Chłodnik
Upały nie odpuszczają a jak jest naprawdę gorąco nie ma nic lepszego niż chodnik. Oczywiście sprawa nie jest taka prosta, bo my uwielbiamy chodnik, ale u niektórych na samą myśl o jedzeniu zimnej zupy pojawia się grymas na twarzy.
Może nieprzekonanych przekona wspaniały różowy kolor, a dopiero później docenią smak.
Chłodnik
Składniki:
1 pęczek botwinki
1 ogórek świeży
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek kopru
1 pęczek szczypiorku
1 kefir
1 jogurt naturalny mały
Sól, pieprz, ocet, cukier
Przygotowanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi i liście botwinki myjemy i kroimy na małe kawałeczki.
Pokrojone buraki wrzucamy do wrzątku (ok. 300 ml) i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy łodygi botwinki a po kolejnej minucie liście.
Całość gotujemy tylko chwilę a po odstawieniu dodajemy trzy łyżki octu oraz doprawiamy solą i cukrem. Całość zostawiamy do wystudzenia.
Następnie obieramy ogórka i wycinamy z niego nasiona a później kroimy w tzw. „zapałki”.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w kostkę a koper i szczypiorek drobno siekamy.
Jak wywar buraczany będzie już zimny to łyżką cedzakową wybieramy z niego buraki, liście i łodygi.
Do odcedzonych warzyw dodajemy kefir i jogurt i mieszamy. Następnie ostrożnie dolewamy wywaru buraczanego aby zbytnio nie rozrzedzić chłodnika.
Na koniec dodajemy ogórek, rzodkiewkę, koper i szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO!