
Ciasto - Zemsta teściowej
Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta koniecznie spróbujcie. Kruche ciasto, wiśnie, bita śmietana i beza - poezja smaku! W sezonie oczywiście najlepiej wykorzystać świeże wiśnie.
Ciasto Zemsta teściowej
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
250 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
60 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki wiśniowej
1 szklanka soku wiśniowego
2 szklanki wody
wiśnie np. z syropu lub świeże - wydrylowane (ok. 150 g)
0,5 l śmietany kremówki 30%
2 małe śmietan fixy
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, żółtek oraz margaryny wyrobić i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część ciasta rozwałkować, delikatnie podsypując mąką za pomocą wałka przełożyć na blachę (24x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Nie jest jeden przepis pól roku brawo dla redakcji
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: -12