Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Dieta św. Hildegardy - na czym polega

0

Dieta św. Hildegardy powstała kilka stuleci temu, ale to właśnie teraz, w XXI wieku staje się szczególnie popularna. I nic dziwnego, bowiem nie jest to po prostu kolejna modna metoda żywieniowa, która z czasem odejdzie w zapomnienie. To dieta, której skuteczność została potwierdzona przez wieki. Jeżeli chcesz wzmocnić odporność, poprawić samopoczucie i zyskać więcej sił do działania, zdecydowanie warto zainteresować się postacią św. Hildegardy i jej poradami. W tym artykule znajdziesz kilka podstawowych informacji na temat świętej i jej diety.

Kim była św. Hildegarda?

Św. Hildegarda przyszła na świat w 1098 r. w Galii. Nazywana jest Sybillą znad Renu. Rodzice powierzyli ją Bogu, więc ok. 8. roku życia trafiła do klasztoru benedyktynek, choć źródła mówią, że już 5 lat wcześniej doznawała mistycznych wizji. Wkrótce dały o sobie znać jej imponujące zdolności. Mniszka komponowała pieśni, stworzyła dramat, napisała kilka dzieł teologicznych, odbywała podróże kaznodziejskie, a ponadto służyła radą biskupom, teologom, władcom i myślicielom epoki. Założyła także nowy klasztor. Nic więc dziwnego, że w ubiegłym stuleciu nadano jej tytuł Doktora Kościoła. Największą popularność w XXI wieku św. Hildegarda zawdzięcza jednak swoim traktatom z zakresu medycyny i przyrodoznawstwa, które stworzyła, inspirując się grecką filozofią czterech żywiołów. Mniszka była uważna obserwatorką otaczającego ją świata i badała wpływ jaki natura wywiera na człowieka. Efektem tych obserwacji są porady dotyczące lecznictwa i żywienia, które pomogły odzyskać zdrowie wielu osobom. Trzeba podkreślić, że sama Hildegarda żyła ponad 80 lat co jak na tamte czasy było imponującym wynikiem. Z pewnością przyczyniły się do tego także opracowane przez nią metody żywieniowe.

Podstawa diety św. Hildegardy - 3 najzdrowsze produkty

Podstawowym produktem stosowanym w diecie św. Hildegardy jest orkisz. Mniszka uważała, że jest on najzdrowszy spośród zbóż i w związku z tym powinien stać się składnikiem każdego z trzech głównych posiłków w ciągu dnia. Podkreślała, że zboże to jest sycące i łagodne, rozgrzewa, a nawet poprawia nastrój. Obserwacje świętej okazały się w dużej mierze trafne, ponieważ badania potwierdzają, że w orkiszu zawarte jest bogactwo składników odżywczych, w tym również substancji stymulujących wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kolejnym produktem polecanym przez św. Hildegardę są kasztany jadalne. Ten produkt jest wciąż mało popularny w naszym kraju, tymczasem kasztany dobrze wpływają na pracę trzustki, wątroby i mózgu. Zdaniem świętej miały także łagodzić bóle głowy. Problemem może okazać się jednak zakup kasztanów jadalnych i sporządzonych z nich produktów. Z pewnością nie natrafimy na nie w każdym sklepie, więc najlepiej zamówić je przez Internet np. na stronie: https://www.sklephildegarda.pl/. Trzecim wartościowym produktem, który opisywała wizjonerka znad Renu jest koper włoski. Św. Hildegarda podkreślała, że każda część tej rośliny nadaje się do spożycia i przynosi naszemu zdrowiu korzyści. Koper oczyszcza jelita, usprawnia trawienie i zawiera duże ilości witamin.

Co jeszcze zalecała Święta?

Dieta św. Hildegardy bazuje na orkiszu, kasztanach jadalnych i koprze, ale rzecz jasna nie składa się wyłącznie z tych trzech produktów. Ze zbóż zalecane do spożycia są także: owies, jęczmień i żyto. Wśród prozdrowotnych warzyw znalazły się m.in.: dynia, buraki, seler, ciecierzyca i sałata. Z kolei zdrowe owoce to: jabłka, gotowane gruszki, wiśnie, maliny, porzeczki, pigwa, daktyle czy cytryny. Ostatnio dużo mówi się o konieczności wyeliminowania z diety nabiału i mięsa. Święta nie zalecała jednak tak drastycznych kroków.  Sugerowała jednak, by po tego typu produkty sięgać z umiarem. Hildegarda sporządziła również listę zakazanych, a więc szkodliwych produktów. Znalazły się na niej: truskawki, brzoskwinie, śliwki, surowe gruszki, wieprzowina, por, soczewica i węgorz.

Zioła i przyprawy

Hildegarda dokładnie opisała właściwości lecznicze dziesiątek ziół. Ważnym elementem diety opracowanej przez mniszkę są zatem ziołowe napary, które mogą przynieść ulgę w różnego rodzaju dolegliwościach. Nie można zapominać także o przyprawach. Te polecane przez mniszkę to: bazylia, hyzop lekarski, imbir, lubczyk, oregano czy mięta kędzierzawa. Najważniejsze na liście przypraw są jednak bertram i galgant. Każdy kto stosuje hildegardową dietę, wie jak wiele cennych substancji odżywczych kryje się w tych dwóch przyprawach. Galgant usprawnia pracę serca, z kolei bertram wspomaga trawienie, oczyszcza organizm i wzmacnia odporność.

Stosowanie diety św. Hildegardy nie jest uciążliwe. Możemy spożywać wiele różnych produktów, dzięki czemu posiłki są urozmaicone, a zarazem zdrowe. Co więcej, od czasu do czasu można pozwolić sobie także jedzenie słodkich wypieków, oczywiście przyrządzonych z mąki orkiszowej. Jeżeli więc chcesz żyć zdrowo, ale obawiasz się zbyt dużych wyrzeczeń, dieta św. Hildegardy będzie idealnym i skutecznym rozwiązaniem.

Materiał zewnętrzny

Napisany dnia: 25.11.2021, 10:44

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657