Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

3 bit 4You

0

 W tym tygodniu polecam wszystkim smakoszom deser 3 bit. Robi się go bardzo łatwo i szybko, ale gdy już powstanie znika jeszcze szybciej - jest bardzo pyszny…Placek na pewno zrobi furorę wśród bliskich…

Składniki:

7 paczek herbatników (7x10 dag) – ok. 70 sztuk.
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

lub gotowy karmel w puszce
½ litra mleka
2 budynie waniliowe – bez cukru
10 dag masła
500 ml śmietany 30% lub kremówki
2 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
wiórki kokosowe, albo tabliczka czekolady.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

 

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć. W przypadku gotowego karmelu w puszce – oszczędzimy 2 godziny.

 

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.

 

Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Można również ½ litra kremówki zmiksować i dodać 2 FIX-y do bitej śmietany.

 

Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi lub zetrzeć tabliczkę czekolady.

 

Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, ponieważ najlepsze jest na drugi dzień.

 

Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!

Jenny

Źródło: www.smaczny.pl
Napisany dnia: 27.09.2008, 00:01

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657