Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Strona główna

Obcokrajowcy zdobywają polskie szczyty – i to coraz chętniej!

0

Z roku na rok coraz więcej zagranicznych turystów wybiera wczasy w Polsce. Jak uprzyjemnić im pobyt i sprawić, żeby powrócili (a także by zachęcili rodzinę i przyjaciół do przyjazdu do naszego kraju)? Otwartością, unikatowością i… nowoczesnością.

Jak wynika z prognoz przedstawionych przez Departament Turystyki w Ministerstwie Sportu i Turystyki, w tym roku Polskę odwiedzi ponad 20 milionów turystów zagranicznych. To rekordowy wynik, o około pół miliona wyższy niż w roku 2018 (źródło: https://turystyka.wp.pl/turysci-wybieraja-polske-w-tym-roku-bedzie-ich-najwiecej-6398912912115329a). Do najchętniej odwiedzanych regionów należy Małopolska. Prym wiedzie Kraków, ale niejednego obcokrajowca przyciągają także polskie góry. Jak pokazać się gościom z jak najlepszej strony? Tłumaczenie menu w kawiarni czy restauracji na język angielski to dzisiaj podstawa, aby gość poczuł się pewnie wśród moskoli i placków po zbójnicku. Ale to nie wszystko!

Regionalne jest ciekawe

Słynne drewniane ciupagi (coraz częściej wcale nie wyprodukowane w Polsce) niekoniecznie muszą być podstawowym asortymentem naszego sklepu. Przecież w górach nie brakuje artystów potrafiących wykonać różne piękne przedmioty z drewna. Szkatułka na biżuterię, artystyczna figurka, drewniane (a więc i ekologiczne) zabawki dla dzieci – wszystko to wykonane przez miejscowych – wzbudzą znacznie większe zainteresowanie. Nawet zwykły magnes na lodówkę może być przecież wykonany z drewna, a zamiast tandetnie wykonanych wielokolorowych symboli można na nim namalować nasuwającego natychmiast skojarzenie z górami krokusa lub szarotkę.

Do pamiątek, które warto mieć w ofercie w swoim sklepie, należą także proste z pozoru wyroby wełniane. Ręcznie szyte skarpety, narzutki, swetry i koce to wspaniała, zdrowa i jakże praktyczna pamiątka dla turystów, którzy chcieliby kupić coś większego niż zwykły bibelocik. Warto pomyśleć o oryginalnych wyrobach, jak ocieplacze na stopy, legowiska dla zwierząt czy ciekawe czapki zimowe.

Przez żołądek do serca

Turystyka kulinarna cieszy się coraz większą popularnością, ale nie tylko goście nastawieni na zwiedzanie szlakiem restauracji z chęcią skosztują czegoś nowego – zwłaszcza specjalności regionu. Pierogi z farszem z bryndzy, tradycyjnie smażone moskole, pożywny placek po zbójnicku, zupa z podgrzybków, kwaśnica czy też – już nie tak popularne w Polsce jak dawniej – dania z jagnięciny i baraniny z pewnością podbiją gusta niejednego zagranicznego gościa. Restauracja w klimacie górskim może oczywiście serwować także „uniwersalne” potrawy, takie jak pieczony kurczak, spaghetti czy stek – ale nie powinno zabraknąć w menu dań, których nasi goście nie zjedzą u siebie.

Bądź nowoczesnym przedsiębiorcą

Wielu zagranicznych gości zapewne przybędzie do naszego sklepu czy restauracji ze złotówkami – wymienionymi w kantorze lub wypłaconymi z bankomatu. Jednak jeśli ktoś preferuje płatności bezgotówkowe, brak takiej możliwości może w ogóle zniechęcić go do transakcji. Tymczasem pozyskanie terminala do płatności bezgotówkowych jest dziś nie tylko proste, ale i bardzo atrakcyjne finansowo dla przedsiębiorcy. Co więcej, operatorzy tacy jak Pep.pl – spółka Polskie ePłatności oferują nowoczesne usługi, które ułatwią transakcje kartami wydanymi za granicą. Dzięki usłudze DCC nasz klient zapłaci walutą swojej karty płatniczej. Co to oznacza w praktyce?

  • Dokonując płatności na terminalu, klient od razu będzie znał kurs wymiany waluty i ostateczną kwotę, którą będzie musiał zapłacić po przewalutowaniu.
  • Nasz klient zapłaci mniej niż gdyby używał karty w tradycyjny sposób bądź wyjął pieniądze z bankomatu – przewalutowanie odbywa się bowiem po korzystniejszym kursie niż bankowy.
  • Zyskujemy wizerunek nowoczesnego przedsiębiorcy, który jest na bieżąco z nowymi technologiami – zwłaszcza tymi, które wychodzą naprzeciw potrzebom klienta.

Góry przyciągają swym pięknem coraz większą liczbę turystów zagranicznych. Warto zachęcić ich do powrotu w nasze strony poprzez regionalne wyroby i kuchnię, a także wykorzystanie nowoczesnych technologii.

Materiał zewnętrzny

Napisany dnia: 10.09.2019, 11:01
Komentarze Czytelników:
Dodaj nowy komentarz Wyświetlaj:
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Przedszkole Miejskie Nr 1 w Jaśle zaprasza!

     

    Dobra wiadomość dla wszystkich rodziców najmłodszych dzieci
    z Jasła i okolic. Trwa rekrutacja do Przedszkola Miejskiego Nr 1 w Jaśle. Zachęcamy do zapoznania się z bogatą ofertą naszej placówki.

  • Sieklówka: Wiejski Ośrodek Zdrowia w fatalnym stanie. Czy przeniosą go do szkoły?

    Władze miasta Kołaczyc zaproponowały przeniesienie ośrodka zdrowia do budynku szkoły społecznej w Sieklówce. Koszt obecnej siedziby przekracza możliwości finansowe budżetu gminy. Mieszkańcy najpierw się zgodzili, później wycofali swoją aprobatę...

  • Chcą odwołać sołtysa Łask i Sobniowa

     

    Wójt Gminy Jasło zarządził przeprowadzenie głosowania w sprawie odwołania sołtysa wsi Łaski-Sobniów. To efekt wniosku złożonego przez Radę Sołecką na ręce Wojciecha Piękosia. Pismo podpisało blisko 100 mieszkańców wsi. Padają w nim poważne oskarżenia, którym jednak Mieczysław Baran stanowczo zaprzecza.

  • Jedz smacznie i tanio „U Wojtka”

  • Prokuratura kończy badać sprawę budżetu obywatelskiego. Czy radna złamała prawo?

    Wracamy do sprawy Budżetu Obywatelskiego 2019. Końcem lutego br. dowiemy się, czy prokuratura postawi zarzuty osobom podejrzanym o nieuprawnione wykorzystanie danych osobowych. Trop prowadzi również do osoby pełniącej funkcję publiczną.

  • Pacjenci są zszokowani. Lekarka opuściła dyżur na POZ

    To, co wydarzyło się dzisiaj w budynku jasielskiego szpitala było dla pacjentów olbrzymim szokiem. Nie wszyscy doczekali się bowiem pomocy lekarza dla dorosłych w ramach nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej w zakresie POZ. Lekarska opuścił dyżur twierdząc, że pacjenci zachowują się jak zwierzęta.

  • Kładka na Gądkach aż prosi się o remont

     

    Kładka na osiedlu Gądki, łącząca osiedle z pozostałą częścią miasta jest w nienajlepszym stanie. Betonowe płyty w dużej części posiadają odkruszenia i liczne ubytki. Na elementach stalowych konstrukcji widoczne są z kolei ubytki powłok malarskich. Czy wkrótce doczeka się ona kompleksowego remontu?

  • Była dyrektor walczy o swoje prawa. Wojewoda złożyła skargę do sądu

    W ubiegłym roku Barbara Wierdak-Cyboroń wygrała konkurs na stanowisko dyrektora I Liceum Ogólnokształcącego w Jaśle. Mimo to Zarząd Powiatu w Jaśle postępowanie unieważnił. Była dyrektor walczy o swoje prawa. Wkrótce sprawa rozstrzygnie się przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym w Rzeszowie...

  • Na ścianie budynku dawnego „Sokoła” powstał mural

     

    Na ścianie budynku, który niegdyś był siedzibą Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół” powstał mural. Obraz nawiązuje do historii przedwojennego Jasła. Przedstawia również postać patrona jednej z pobliskich ulic. Autorami obrazu są artyści zrzeszeni w jasielskiej nieformalnej grupie PLAJA.

  • 24-letni Adrian wpadł do studni. Jak doszło do tej tragedii?

    Wczoraj wieczorem w Brzyskach miało miejsce dramatyczne zdarzenie. Młody mężczyzna wpadł do studni na głębokość sześciu metrów. Adrian w stanie krytycznym trafił do jasielskiego szpitala. Mimo dwugodzinnej resuscytacji nie udało się go uratować.

  • Uczniowie „Chemika” szlifują swoje umiejętności

     

    W dniach 29-30 stycznia 2020 r. uczniowie klasy 2 –technikum kelner oraz klasy 1 – technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział, wspólnie z  partnerską szkołą ze Słowacji - Spojena Skola w Svidniku
    w warsztatach z zakresu „Carving fruit”.  

  • „Niech się łączą dobre serca przez kolejnych wiele lat...” – Jasielskie Aniołkowe Granie

     

    W czwartek 30 stycznia br. odbyło się uroczyste podsumowanie trzeciej jasielskiej edycji „Aniołkowego Grania”. Ta piękna idea miała swój początek 16 lat temu, kiedy to jedno z wrocławskich przedszkoli zapragnęło nieść pomoc dzieciom nie tylko w rodzinach zastępczych, ale także integrować przedszkola z placówkami opiekuńczymi w coraz to większej liczbie miast w Polsce.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105