Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Egzamin z degustacji zaliczony!

12

Akademicy PAW zaliczali pierwszą część egzaminu dyplomowego. Zrobione przez siebie w ciągu roku wina zabrali do domów.

Na końcowy egzamin dyplomowy w ramach Studium Praktycznego Winiarstwa składa się zaliczenie egzaminu z podstaw degustacji i oceny wina, test sprawdzający wiedzę zdobytą w drugim semestrze a także zaprezentowanie do oceny zrobionych na zajęciach praktycznych win.

Egzamin z degustacji słuchacze rocznika 2018 zaliczyli tydzień temu. Za zadanie mieli rozpoznać odmianę z jakiej zostało wyprodukowane wino i dokonać jego oceny technicznej, określić barwę, aromat, smak oraz typowość cech rozpoznanej odmiany, a także ewentualne wady wina. - O tym, jak radzą sobie nasi słuchacze z oceną wina mielimy okazję przekonać się już nieraz podczas licznych zajęć degustacyjnych w ciągu roku. Teraz musieli wykazać się zdobytą wiedzą podczas zaliczenia - mówi Ewa Wawro, dyrektor PAW. - Jedni robili to już profesjonalnie inni muszą jeszcze się tego wciąż uczyć. Dobrym degustatorem nie zostaje się od razu, trzeba dużo ćwiczyć i pracować nad zdobyciem tej umiejętności na wysokim poziomie. Egzamin był doskonałym tego potwierdzeniem. Jeszcze kilka miesięcy temu nasi słuchacze nie robili tego z taką świadomością, przygotowaniem i wiedzą, jak teraz. To dla nas powód do zadowolenia i satysfakcji.

Egzamin prowadzony przez Romana Myśliwca, Wojciecha Bosaka i Ewę Wawro przebiegł sprawnie, zaliczyli go wszyscy. Dla akademików był nie tylko sprawdzianem własnej wiedzy , ale także interesującym przeżyciem.

- Na ostatnim zjeździe dowiedziałam się, że z winem czujemy się już świadomie wszystkimi zmysłami. Do kieliszka egzaminacyjnego dostałam płyn o jasnym kolorze, jeszcze rok temu tak bym to powiedziała. A na egzaminie? Dzięki wielu degustacjom oraz pracy wykładowców, żmudnej i cierpliwej, nauczyłam się, że wino jest żywe, otwiera się w kieliszku i warto za nim podążać. Przez rok nauki moje horyzonty winiarskie nabrały szerokości, długości i ciekawości tego co jest dalej. Zdałam egzamin opisując moje spotkanie z Rieslingiem – relacjonuje swoje wrażenia Dorota Mazur z Ciężkowic (pow. tarnowski).

Wciągu roku akademicy PAW mieli możliwość praktycznego przygotowania się do zawodu winiarza. Każdy z nich musiał samodzielnie przycinać krzewy na wiosnę, sadzić młode rośliny, pielęgnować winnicę w ciągu roku, zbierać dojrzałe owoce i wykonać z nich poprawnej jakości wino. W ramach ostatnich zajęć w przetwórni słuchacze SPW 2018 mieli za zadanie przygotować swoje wina do oceny technicznej, zaplanowanej na ostatni zjazd w styczniu przyszłego roku. Wyprodukowane przez siebie wino, zabrali do domów.

- Nasza podgrupa zabrała się do pracy i po kolei zrealizowaliśmy wcześniej zamierzony cel. Specjalne butelki, nalewarka oraz przygotowane przez nas etykiety z napisem „alfa” miały podkreślić niepowtarzalność naszego produktu. I tak się rzeczywiście stało - nie kryjąc zadowolenia mówi dominikanin z Sandomierza, ks. Marek Grubka.

Zajęcia praktyczne odbywały się w ciągu roku w Winnicy Jasło oraz udostępnionej na potrzeby PAW przetwórni Winnicy Golesz w Jaśle. – Z wielką przyjemnością obserwuję zapał i zaangażowanie z jakim słuchacze podchodzą do zajęć. Czuje się w nich winiarską pasję i chęć robienia czegoś wyjątkowego – podkreśla Roman Myśliwiec. – Mocna, zaangażowana grupa ludzi, którzy dokładnie wiedzą po co do nas przyjeżdżają z odległych zakątków Polski.

Sobotni wieczór był kolejną okazją do szkolenia umiejętności degustacyjnych. Grupa odwiedziła Winnicę Chodorowa k. Grybowa. Oprócz degustacji była wspólna kolacja i „techniczne” rozmowy z właścicielami winnicy.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

Fundacja Galicja Vitis

Napisany dnia: 17.12.2018, 13:32

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ kvlt
dnia 25.12.2018, 15:14 · Zgłoś
jabcokowa elyta ciemnogrodzka
Odpowiedz
1
@ Ja
dnia 17.12.2018, 23:16 · Zgłoś
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło. BRAWO DLA WŁADZ JASŁA. TO OGROMNE OSIĄGNIĘCIE /oczywiście na miarę Jasła/. Czy tylko na to Was stać!
Odpowiedz
-1
@ łodyniec
dnia 18.12.2018, 07:11 · Zgłoś
Czy moge otworzyc akademie numizmatyczna bo mam takie hobby i innych tego uczyc ,po czym drukowac im dyplomy ? Oczywiscie za kase $$$£££££€€€€€ . zdawalnosc egzaminow u mnie 100%
Odpowiedz
-3
@ dragoness
dnia 18.12.2018, 08:44 · Zgłoś
Nie. Jeszcze musisz się na tym dobrze znać, niestety.
Odpowiedz
1
@ waw
dnia 18.12.2018, 09:48 · Zgłoś
musisz przede wszystkim znaleźć chętnych, którzy Ci zapłacą za Twoją wiedzę.. hah
Odpowiedz
-3
@ bazalt
dnia 18.12.2018, 15:53 · Zgłoś
Jeśli masz na tyle duże doświadczenie i wiedzę, żeby zdobyć jakieś międzynarodowe uznanie. Jeśli wszyscy numizmatycy z Polski przyjeżdżać będą do ciebie po wiedzę, radę i doświadczenie - otwieraj. A! i jeszcze - załatw dla numizmatyków ustawę, i poświęć na to kawał życia.
Odpowiedz
0
@ Ja
dnia 17.12.2018, 23:11 · Zgłoś
Który to jest ks. Marek Grubka?, to może ten najgrubszy na zdjęciu?
Odpowiedz
-1
@ Ajajajjjj
dnia 17.12.2018, 22:12 · Zgłoś
Alkohol pod każdą postacią jest trucizną!!! Po co to propagować i dolewać oliwy do ognua w i tak już ogromnie rozpitym społeczeństwie?
Odpowiedz
1
@ łodyniec
dnia 17.12.2018, 20:05 · Zgłoś
Czy akademie moze otworzyc kazdy kto ma jakies hobby i w niej innych " uczyc" tego hobby?
Odpowiedz
-2
@ ksiądz Mateusz
dnia 17.12.2018, 15:01 · Zgłoś
Nie jeden w Jaśle chciałby mieć egzamin z picia wina.
Odpowiedz
0
@ Gonzo
dnia 17.12.2018, 17:51 · Zgłoś
Ja oblałem bo piłem z gwinciocha :(
Odpowiedz
10
@ .
dnia 18.12.2018, 16:41 · Zgłoś
Nie jestem winiarzem, ale zauważyłem jedną zależność. Ktokolwiek chce cokolwiek pożytecznego uczynić w Jaśle, spotyka się z krytykanctwem i komentarzami wyjętymi z księżyca.
Prawda jest taka, że trzeba docenić trud czyjegoś wysiłku i inicjatywy. Czapki z głów za organizację i za to, że do Jasła przyjeżdżają ludzie z całego kraju, aby uczyć się winiarstwa.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657