Zdrowie na talerzu. Jak jedzeniem dbać o odporność?
Nasz organizm każdego dnia jest narażony na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych, zanieczyszczeń i toksyn. Żeby skutecznie sobie z nimi radzić, musi mieć silny i sprawny układ immunologiczny. Dbanie o odporność jest więc podstawą zachowania zdrowia, dobrej kondycji i świetnego samopoczucia. Ale jak to zrobić? Najlepiej odżywczą dietą! Podpowiadamy, co i jak jeść, by czuć się doskonale.
Witaminowa bomba
Na początek oczywiście warzywa i owoce. To te składniki diety, które powinniśmy jeść najczęściej, w największych ilościach. O ile jeszcze owoce należy dawkować sobie z głową (zawierają sporo cukru), o tyle warzywne przekąski możemy spożywać w zasadzie bez ograniczeń. Te pełne kolorów i aromatów produkty spożywcze stanowią prawdziwą witaminową bombę. Znajdziemy w nich właściwie wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki – witaminy, minerały, przeciwutleniacze. Jedząc je, dostarczamy organizmowi tak potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania elementów.
Morskie przygody
Na drugim miejscu naszej zdrowej diety powinny się znaleźć ryby i owoce morza. Eksperci są zgodni, że należy je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, by dostarczyć sobie odpowiedniej dawki kwasów omega-3. Nasz organizm samodzielnie nie produkuje tej substancji, więc konieczne jest aplikowanie jej sobie wraz z dietą. Niestety, Polacy wciąż jedzą zdecydowanie za mało ryb – miesięcznie konsumujemy ich tyle, ile wynosi zalecana dzienna dawka. W takiej sytuacji warto sięgnąć po tran w kapsułkach (https://www.mollers.pl/produkt/mollers-forte-z-tranem/), a właściwie kapsułki z kwasami omega-3, dzięki którym zagwarantujemy sobie zalecaną, dzienną podaż tych niezwykle istotnych dla zdrowia substancji.
Pełne ziarno na ratunek
Do codziennego menu należy również włączyć produkty pełnoziarniste. Dzięki sporej dawce obecnego w nich błonnika pokarmowego będziemy wspierać jelita w sprawnym wydalaniu resztek. Błonnik działa w naszych jelitach niczym miotełka, która wymiata z nich wszystko to, czego należy się pozbyć. W ten sposób zapobiega zaparciom i usprawnia trawienie. W produktach z pełnego ziarna jest również sporo witamin i minerałów – sięgajmy po nie regularnie, zamieniając pszenne bułki na razowe, żytnie i orkiszowe pieczywo.
Woda zdrowia doda
Zdrowa dieta to taka, która każdego dnia dostarcza nam odpowiedniej ilości płynów. Codziennie należy wypijać przynajmniej 2 litry. Sięgajmy więc po wodę, napary ziołowe, owocowe herbatki. Jedzmy zupy i wyciskajmy soki z warzyw. Wszystko to pozwoli nam dostarczyć sobie koniecznej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dawki płynów.
Dbanie o zdrowie
Pamiętajmy, że zdrowa dieta to początek drogi ku zdrowiu i lepszemu samopoczuciu. Jedzmy więc te produkty, które nie tylko zaspokoją głód, ale przy okazji będą dostarczać nam potrzebnych składników odżywczych. W razie potrzeby sięgnijmy również po wysokiej jakości suplementy, np. tran w kapsułkach – preparat bogaty w kwasy omega-3. Dbajmy o siebie, a szybko poczujemy różnicę!
Materiał zewnętrzny