Strona główna

Akademicy PAW robią lodowe wino

13
Napisany dnia: 10.12.2018, 09:03 , Tagi: Brak

Historyczna chwila w Podkarpackiej Akademii Wina – słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa 2018 robią lodowe wino.

W polskich warunkach produkcja wysokiej jakości wina lodowego może udać się tylko w wyjątkowych rocznikach, a taki był dla winiarzy 2018. Dobrze dojrzałe, zdrowe winogrona należy przetrzymać na krzewach aż do większych mrozów, poniżej -7oC. Owoce muszą zamarznąć całkowicie i w takiej postaci zbiera się je i tłoczy. Zbiór winogron robi się bardzo wcześnie rano, a czasem nawet w nocy, przy sztucznym świetle. Winogrona także w trakcie przerobu nie mogą rozmarznąć, dlatego temperatura w ciągu dnia też musi być minusowa. Po wytłoczeniu uzyskuje się skoncentrowany moszcz o zawartości cukru 40-50 kg w 100 l.

- Kolejny raz taka okazja może się nie przytrafić szybko, dlatego zdecydowaliśmy się na pozostawienie na krzewach owoców odmiany Vidal Blanc, która doskonale nadaje się na wino lodowe. Uprawiana jest na dużą skalę w Kanadzie, gdzie służy do wyrobu słynnych z wysokiej jakości win lodowych – mówi Roman Myśliwiec, prowadzący zajęcia praktyczne w PAW.

Wina lodowe należą do kategorii win specjalnych, ze względu na skomplikowaną i pracochłonną technologię produkcji są bardzo drogie. Dobrej jakości wina tego typu sprzedawane są w niewielkich butelkach, często po kilkaset złotych.

- Grupa naszych akademików, która zgłosiła się do robienia wina lodowego od kilku tygodni czekała w pogotowiu na nasz sygnał o rozpoczęciu zimowego winobrania. Wiedzieli, że to historyczna chwila, której nie chcieli przegapić. Zapał, z jakim do tego podchodzili był imponujący, ale także zrozumiały. Okazja do robienia wina lodowego nie trafia się w naszym klimacie często, a do tego osobiście mogli się przekonać dlaczego wina lodowe są tak drogie – podkreśla Ewa Wawro, dyrektor PAW.

Ze zbiorem wystartowali o szóstej rano, poszło sprawnie i szybko. Zdecydowanie trudniej było podczas tłoczenia. – Wbrew pozorom to nie jest takie proste. Do prasy wrzuca się zamrożone grona, z których wyciska się skoncentrowany, bardzo słodki, gęsty jak miód sok. Zamrożona woda w postaci kryształków lodu zostaje w wytłokach – wyjaśnia R. Myśliwiec.

Podczas tradycyjnego przerobu z 100 kg owoców uzyskuje się ok. 70 litrów moszczu, który przerabia się na wino. W przypadku wina lodowego ze 100 kg owoców uzyskuje się zaledwie kilkanaście litrów zagęszczonego soku. Po przeprowadzeniu fermentacji uzyskuje się bardzo słodki, skoncentrowany, ceniony przez znawców trunek.

- „Nigdy tak wielu nie zrobiło tak wiele, by uzyskać kroplę wina". Takim komentarzem pracujący z nami dziś rano na winnicy geolog skwitował nasze wysiłki, by ze zmrożonych kilkunastostopniowym mrozem gron uzyskać moszcz na wino lodowe – mówi Bogusław Pluta z Warszawy, słuchacz SPW 2018. - Teraz już wiemy, dlaczego trunek ten osiąga tak zawrotną cenę. To jedyne w swoim rodzaju doświadczenie, kiedy dopiero po godzinie tłoczenia otrzymuje się pierwszą cienką strużkę soku. I to takiego, dla którego refraktometr nie ma skali.

Dla winiarza okazja do zrobienia lodowego wina zawsze wzbudza duże emocje, jest sporym wyzwaniem, bo końcowy efekt trudno przewidzieć.

- W mojej głowie od zawsze tkwiła obsesja związana z tworzeniem win szlachetnych i wyjątkowych. Takich, które na zawsze pozostaną w pamięci i takich, które na samą myśl wyzwolą w nas nieposkromione pokłady pozytywnych emocji. Do takich moich małych obsesji należało wino z kalibru "lodowe". Wino wyjątkowe pod każdym względem, a zarazem niesłychanie trudne do zrobienia – przyznaje Grzegorz Kapias z Tarnowa, słuchacz SWP 2018.

- Kiedy padła propozycja by w ramach edukacji w Podkarpackiej Akademii Wina, takie wino powstało Kapias i kilku innych akademików nie zastanawiali się ani chwili. - Z każdym dniem oczekiwania na przyjście wymaganego do tego celu "zimowego okna pogodowego", emocje rosły i potęgowały tą małą obsesję... I udało się. W miniony weekend pogoda nas rozpieściła serwując -13 stopni Celsjusza i wyśmienite 2 dniowe "okno pogodowe" na wino lodowe. To czego udało się doświadczyć w ciągu naszego lodowego weekendu, to jedne z najlepszych i wartościowych winiarskich dni w PAW! – podkreśla.

Cała wyżej opisana lodowa akcja miała miejsce w przetwórni Winnicy Golesz, gdzie również przerabiano owoce Vidal Blanc, ale już na większą komercyjną skalę. Uzyskano ponad 200 l moszczu o koncentracji powyżej 40% cukru. Słoweńska prasa o pojemności 1200 l odmawiała na mrozie posłuszeństwa, ale Bartłomiej Myśliwiec, właściciel gospodarstwa winiarskiego, poradził sobie wzorowo ze wszystkimi problemami.

Fundacja Galicja Vitis

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ dragoness
dnia 10.12.2018, 17:05
Ocena
komentarza:
-1
Fajnie dowiedzieć się czegoś nowego.
@ myy
dnia 10.12.2018, 21:10
Ocena
komentarza:
10
Super :) brawo dla tych co chcą coś robić a nie tylko narzekać ;)
@ Jogi
dnia 11.12.2018, 15:42
Ocena
komentarza:
-4
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
@ dragoness
dnia 11.12.2018, 18:44
Ocena
komentarza:
-1
I jacy inteligentni mieszkańcy do tego.
@ Robbo
dnia 12.12.2018, 19:27
Ocena
komentarza:
2
I jeszcze śpiewające dziecko
@ pierwszy raz
dnia 12.12.2018, 22:52
Ocena
komentarza:
-3
Masakra, ludzie wam się nic nie podoba
@ łodyniec
dnia 13.12.2018, 07:08
Ocena
komentarza:
1
Mam klaskac z zachwytu bo czlowieki zbieraja zamrozone winogrono i jeszcze za to placa ?

łohohohohohohohohoho
@ dragoness
dnia 13.12.2018, 10:29
Ocena
komentarza:
-1
Masz zastosować się do maksymy, że czasem milczenie jest zlotem.
@ Maro
dnia 13.12.2018, 11:19
Ocena
komentarza:
1
[komentarz usunięto ze względu na wulgaryzmy]
@ łodyniec
dnia 14.12.2018, 06:59
Ocena
komentarza:
2
Dragoness , rozkazywac to se mozesz w szkole lub domu. To co mam zrobic dobrze wiem bez twojego doradztwa.
@ dragoness
dnia 14.12.2018, 09:45
Ocena
komentarza:
-2
Jak wyżej, łodyńcze.
@ Ajajajjjj
dnia 17.12.2018, 22:23
Ocena
komentarza:
-1
Wino, alkohol, trucizna! Zamiast ostrzegać ludzi przed skutkami picia alkoholu to się go promuje. Wstyd dla Jasła że ma tak niechlubne otoczenie winnic i "degustatorów" tej trucizny. Jeszcze jakaś szkoła ucząca wąchać to g..no. Fuj fuj fuj
@ dragoness
dnia 18.12.2018, 08:45
Ocena
komentarza:
1
Promuje się kulturalne spożywanie alkoholu. Rozumie pan słowo "kulturalne"?
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Tragedia w Szebniach. W zderzeniu motocykla z szynobusem zginął mężczyzna

    Dzisiaj, ok godz. 17. w Szebniach motocyklista wjechał wprost w szynobus. Jedna z osób podróżujących jednośladem zginęła na miejscu. Do wypadku doszło na przejeździe kolejowym z sygnalizacją przejazdową.  FOTO

  • Jasło bez ciepłej wody

    Od poniedziałku niemalże przez dwa tygodnie mieszkańcy Jasła nie będą mogli korzystać z ciepłej wody. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunalne w Jaśle przystępuje do inwestycji dotyczącej przebudowy magistrali cieplnej w rejonie ul. Konopnickiej.

  • Mówią "NIE" wycince drzew w mieście

    W Jaśle rozgorzała dyskusja na temat planowanej wycinki drzew na terenie miasta. Rozgniewani mieszkańcy nie chcą nawet słyszeć o tym nierozsądnym ich zdaniem pomyśle. Są zbulwersowani i przeciwni takim rozwiązaniom na rzecz ścieżek rowerowych...

  • Obchody Święta Policji w Jaśle

    Tegoroczne obchody Święta Policji odbyły się w środę 17 lipca w Jasielskim Domu Kultury w 100. rocznicę powołania Policji Państwowej. Z okazji tak wyjątkowego jubileuszu 58 funkcjonariuszy jasielskiej komendy zostało awansowanych na wyższe stopnie służbowe.

  • Wygraj bilety na Wesołe Miasteczko w VIVO!

     

    Do VIVO! Krosno już w najbliższy piątek zawita Wesołe Miasteczko. Spraw frajdę swojej rodzinie biorąc udział w naszym konkursie. Do wygrania jest 5 podwójnych biletów na dowolne atrakcje.

  • Czy pies umarł z głodu? Policja wyjaśnia

    We Wrocance w stodole znaleziono martwego psa przywiązanego na łańcuchu. Jak informuje OTOZ Animals Inspektorat Jasło zwierzę miało mieć cztery lata. Sprawę wyjaśnia jasielska policja, która przyjęła zawiadomienie o znęcaniu się nad zwierzęciem.

  • Wakacje z tenisem

     

    Dla wszystkich dzieci, które chciałyby aktywnie spędzić wakacje i nauczyć się grać w tenisa ziemnego Fundacja Aktywna Galicja rozpoczyna kolejną edycję Wakacyjnej Szkółki Tenisowej.

  • Wolne miejsca w „Chemiku”

     

    W jasielskim „Chemiku” na absolwentów gimnazjów i szkół podstawowych wciąż czekają wolne miejsca. Wybierz najlepszy profil i obierz kierunek na rozwój. Rekrutacja trwa!

  • FOOD FESTIWAL after week w Jaśle!

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105