3 bit 4You
W tym tygodniu polecam wszystkim smakoszom deser 3 bit. Robi się go bardzo łatwo i szybko, ale gdy już powstanie znika jeszcze szybciej - jest bardzo pyszny…Placek na pewno zrobi furorę wśród bliskich…
Składniki:
7 paczek herbatników (7x10 dag) – ok. 70 sztuk.
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
lub gotowy karmel w puszce
½ litra mleka
2 budynie waniliowe – bez cukru
10 dag masła
500 ml śmietany 30% lub kremówki
2 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
wiórki kokosowe, albo tabliczka czekolady.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na
Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć. W przypadku gotowego karmelu w puszce – oszczędzimy 2 godziny.
1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Można również ½ litra kremówki zmiksować i dodać 2 FIX-y do bitej śmietany.
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi lub zetrzeć tabliczkę czekolady.
Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, ponieważ najlepsze jest na drugi dzień.
Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!
Jenny
Źródło: www.smaczny.pl