Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Strona główna

12 dań na wigilijnym stole...

0
Wigilijną wieczerzę rozpoczyna "postna zupa". Najbardziej popularne na polskich stołach to barszcz czerwony, zupa grzybowa, żur wigilijny. Do zup tych podaje się najczęściej uszka z grzybami.

W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kutia, kompot z suszonych owoców.


Zgodnie z polskim zwyczajem, potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych przy ich przygotowaniu.

Na pamiątkę gwiazdy betlejemskiej wigilia rozpoczyna się wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdy. Atmosferze żłobka betlejemskiego przypomina również obyczaj układania pod obrusem siana.

Barszcz czerwony z uszkami...

 Składniki:
4 buraki,
2 suszone grzyby,
1 cebula, ziele angielskie,
liść laurowy,
cytryna,
sól, pieprz,
łyżka masła.

Na ciasto:
20 dag mąki,
jajko,
letnia woda z mlekiem do zarobienia,
szczypta soli,
łyżka oleju.

Na farsz:
10 dag suszonych grzybów,
bułka tarta,
2 cebule,
olej.


Grzyby umyć namoczyć i ugotować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce albo pokroić. Dodać cebulę, przyprawy i zalać zimną wodą, a następnie zagotować. Przecedzić, dodać wywar z grzybów, zagotować, przyprawić, dodać masło.

Grzyby ugotowane zemleć i przesmażyć na patelni z olejem około 10 minut. Dodać podsmażoną cebulę. Farsz zagnieść z bułką tartą i przyprawić.

Z mąki, jajka, wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać kwadraciki albo kółka literatką. Na każdy nakładać farsz i formować uszka. Ugotować z lekko osolonej wodzie.


Wigilijna zupa grzybowa


Składniki:
włszczyzna
15dag suszonych borowików
cebula
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól
łyżka masła
pół pęczka natki pietruszki


Zalać obraną i umytą włoszczyznę 2 litrami zimnej wody. Dodać sól, przyprawy, grzyby i opaloną nad ogniem całą cebulę. Gotować 40 minut pod przykryciem, na małym ogniu.

Następnie przecedzić wywar, dodać do niego łyżkę masła i pokrojoną natkę pietruszki. Można także doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bulion grzybowy można podawać z uszkami lub z łazankami.


Zupa rybna

Składniki:
1kg płotek
sandacz, leszcz lub szczupak (ok.50dag)
5 ziemniaków
2 cebule
pietruszka
4 pomidory
2 strąki papryki
plasterek słoniny
2 ząbki czosnku

liść laurowy
pieprz
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soli

Umyć, oskrobać i wypatroszyć ryby. Z płotek, okrawków dużej ryby, soli i ok. 3 litrów wody ugotować na małym ogniu wywar. Następnie przecedź, dodaj liść laurowy i pieprz.

Oczyścić i umyć warzywa. Paprykę włożyć na 20 minut do piekarnika w temp. ok. 180 st. C, gorącą zwinąć w torebkę foliową.

Ziemniaki i pietruszkę pokroić na plastry, cebulę posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.

Zagotować wywar, dodać ziemniaki, pietruszkę i cebulę. Gotować przez 10 minut. Włożyć pomidory i dużą rybę podzielona na porcje. Gotuj przez 15 minut. Potem obierz paprykę ze skórki i pokrój ja w paseczki. Dodaj do zupy.

Pokroić bardzo drobno słoninę i rozetrzeć ją z czosnkiem. Dodać do zupy razem z posiekaną pietruszką.

Zupę rybną powinno jeść się na gorąco. Nakładając ją na talerz, należy zwrócić uwagę, aby każdemu dostał się kawałek ryby.

Do gotowania wywaru najlepiej użyć szybkowaru. Nie tylko zaoszczędzimy czas, ale tez osiągniemy lepszy smak zupy.


Pierogi z kapustą i grzybami...

 Składniki:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
szczypta soli.

Na farsz:

35 dag kapusty świeżej,
35 dag kapusty kwaszonej,
5 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
tarta bułka.

Wcześniej namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie i pokroić. Kiszoną kapustę odsączyć i pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby i kiszoną kapustę, wszystko poddusić na małym ogniu około 40 minut.

świeżą kapustę pokroić doadać do garnka w połóowie duszenia, farsz odparować, a jeśli jest za rzadki dodać bułkę tartą i przyprawić.

Do mąki wbić jajko, dodać 1,5 szklanki letniej wody i szczyptę soli, wyrobić ciasto, można dodać podczas wyrabiania łyżkę oleju. Rozwałkować, wycinać kółka i formować pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie.


Kapusta z grzybami

Składniki:
1kg kapusty
20dag suszonych grzybów
2 liście laurowe
sól
pieprz


Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie odsaczyć i pokroić w paski.

Kapustę mocno odcisnąć. A jeżeli jest zbytnio kwaśna to lekko przepłukaj i ponownie odcisnąć.

Do naczynia włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe, wlać olej rzepakowy.

Podlej niewielką ilością płynu z moczenia grzybów. Przyprawić do smaku i gotuj prze 45 minut. Często mieszając, aby się nie przypaliła.


Groch z kapustą

 25 dag łuskanego grochu
55 dag kiszonej kapusty
cebula
masło
kminek
pieprz


Groch moczymy przez całą noc z dodatkiem kminku. Następnego dnia gotujemy go w tej samej wodzie, tak długo aż nie rozgotujemy go na paćkę.

W osobnym garnku gotujemy kiszoną kapustę. Gdy oba składniki już ugotowane, łączymy kapustę z grochem.

Na maśle przysmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do kapusty z grochem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.


Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami


 Średnią główkę kapusty białej włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować.Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie ,sparzone już liście.

Grzyby suszone,najlepiej dzień wcześniej wypłukać,namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Wystudzić,pokroić w paski.

Cebulę pokroić drobno,usmażyć na złoty kolor na maśle,dodać grzyby.
Jeżeli mamy mało grzybów suszonych,możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami.Musimy mieć jednak świadomość,że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.

2 szklanki kaszy gryczanej prażonej,najlepiej kupionej na rynku na wagę,prosto z worków należy przebrać,odrzucając twarde,czarne ziarna.Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą na sitku,odsączyć.

3 szklanki wody zagotować,dodać 2 kostki rosołowe Knnor,masło; spróbować,,jak trzeba,to jeszcze dosolić.

Na wrzącą wodę wsypać kaszę i na bardzo wolnym ogniu zagotować,delikatnie mieszając.Jak kasza wchłonie wodę,wsypać grzyby z cebulką i ewentualnie pieczarki.Doprawić do smaku ,dodając np.troszeczkę wegety (uważać na sól) i grubo zmielony pieprz.Włożyć garnek do średnio nagrzanego piekarnika na dobre pół godziny.Zamiast tego można kaszę przykryć kocem czy kołdrą.

Jak kasza trochę przestygnie,zawijamy gołąbki,układamy je dość ciasno,zalewamy wywarem z grzybów i do piekarnika na dobrą godzinę.pod koniec zapiekania odkryć,aby się zrumieniły.


Wigilijny Karp...

Składniki:
Karp
szklanka śmietany kremówki,
bułka tarta,
2-3 łyżki musztardy,
5 dag masła,
1-2 ząbki czosnku,
sok z cytryny,
tymianek,
sól, pieprz.


Oczyszczone filety karpia dokładnie opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Skropić sokiem z wyciśniętej cytryny, osolić i oprószyć pieprzem. Filety ułożyć na talerzu, przykryć folia i odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Płaską formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć na niej panierowane filety - skórą do dołu. Obłożyć je startym na grupej tarce masłem.

Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i piec na rumiano około 30-40 minut.


Karp smażony

 Składniki:
1 karp lub morszczuk (ok.1,2kg)
sok z cytryny
3 łyżki mąki
40ml oleju lub 3 łyżki masła
sól
pieprz


Karpia wyczyścić i opłukać. Następnie kroimy w dzwonka.

Z zewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 20 minut.

Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Można przygotować karpia  przed smażeniem w ten sposób, że oprószamy solą i obkładamy pokrojoną cebulą. Odstawiamy na 24 godziny. Po upływie czasu i usuwamy cebulę i smażymy rybę.


Kutia
 
 Składniki:
1/2 kg maku
1/2 kg spejalnie oczyszczonej pszenicy "na kutię"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy

 
Mak zalewamy wrzątkiem (można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć - wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.W czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.


Kluski z makiem


30dag makaronu krajanka lub łazanki
30 dag maku
pół szklanki miodu
2 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, figi, orzechy, daktyle)
cukier waniliowy
2 łyżki masła
1,5l mleka


Zalać mak wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Potem odcedź i zmielić dwa razy.

Posiekać opłukane i osuszone bakalie. Wymieszać mak z bakaliami, miodem i cukrem waniliowym.

Ugotować łazanki zgodnie z przepisem an opakowaniu lub przygotowany wcześniej makaron w domu. Wymieszaj gorący makaron z masłem i z makiem.


Makaron domowy:

Z 30dag mąki, jajka, szczypty soli i letniej wody zagniatamy niezbyt twarde ciasto.

Z kawałków ciasta wałkujemy dość cienkie placki.

Odkładamy je na serwetce posypanej mąką, żeby lekko podeschły.

Kroimy w paski, a potem na małe kwadraciki. Rozkładamy je na wysypanej mąką serwecie.

Kluski z makiem można podawać:

-  na ciepło, na zakończenie Wigilii, w dekoracyjnej salaterce
- zamiast makaronu, możesz do maku dodać kruche ciasteczka. Będzie to wtedy mak z łamańcami.


Kompot z suszek


4o dag suszonych owoców,
woda,
cukier do smaku.


Suszone owoce należy umyć, zalać zimną wodą w celu ich namoczenia, dodać trochę cukru, według upodobań, a następnie gotować, aż owoce będą miękkie.


Życzę wszystkim smacznego i...Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!!!
 

Jenny
Napisany dnia: 24.12.2008, 08:49
Komentarze Czytelników:
Dodaj nowy komentarz Wyświetlaj:
Dodaj komentarz
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Dzieciaki z Domu Dziecka w Kołaczycach otrzymały świąteczne paczki

     

    Choć od świąt Bożego Narodzenia minął już miesiąc, to dzieci z Domu Dziecka w Kołaczycach, właśnie dzisiaj, mogły cieszyć się z prezentów, zakupionych ze środków pochodzących ze zbiórki, zorganizowanej w grudniu ubiegłego przez Szymona Strączka. Tegorocznemu maturzyście udało się zebrać ponad 8 tys. zł. W przygotowanych przez Szymona paczkach, znalazły się między innymi środki czystości oraz kosmetyki do pielęgnacji ciała. Osobiście przekazał je dzisiaj dzieciakom, tym samym, sprawiając im wielką radość.

  • W Jaśle upamiętniono ofiary holocaustu

     

    27 stycznia, w rocznicę wyzwolenia byłego Niemieckiego Nazistowskiego Obozu Koncentracyjnego i Zagłady Auschwitz-Birkenau, obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu. W Jaśle miały one skromniejszą formę, niż zwykle. Na cmentarzu żydowskim przy ul. Floriańskiej, przedstawiciele władz miasta oraz instytucji kultury, upamiętnili Żydów, którzy w czasie II wojny światowej zginęli z rąk hitlerowskich oprawców.

  • Magistrat przyznał dotacje dla klubów sportowych na 2022 r. Do podziału jest 620 tys. zł

     

    Urząd Miasta w Jaśle, podjął decyzję, w sprawie podziału dotacji na organizację działań sportowych w 2022 r. Pieniądze trafią do 15 podmiotów, które w ubiegłym roku złożyły stosowne wnioski o udzielenie dotacji. Kluby otrzymają łącznie 620 tys. zł, a więc o 20 tys. zł więcej niż w ubiegłym roku.

  • Spróbuj pysznych pierogów u "Wojtka"

    Pracownię Pierogów "Wojtek" znają niemal wszyscy. Oprócz klasycznych smaków, popularnej na naszych stołach potrawy, pierogarnia serwuje na przykład pierogi z kurczakiem, czy też o smaku bounty, na słodko. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie to zróbcie. 

  • Hyperion Investments chce inwestować w Jaśle. Na obrzeżach miasta ma powstać obiekt wielkopowierzchniowy

    Inwestor posiada blisko 10 hektarów nieruchomości położonych w rejonie skrzyżowania ulic Piłsudskiego i Bieszczadzkiej w Jaśle. Spółka nie posiada drogi dojazdowej do swoich działek, dlatego zadeklarowała się na własny koszt przebudować skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną na rondo i wykonać drogę lokalną do działek, na których chce realizować inwestycję. Aby mogli podjąć się tego zadania, konieczna była zgoda radnych na bezprzetargową sprzedaż blisko 7-arowej działki miejskiej. Uchwała została podjęta, jednak kilku radnych wstrzymało się od głosu.

  • 30. finał WOŚP już w najbliższą niedzielę

     

    W najbliższą niedzielę (30 stycznia) Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, zagra po raz trzydziesty w historii. Tegoroczna zbiórka, prowadzona jest z myślą o zapewnieniu najwyższych standardów diagnostyki i leczenia wzroku u dzieci. Na ulicach Jasła i okolicznych miejscowości, pojawi się blisko 150 wolontariuszy, z tradycyjnymi puszkami w dłoniach. Impreza na płycie jasielskiego rynku rozpocznie się o godz. 18.

  • Przy urzędzie gminy w Tarnowcu dobudowywane jest nowe skrzydło budynku

    Końcem ubiegłego roku rozpoczęły się prace inwestycyjne dotyczące rozbudowy, nadbudowy oraz modernizacji budynku Urzędu Gminy w Tarnowcu. Zadanie zostało podzielone na kilka etapów. Obecnie trwają prace przy budowie nowego skrzydła.

  • Strażacy ochotnicy odwiedzili z prezentami pacjentów rzeszowskiej Kliniki Onkohematologii Dziecięcej

     

    Strażacy ochotnicy z regionu jasielskiego, już po raz czwarty, odwiedzili pacjentów Kliniki Onkohematologii Dziecięcej w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie. W sobotnie przedpołudnie, wyruszyli z Zimnej Wody do stolicy województwa podkarpackiego z prezentami, których zbiórka prowadzona była od października ubiegłego roku. Dzieci, które każdego dnia toczą walkę z chorobą nowotworową otrzymały zabawki, artykuły szkolne, czy też książki.

  • ERKO doceniło uczniów Zespołu Szkół Technicznych w Jaśle. Młodzież otrzymała wyjątkowy prezent

    Współpraca pomiędzy firmą ERKO a Zespołem Szkół Technicznych w Jaśle jest doskonałym przykładem tego, jak należy budować relacje, łączące lokalny biznes ze szkołami, które konsekwentnie stawiają na praktyczną naukę zawodu. Model oparty na praktykach i stażach zawodowych, daje korzyść nie tylko uczniom, lecz również firmom, które zgłaszają popyt na pracę, szczególnie w perspektywicznych zawodach. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę producent części lotniczych z siedzibą w Czeluśnicy, który ufundował szafki dla uczniów ZST, w szacie graficznej, wykonanej przez artystę Sylwestra Łaskawskiego.

  • Coraz dłuższe kolejki do drive-thru. Dyrekcja szpitala wydłuża godziny pracy punktu

    Od kilku dni coraz więcej lekarzy kieruje pacjentów na testy wykrywające obecność koronawirusa w organizmie. W związku z tym zauważalne są długie kolejki ustawiające się do punktu drive-thru. Dyrekcja szpitala informuje, że od jutra wydłużą godziny wykonywanych wymazów. Już nie do 13.00 a do 16.30 będzie otwarty punkt badań drive-thru.

  • Kogeneracja działa. W jasielskiej ciepłowni ograniczono zużycie węgla kamiennego o blisko 90%

     

    W kwietniu ubiegłego roku, Jasło dołączyło do wąskiego grona miast, które mogą pochwalić się nowoczesną instalacją układu kogeneracyjnego, zasilaną gazem ziemnym. Dzięki niej, produkcja energii elektrycznej i cieplnej, miała być bardziej ekologiczna, przede wszystkim dzięki znacznemu ograniczeniu wykorzystania węgla kamiennego do produkcji ciepła. Okazuje się, że od października do grudnia 2021 r. Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej sp. z o.o. w Jaśle, do produkcji energii cieplnej, zużyło o 89% mniej węgla, niż w analogicznym okresie, w roku poprzednim. Tym samym, znacznie ograniczono również emisję COdo atmosfery.

  • Emerytowany strażak z KP PSP w Jaśle uległ poważnemu wypadkowi w Holandii. Rodzina i koledzy proszą o pomoc

    Starszy sekcyjny w stanie spoczynku Bogdan Fehr z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Jaśle został potrącony przez samochód w Holandii. Jeżeli nie wróci do kraju zostanie umieszczony w domu opieki. Rodzina i strażacy z KP PSP w Jaśle proszą o pomoc dla Bogdana. Potrzebne jest 40 tysięcy złotych, aby mógł zostać przetransportowany do Polski.

  • Postaw na grzejniki dekoracyjne SUNERZHA ze stali nierdzewnej

     

    Zastanawiasz się nad zakupem grzejnika do Twojego domu? Wbrew pozorom, wybór może okazać się bardzo oczywisty. Stawiając na dekoracyjne grzejniki wodne SUNERZHA ze stali nierdzewnej, otrzymasz gwarancję funkcjonalności, jednocześnie nadając pomieszczeniom niepowtarzalnego stylu. Grzejniki wodne , wodno-elektryczne i elektryczne, na które producent udziela 20-letniej gwarancji, znajdziesz w ofercie DOMUS Budownictwo & Łazienki w Jaśle.

  • Podczas prowadzonego pościgu radiowóz wpadł do rowu

    Wczoraj około godziny 20. na ul. Mickiewicza w Jaśle policjanci podczas prowadzonego pościgu za pojazdem, który nie zatrzymał się do kontroli drogowej wpadli radiowozem do przydrożnego rowu.

  • Nagroda za całokształt pracy na rzecz kampanii „Cała Polska czyta dzieciom” trafiła do Bajkowego Prywatnego Przedszkola w Jaśle

     

    15 grudnia br. po raz drugi w formule online ze względu na panującą pandemię odbył się uroczysty finał kampanii „Cała Polska czyta dzieciom”...

  • Poszukujesz nowych wyzwań zawodowych? Chciałbyś współtworzyć innowacyjną firmę w Jaśle? Trade Software & Consult szuka właśnie Ciebie!&a

     

    Trade Software & Consult tworzy innowacyjne rozwiązania IT dla branży budowlanej. Firma posiada oddziały handlowe zajmujące się sprzedażą materiałów budowlanych w internecie, sprzedając między innymi stolarkę okienną, drzwiową, beton komórkowy, meble, artykuły dla domu i ogrodu.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105