Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Strona główna

12 dań na wigilijnym stole...

0
Wigilijną wieczerzę rozpoczyna "postna zupa". Najbardziej popularne na polskich stołach to barszcz czerwony, zupa grzybowa, żur wigilijny. Do zup tych podaje się najczęściej uszka z grzybami.

W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kutia, kompot z suszonych owoców.


Zgodnie z polskim zwyczajem, potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych przy ich przygotowaniu.

Na pamiątkę gwiazdy betlejemskiej wigilia rozpoczyna się wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdy. Atmosferze żłobka betlejemskiego przypomina również obyczaj układania pod obrusem siana.

Barszcz czerwony z uszkami...

 Składniki:
4 buraki,
2 suszone grzyby,
1 cebula, ziele angielskie,
liść laurowy,
cytryna,
sól, pieprz,
łyżka masła.

Na ciasto:
20 dag mąki,
jajko,
letnia woda z mlekiem do zarobienia,
szczypta soli,
łyżka oleju.

Na farsz:
10 dag suszonych grzybów,
bułka tarta,
2 cebule,
olej.


Grzyby umyć namoczyć i ugotować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce albo pokroić. Dodać cebulę, przyprawy i zalać zimną wodą, a następnie zagotować. Przecedzić, dodać wywar z grzybów, zagotować, przyprawić, dodać masło.

Grzyby ugotowane zemleć i przesmażyć na patelni z olejem około 10 minut. Dodać podsmażoną cebulę. Farsz zagnieść z bułką tartą i przyprawić.

Z mąki, jajka, wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać kwadraciki albo kółka literatką. Na każdy nakładać farsz i formować uszka. Ugotować z lekko osolonej wodzie.


Wigilijna zupa grzybowa


Składniki:
włszczyzna
15dag suszonych borowików
cebula
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól
łyżka masła
pół pęczka natki pietruszki


Zalać obraną i umytą włoszczyznę 2 litrami zimnej wody. Dodać sól, przyprawy, grzyby i opaloną nad ogniem całą cebulę. Gotować 40 minut pod przykryciem, na małym ogniu.

Następnie przecedzić wywar, dodać do niego łyżkę masła i pokrojoną natkę pietruszki. Można także doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bulion grzybowy można podawać z uszkami lub z łazankami.


Zupa rybna

Składniki:
1kg płotek
sandacz, leszcz lub szczupak (ok.50dag)
5 ziemniaków
2 cebule
pietruszka
4 pomidory
2 strąki papryki
plasterek słoniny
2 ząbki czosnku

liść laurowy
pieprz
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soli

Umyć, oskrobać i wypatroszyć ryby. Z płotek, okrawków dużej ryby, soli i ok. 3 litrów wody ugotować na małym ogniu wywar. Następnie przecedź, dodaj liść laurowy i pieprz.

Oczyścić i umyć warzywa. Paprykę włożyć na 20 minut do piekarnika w temp. ok. 180 st. C, gorącą zwinąć w torebkę foliową.

Ziemniaki i pietruszkę pokroić na plastry, cebulę posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.

Zagotować wywar, dodać ziemniaki, pietruszkę i cebulę. Gotować przez 10 minut. Włożyć pomidory i dużą rybę podzielona na porcje. Gotuj przez 15 minut. Potem obierz paprykę ze skórki i pokrój ja w paseczki. Dodaj do zupy.

Pokroić bardzo drobno słoninę i rozetrzeć ją z czosnkiem. Dodać do zupy razem z posiekaną pietruszką.

Zupę rybną powinno jeść się na gorąco. Nakładając ją na talerz, należy zwrócić uwagę, aby każdemu dostał się kawałek ryby.

Do gotowania wywaru najlepiej użyć szybkowaru. Nie tylko zaoszczędzimy czas, ale tez osiągniemy lepszy smak zupy.


Pierogi z kapustą i grzybami...

 Składniki:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
szczypta soli.

Na farsz:

35 dag kapusty świeżej,
35 dag kapusty kwaszonej,
5 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
tarta bułka.

Wcześniej namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie i pokroić. Kiszoną kapustę odsączyć i pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby i kiszoną kapustę, wszystko poddusić na małym ogniu około 40 minut.

świeżą kapustę pokroić doadać do garnka w połóowie duszenia, farsz odparować, a jeśli jest za rzadki dodać bułkę tartą i przyprawić.

Do mąki wbić jajko, dodać 1,5 szklanki letniej wody i szczyptę soli, wyrobić ciasto, można dodać podczas wyrabiania łyżkę oleju. Rozwałkować, wycinać kółka i formować pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie.


Kapusta z grzybami

Składniki:
1kg kapusty
20dag suszonych grzybów
2 liście laurowe
sól
pieprz


Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie odsaczyć i pokroić w paski.

Kapustę mocno odcisnąć. A jeżeli jest zbytnio kwaśna to lekko przepłukaj i ponownie odcisnąć.

Do naczynia włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe, wlać olej rzepakowy.

Podlej niewielką ilością płynu z moczenia grzybów. Przyprawić do smaku i gotuj prze 45 minut. Często mieszając, aby się nie przypaliła.


Groch z kapustą

 25 dag łuskanego grochu
55 dag kiszonej kapusty
cebula
masło
kminek
pieprz


Groch moczymy przez całą noc z dodatkiem kminku. Następnego dnia gotujemy go w tej samej wodzie, tak długo aż nie rozgotujemy go na paćkę.

W osobnym garnku gotujemy kiszoną kapustę. Gdy oba składniki już ugotowane, łączymy kapustę z grochem.

Na maśle przysmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do kapusty z grochem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.


Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami


 Średnią główkę kapusty białej włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować.Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie ,sparzone już liście.

Grzyby suszone,najlepiej dzień wcześniej wypłukać,namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Wystudzić,pokroić w paski.

Cebulę pokroić drobno,usmażyć na złoty kolor na maśle,dodać grzyby.
Jeżeli mamy mało grzybów suszonych,możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami.Musimy mieć jednak świadomość,że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.

2 szklanki kaszy gryczanej prażonej,najlepiej kupionej na rynku na wagę,prosto z worków należy przebrać,odrzucając twarde,czarne ziarna.Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą na sitku,odsączyć.

3 szklanki wody zagotować,dodać 2 kostki rosołowe Knnor,masło; spróbować,,jak trzeba,to jeszcze dosolić.

Na wrzącą wodę wsypać kaszę i na bardzo wolnym ogniu zagotować,delikatnie mieszając.Jak kasza wchłonie wodę,wsypać grzyby z cebulką i ewentualnie pieczarki.Doprawić do smaku ,dodając np.troszeczkę wegety (uważać na sól) i grubo zmielony pieprz.Włożyć garnek do średnio nagrzanego piekarnika na dobre pół godziny.Zamiast tego można kaszę przykryć kocem czy kołdrą.

Jak kasza trochę przestygnie,zawijamy gołąbki,układamy je dość ciasno,zalewamy wywarem z grzybów i do piekarnika na dobrą godzinę.pod koniec zapiekania odkryć,aby się zrumieniły.


Wigilijny Karp...

Składniki:
Karp
szklanka śmietany kremówki,
bułka tarta,
2-3 łyżki musztardy,
5 dag masła,
1-2 ząbki czosnku,
sok z cytryny,
tymianek,
sól, pieprz.


Oczyszczone filety karpia dokładnie opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Skropić sokiem z wyciśniętej cytryny, osolić i oprószyć pieprzem. Filety ułożyć na talerzu, przykryć folia i odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Płaską formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na niej panierowane filety - skórą do dołu. Obłożyć je startym na grupej tarce masłem.

Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i piec na rumiano około 30-40 minut.


Karp smażony

 Składniki:
1 karp lub morszczuk (ok.1,2kg)
sok z cytryny
3 łyżki mąki
40ml oleju lub 3 łyżki masła
sól
pieprz


Karpia wyczyścić i opłukać. Następnie kroimy w dzwonka.

Z zewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 20 minut.

Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Można przygotować karpia  przed smażeniem w ten sposób, że oprószamy solą i obkładamy pokrojoną cebulą. Odstawiamy na 24 godziny. Po upływie czasu i usuwamy cebulę i smażymy rybę.


Kutia
 
 Składniki:
1/2 kg maku
1/2 kg spejalnie oczyszczonej pszenicy "na kutię"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

 
Mak zalewamy wrzątkiem (można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć - wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.


Kluski z makiem


30dag makaronu krajanka lub łazanki
30 dag maku
pół szklanki miodu
2 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, figi, orzechy, daktyle)
cukier waniliowy
2 łyżki masła
1,5l mleka


Zalać mak wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Potem odcedź i zmielić dwa razy.

Posiekać opłukane i osuszone bakalie. Wymieszać mak z bakaliami, miodem i cukrem waniliowym.

Ugotować łazanki zgodnie z przepisem an opakowaniu lub przygotowany wcześniej makaron w domu. Wymieszaj gorący makaron z masłem i z makiem.


Makaron domowy:

Z 30dag mąki, jajka, szczypty soli i letniej wody zagniatamy niezbyt twarde ciasto.

Z kawałków ciasta wałkujemy dość cienkie placki.

Odkładamy je na serwetce posypanej mąką, żeby lekko podeschły.

Kroimy w paski, a potem na małe kwadraciki. Rozkładamy je na wysypanej mąką serwecie.

Kluski z makiem można podawać:

-  na ciepło, na zakończenie Wigilii, w dekoracyjnej salaterce
- zamiast makaronu, możesz do maku dodać kruche ciasteczka. Będzie to wtedy mak z łamańcami.


Kompot z suszek


4o dag suszonych owoców,
woda,
cukier do smaku.


Suszone owoce należy umyć, zalać zimną wodą w celu ich namoczenia, dodać trochę cukru, według upodobań, a następnie gotować, aż owoce będą miękkie.


Życzę wszystkim smacznego i...Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!!!
 

Jenny
Napisany dnia: 24.12.2008, 08:49
Komentarze Czytelników:
Dodaj nowy komentarz Wyświetlaj:
Dodaj komentarz
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Jasielscy policjanci rejestrują interwencję za pomocą kamer nasobnych

     

    Funkcjonariusze jasielskiej policji otrzymali dwadzieścia pięć kamer nasobnych, z których od lutego korzystają policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego oraz Referatu Patrolowo-Interwencyjnego. - Kamery gwarantują transparentność działań policji, ochronę obywateli, a także ochronę prawna samych funkcjonariuszy – wyjaśnia kom. Piotr Wojtunik, rzecznik prasowy KPP w Jaśle.

  • 79 lat temu oddział „Korczaka” przeprowadził Akcję „Pensjonat”

     

    W Jaśle odbyły się dzisiaj miejskie obchody 79. rocznicy Akcji „Pensjonat”. Bohaterów wydarzeń z 5 na 6 sierpnia 1943 r. upamiętnili między innymi parlamentarzyści, przedstawiciele władz samorządowych i instytucji kultury oraz funkcjonariusze służb mundurowych. Pod pomnikiem Armii Krajowej złożono kwiaty i zapalono symboliczne znicze.

  • Pielęgnują pamięć o uczestnikach Akcji „Pensjonat”

     

    W nocy z 5 na 6 sierpnia 1943 r. oddział dywersyjny Armii Krajowej pod dowództwem ppor. Zenona Soboty ps. „Korczak” przeprowadził śmiałą akcję uwolnienia więźniów z więzienia gestapo w Jaśle. Akcja o kryptonimie „Pensjonat” odbiła się szerokim echem w całym okupowanym przez hitlerowskie Niemcy kraju. W Jaśle wciąż są ludzie, którzy pielęgnują pamięć o bohaterach jednego z najistotniejszych wydarzeń w historii okupowanego Jasła. Wczoraj, już po raz dziesiąty odbył się Jasielski Marsz Wolności.

  • "Dziki niszczą nasze plony, podchodzą pod domy. Jest ich za dużo – grzmią rolnicy

    Rolnicy w gminie Kołaczyce skarżą się na liczne szkody i ogromne straty, które ponoszą na skutek żerowania dzika i innej zwierzyny. Gospodarze załamują ręce, bo nie mogą spokojnie zebrać plonów. Dziki niszczą wszystko. Zdaniem rolników, koło łowieckie "Jedność" w Kołaczycach niewiele czyni, aby ograniczyć jego populację. Prezes koła Franciszek Bosak ucina – To kłamstwo, jeśli mówią, że nie strzelamy. W ciągu roku odstrzelonych jest od 150-200 dzików – mówi.

  • Poważny wypadek w Kołaczycach na drodze krajowej nr 73

    Dzisiaj po godzinie 14. na ul Mickiewicza w Kołaczycach w rejonie ośrodka zdrowia doszło do zderzenia się busa i samochodu osobowego. Na miejscu pracują  trzy zespoły ratownictwa medycznego, które udzielają pomocy osobom poszkodowanym. Obecnie droga w miejscu zdarzenia jest całkowicie zamknięta.

  • W poniedziałek rozpocznie się zamknięcie wiaduktu na ul. 3 Maja

     

    Firma PRI-MOST Południe Sp. z o.o. realizuje remont wiaduktu drogowego w ciągu ul. 3 Maja nad nieużytkowaną linią kolejową. Od najbliższego poniedziałku (8 sierpnia) ruch kołowy samochodów osobowych i ciężarowych zostanie skierowany na objazd wyznaczany drogą wojewódzką nr 992 oraz drogą powiatową nr 2512R (ul. Wojska Polskiego).

  • Konkurs! Wygraj komiksy i książki o Akcji „Pensjonat”

  • Wracają pytania o przyszłość dworca kolejowego w Jaśle. Czy teren, na którym stoi doczeka się wreszcie kompleksowej modernizacji?

     

    Dworzec kolejowy w Jaśle lata świetności dawno ma już za sobą. Co więcej, obiekt nawet w najmniejszym stopniu nie spełnia swojej pierwotnej roli. Podróżni nie mogą z niego korzystać. Nic więc dziwnego, że co pewien czas wracają pytania o to, jaki plan na zagospodarowanie budynku i przyległego do niego terenu, mają władze miasta.

  • Uczniowie jasielskiego Ekonomika w finale turnieju "Sukces na Bank"

    Uczniowie Technikum nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi w Jaśle przeszli do finału czwartej edycji ogólnopolskiego turnieju ekonomicznego dla szkół średnich "Sukces na Bank". W ubiegłym roku uczniowie jasielskiego Ekonomika zajęli I miejsce i wygrali 20 tys. zł. Czy w tym roku uda się im powtórzyć ten sukces? Finał programu odbędzie się 13 sierpnia o godz. 9.00 w TVP3.

  • Śledczy wciąż badają sprawę nielegalnego składowania odpadów w Zimnej Wodzie

    Sprawa magazynowania śmieci w Zimnej Wodzie, na działce należącej do znanego przedsiębiorcy wyszła na jaw początkiem marca br. Inspektorzy WIOŚ, którzy przeprowadzili kontrolę w miejscu nielegalnego składowania odpadów ujawnili pewne nieprawidłowości. Śledztwo prowadzone przez prokuraturę jest nadal w toku.

  • Karol Adamski zrezygnował ze stanowiska dyrektora DPS w Foluszu. Powiat powierzył obowiązki Monice Wójcickiej

    Po 11 latach pracy na stanowisku dyrektora Domu Pomocy Społecznej w Foluszu Karol Adamski złożył rezygnację i 31 lipca br. rozwiązał stosunek pracy. Zarząd Powiatu powierzył 1 sierpnia br. obowiązki dyrektora tej placówki Monice Wójcickiej, długoletniemu pracownikowi domu opieki w Foluszu.

  • Trwa nabór uzupełniający do szkół ponadpodstawowych

     

    Absolwencie szkoły podstawowej, jeżeli nie dostałeś się do wymarzonej szkoły albo chcesz zmienić swój wybór, sprawdź ofertę i dołącz do uczniów Zespołu Szkól Budowlanych w Jaśle. 

  • Już 12-14 sierpnia w Krośnie - Leszek Możdżer, odkrycie świata jazzu Kinga Głyk i wielki koncert symfoniczny!

     

    Od 12 do 14 sierpnia odbędzie się po raz siódmy w Krośnie muzyczny crossover – Young Arts Festival. W tegorocznym programie wydarzenia znalazła się improwizująca basistka młodego pokolenia - Kinga Głyk, pianista Leszek Możdżer z AUKSO Orkiestrą Kameralną Miasta Tychy pod dyrekcją Marka Mosia oraz wielki koncert symfoniczny w wykonaniu Filharmoników Lwowskich. Będzie to ich pierwszy koncert w pełnym składzie od czasu wybuchu wojny!

  • W godzinę „W” zawyją syreny. Jasło odda hołd bohaterom i ofiarom Powstania Warszawskiego

     

    Dokładnie 78 lat temu wybuchło Powstanie Warszawskie. W całej Polsce w godzinę „W” zawyją syreny alarmowe, aby upamiętnić powstańców, którzy stanęli do nierównej walki z hitlerowskim okupantem oraz ofiary cywilne. Punktualnie o godz. 17. syreny alarmowe zabrzmią również w Jaśle.

  • Wielki powrót pierogów do Tarnowca!

     

    Po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemicznymi obostrzeniami, w Tarnowcu ponownie zorganizowano jedną z najpopularniejszych w regionie imprez plenerowych. Podkarpacki Festiwal Smaków Regionalnych „Pierogi” od ponad dekady cieszy się olbrzymim zainteresowaniem smakoszy tej popularnej potrawy. Na stadion ściągnęły w tym roku tysiące osób, aby spróbować specjałów przygotowanych prze Koła Gospodyń Wiejskich. Dobra zabawę zapewnił między innymi zespół góralski Baciary.

  • Inflacja uderzy w studentów ... ale nie w jasielskiej Filii AHE!

     

    Inflacja w ostatnich miesiącach spędza sen z powiek wszystkim Polakom, również studentom. W tym roku większość Uczelni niepublicznych zdecydowała się na podniesienie opłat czesnego. Wśród nich nie znajdziemy jednak Filii AHE w Jaśle, gdzie opłaty za studia pozostały bez zmian.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 772 657