Otwarta kuchnia to jeden z nowych trendów w gastronomii. Czy warto?
Gastronomia to dziedzina, w której konsumenci mają wyjątkowe wymagania. Jakość produktów spożywczych weryfikowana jest wszak w szczególny sposób, dostarczając bezpośrednich wrażeń naszym zmysłom. Wielu tajemnic produktów trafiających na nasze talerz w ten sposób jednak nie odkryjemy, a chcemy mieć pewność, że są jak najlepsze. Możliwość przyjrzenia się pracy kucharzy staje się więc nader atrakcyjną.
Dobry kucharz nie obawia się tego, że ktoś patrzy mu na ręce
Choć fakt, że w naszym rejonie świata nie narzekamy dziś na niedostatek pożywienia jest zasługą nauki i techniki, to jednak dziedzin tych nie chcemy kojarzyć z nim zbyt ściśle. Świadomi zagrożeń wynikłych z uprzemysłowienia produkcji wielu wyrobów gotowych, wolelibyśmy przygotowywać je w domu? Kto jednak ma na to czas? Co jednak dzieje się za drzwiami restauracyjnej kuchni jest z kolei zagadką. Kuchnia otwarta, pozwalająca śledzić pracę jej personelu, jest więc rozwiązaniem mogącym przysporzyć takiemu lokalowi wielu klientów i jego popularność rośnie.
Możliwość upewnienia się, że pracownicy nie lekceważą zaleceń sanitarnych, co przekłada się na większe zaufanie konsumentów to jedna z zalet. Nie od dziś wiadomo ponadto, że kupują oni oczami – produkty spożywcze nie tylko nie stanowią wyjątku, ale też spostrzeżenie to ma w ich przypadku szczególne zastosowanie. Uczynienie kuchennych przestrzeni roboczych widocznymi dla gości stanowi więc znakomite marketingowe widowisko. Każdy sposób interakcji z klientem jest warty rozważenia – ten wydaje się wręcz banalnie prosty.
Nie znaczy to jednak, że jego realizacja jest łatwa. Konieczność nadania odpowiedniej postaci architekturze wnętrza to jedno z wyzwań. Innym zadbanie o to, by to, co zdecydujemy się odsłonić przed konsumentami, rzeczywiście wpływało dodatnio na nasz wizerunek.
Profesjonalnie zaprojektowana i wyposażona kuchnia to powód do dumy
Zanim zdecydujemy się pokazać swoją kuchnię naszym klientom, musimy ją przygotować. Naszym naczelnym zadaniem w tym zakresie jest zadbanie o to, by stworzyć wygodne ciągi robocze, podporządkowane czynnościom składającym się na proces produkcyjny. Obok funkcjonalności warto jednak dbać także o atrakcyjny wygląd całości, która spełnia teraz wszak nie tylko zadania użytkowe, ale i marketingowe. Dotyczy to zarówno mebli, jak i urządzeń. Szeroką ofertę nowoczesnego wyposażenia technicznego o rozmaitych funkcjach znajdziemy np. na stronie firmy Resto Quality. Układ przestrzeni roboczych i sprzętu może zdecydować o tym, w jakim stopniu klienci będą mogli śledzić pracę personelu. Nie wszystko będziemy chcieli pozostawić w zasięgu ich wzroku.
W przypadku kuchni otwartej szczególnego znaczenia nabiera ograniczenie ryzyka wypadków. Zrobimy to poprzez odpowiednie zagospodarowanie pomieszczenia i dostęp do odpowiedniej ilości narzędzi, co zapewni swobodę, ale i rzadszą potrzebę poruszania się, a także przyczepną podłogę – jej mycie będzie należało do nader istotnych zadań.
Artykuł Partnera