ odpornościowy naszego organizmu nie rozróżnia komórek organizmu od obcych ciał. Jego rolą jest pozbywanie się zagrożeń dla organizmu, ale w tym wypadku opacznie sądzi, że część bądź wszystkie z komórek organizmu są tym niebezpieczeństwem. Wyróżnia się wiele chorób autoimmunologicznych - na przykład chorobę Hashimoto, cukrzycę typu I, stwardnienie rozsiane, jak i celiakię.
Powody powstawania
Przyczyny, które sprawiają, że choroby autoimmunologiczne powstają, nie są do końca poznane. Dzieli się je bardzo ogólnikowo na dwa typy - genetyczne i środowiskowe. W czynnikach genetycznych powód widzimy w możliwych mutacjach genów. W środowisku nie ma sprecyzowanych czynników. Wiemy, że wiek rozrodczy nasila objawy tych chorób, jak również to, że ma ona powiązania z zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi.
Dieta przy chorobach autoimmunologicznych - jak pomaga?
Odpowiednie odżywianie przy chorobach autoagresywnych organizmu jest bardzo ważnym elementem leczenia, a czasem nawet jedynym - celiakia jest świetnym przykładem, gdzie pomóc może tylko całkowite wyeliminowanie glutenu z diety. Choć część objawów wielu chorób autoimmunologicznych reguluje się farmakoterapią, bardzo ważne są też działania niefarmakologiczne - w tym kluczowa jest dieta.
Niezwykle ważną rolę w procesach odpornościowych odgrywa nasz mikrobiom jelitowy, a więc wszystkie pożyteczne bakterie, które znajdują się w naszych jelitach. Ich odpowiednia ilość może zostać zapewniona przez odpowiednią dietę i właśnie tutaj widzimy ważne powiązanie diety z chorobami autoimmunologicznymi. Teraz pozostaje odpowiedzieć na proste pytanie - co jeść?
Dieta - co jeść?
Pacjenci najczęściej spotkają się po diagnozie z pojęciem protokołu autoimmunologicznego. Jest to pewien ustalony sposób odżywiania, który eliminuje z diety wiele szkodliwych dla chorego pokarmów.
Co jest zabronione przy stosowaniu protokołu autoimmunologicznego?
- zboża,
- nabiał,
- rośliny strączkowe,
- jaja,
- nasiona i orzechy,
- alkohol.
Co jest zalecane przy tej diecie?
- ryby i skorupiaki,
- mięso,
- zielone, liściaste warzywa,
- zdrowe tłuszcze - przykładowo z awokado,
- probiotyki i prebiotyki.
- owoce z niską zawartością fruktozy - maliny, jagody, jak i borówki.
Warto wiedzieć, że zioła mogą być świetnym dopełnieniem diety przy chorobach autoimmunologicznych. Ma to szczególne znaczenie przy objawach pośrednich związanych z ich przebiegiem, które często są bardzo dokuczliwe. Na przykład podczas biegunek warto stosować liście szałwii, jak i nasienie płesznika. Z drugiej strony przy zaparciach pomogą nasiona lnu. Warto jednak unikać silnych ziół przeczyszczających - liści senesu, jak i kory kruszyny.
Żywienie medyczne sposobem na uzupełnienie diety w czasie choroby - jest to prawdziwe zdanie również przy chorobach autoimmunologicznych. Żywienie medyczne może również pomóc w budowaniu wartościowego mikrobiomu jelitowego, a jednocześnie jest ułatwieniem, gdy choroba doskwiera w dotkliwy sposób.
Materiał zewnętrzny