Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Łosoś pieczony w piekarniku — przepis na zdrowie

1

Łosoś to bardzo zdrowa ryba morska, szczególnie lubiana przez konsumentów. Doskonale sprawdza się na każdą, nawet uroczystą i podniosłą okazję oraz daje szerokie pole do różnorodnych kreacji kulinarnych. Łosoś wykazuje też korzyści prozdrowotne. Dlaczego warto jeść łososia? Poznaj sprawdzony przepis na pysznego łososia z piekarnika.

Łosoś – dlaczego jest zdrowy?

Łosoś, oprócz niekwestionowanych walorów smakowych jest skarbnicą wysoko odżywczych składników. Zawiera pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały. Dzięki temu wykazuje bardzo korzystny wpływ na organizm. Łosoś jest źródłem długołańcuchowych niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które w sposób szczególny oddziałują na organizm. Do omega-3 należą kwas α-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas eikozapentaenowy (EPA).

Spożycie łososia zalecany jest w wielu chorobach o charakterze metabolicznym m.in. otyłości, cukrzycy typu 2 oraz schorzeniach układu sercowo-naczyniowego. Badania potwierdzają zastosowanie omega-3 w łagodzeniu objawów chorób neurodegeneracyjnych, powodujący demencję np. choroba Alzheimera. Obniżają ryzyko wystąpienia chorób o podłożu psychicznym m.in. depresji.

Kwasy tłuszczowe omega-3 – dlaczego są ważne?

  • poprawa pracy mózgu; 
  • obniżenie stanów zapalnych;
  • wsparcie układu odpornościowego;
  • regulują poziom cholesterolu;
  • przeciwdziałają tworzeniu blaszki miażdżycowej;
  • lepsza praca serca;
  • korzystny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów;
  • pomocna w leczeniu alergii;
  • poprawa procesów poznawczych;
  • prawidłowy przebieg ciąży. 

Jak często jeść łososia?

Ryby, szczególnie te morskie, powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Według rekomendacji instytucji zajmujących się żywieniem najlepiej je spożywać 2-3 razy w tygodniu. Łosoś ze względu na wysoką zawartość białka, która wynosi około 20 g w 100 g produktu, jest ważnym elementem zbilansowanej diety. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem i jest przy tym łatwo strawny. Dzięki temu możemy ograniczyć spożycie mięsa. Łosoś dobrze sprawdza się w diecie osób aktywnych fizycznie, gdyż wpływa na utrzymanie pożądanej masy mięśniowej i korzystnie oddziałuje na procesy regeneracyjne.

Wybierając łososia, warto zwrócić uwagę, czy ryba posiada certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council), który świadczy o zrównoważonej hodowli i połowach dokonywanych z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wówczas możemy mieć pewność, że produkt jest bezpieczny i pochodzi z dobrego źródła.

Przepis na pieczonego łososia z sałatką z grejpfruta 

Łosoś cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów, gdyż posiada szerokie wykorzystanie kulinarne. Jest to ryba, która dobrze smakuje zarówno na surowo pod postacią sushi lub tatara, w wersji wędzonej, jak i pieczonej. Potrawa z udziałem łososia nadaje spotkaniu eleganckiego charakteru. Pieczony łosoś ze świeżą sałatką z grejpfruta to danie, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.

Składniki:

  • Łosoś świeży MOWI – 500 g;
  • sos sojowy – 1 łyżeczka;
  • miód – 1 łyżka;
  • imbir świeży – 1 łyżeczka;
  • grejpfrut – 1 szt.;
  • ogórek zielony – 1 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • koper włoski – ½ szt.;
  • ryż jaśminowy – 200 g;
  • sezam biały – 1 łyżeczka. 

Jak przygotować danie?

  1. Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu.
  2. Przygotuj marynatę na bazie sosu sojowego z miodem i startym na tarce imbirem. 
  3. Obtocz świeżą rybę w marynacie, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz łososia przez około 12 minut.
  5. Obierz i pokrój połówkę grejpfruta, ogórka i koper w cienkie plasterki oraz marchew w długie wstążki (możesz użyć obieraczki do warzyw).
  6. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. 
  7. Z pozostałej połówki grejpfruta wyciśnij sok, którym polej sałatkę.
  8. Posyp sałatkę prażonym sezamem.
  9. Po upieczeniu wyłóż łososia na talerz z ryżem i przygotowaną sałatką.

Materiał zewnętrzny

Napisany dnia: 02.12.2022, 15:53

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ Rybak
dnia 08.12.2022, 23:14 · Zgłoś
Taa łosoś zdrowy ale dziki a nie hodowlany ;)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657