Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Espresso macchiato - jak przyrządzić ten aromatyczny napój?

1

Kawa jest jednym z ulubionych napojów wielu z nas. Szczególnie chętnie pijemy ją rano, aby odpędzić resztki snu i przygotować się na dzień pełen wyzwań. Jednak kochamy ją nie tylko ze względu na właściwości pobudzające, lecz także doskonały smak. Każdy ma swój ulubiony. Jedni wolą intensywne, włoskie espresso, inni delikatne cappuccino czy caffe latte. Podstawowe opcje Cię nie satysfakcjonują i poszukujesz nowych smaków? Dowiedz się, czym jest espresso macchiato i jak je przyrządzić!

Espresso macchiato - dla prawdziwych smakoszy

Kawa espresso macchiato to doskonała propozycja dla osób, które marzą o kremowym, intensywnym w smaku napoju z odrobiną miękkiego, puszystego mleka. „Macchiato” w języku włoskim znaczy „poplamiony”, dlatego nazwa tego napoju oznacza właśnie kawę zaledwie poplamioną mlekiem. Jej sekretem jest delikatne nałożenie spienionego mleka na mocne espresso, bez rozcieńczania naparu. Taka technika przygotowania kawy pozwala uzyskać naprawdę niezwykły smak.

Espresso - kawa z charakterem

Postawą espresso macchiato jest intensywne, aromatyczne espresso. Odpowiedniej jakości napar można uzyskać jedynie za pomocą ekspresu ciśnieniowego. Taka opcja dostępna jest właściwie w każdym jego modelu, tych domowych, profesjonalnych czy przygotowujących kawę do biura. Jego objętość wynosi najczęściej od 25 do 30 gramów, ale nawet taka ilość potrafi zagwarantować efekt pobudzenia. Swoją nazwę espresso wzięło od włoskiego „espressivo”, co oznacza „wyrazisty” i taka właśnie jest ta kawa. Po prawidłowym przygotowaniu na powierzchni espresso powstaje delikatna pianka, charakterystyczna dla tego napoju. Stanowi on również bazę dla wielu innych rodzajów kawy, jak cappuccino, espresso lungo czy właśnie espresso macchiato.

Espresso macchiato - idealna, mleczna pianka

Choć postawę espresso macchiato stanowi mocne, aromatyczne espresso, to właśnie dobrze spienione mleko nadaje tej kawie niepowtarzalny smak. Najlepszą metodą na stworzenie lekkiej i puszystej mlecznej pianki będzie skorzystanie z dyszy parowej, zamontowanej przy większości ekspresów. Potrzebne będzie mleko o zawartości przynajmniej 2% tłuszczu i niewielki dzbanuszek, najlepiej metalowy, ewentualnie plastikowy. Najpierw należy wlać zimne mleko tak, aby sięgało maksymalnie do połowy dzbanka. Następnie lekko przechylić naczynie i zatopić w nim dyszę. Na koniec, gdy na wierzchniej części utworzy się pianka, należy nieco bardziej zatopić dyszę, aby spienić także dolne partie mleka. Jego idealna temperatura to 65 do 70℃. Jeżeli nie dysponujesz specjalnym termometrem, zakończ spienianie, gdy poczujesz, że dzbanuszek staje się nieco zbyt gorący, aby bez trudu go utrzymać. Można również zakupić spieniacz oddzielnie. Najlepiej sprawdzają się elektryczne. Są nieco droższe od ręcznych, jednak efekt, jaki można za ich pomocą osiągnąć, jest znacznie lepszy.

Espresso macchiato - jak je podawać?

Aby uzyskać idealny efekt, należy przede wszystkim pamiętać, że to espresso gra tu pierwsze skrzypce. Wystarczy nałożyć na nie dosłownie odrobinę spienionego mleka, które służy tu jedynie do przełamania smaku kawy. Espresso macchiato najlepiej podawać w niewielkiej, eleganckiej filiżance, o pojemności ok 45-50ml. Zwykle nie ma też potrzeby słodzenia kawy. Dzięki podgrzaniu mleka zyskuje ono delikatny, słodkawy posmak. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby postawić na stole cukierniczkę dla gości, warto jednak najpierw skosztować napoju, który potrafi zaskoczyć smakiem. Dobrym dodatkiem będą natomiast ciasteczka, które można położyć na talerzyku, na który podamy filiżankę. Nie tylko stanowią przyjemną dekorację, lecz także doskonale komponują się ze smakiem tej niezwykłej kawy. Najlepszym wyborem będą ciasteczka korzenne, chociaż można podać również inne, np. zwykłe maślane.

Kawa espresso macchiato to niezwykły smak w małej filiżance. Spróbuj przyrządzić ją w domu, a sam się o tym przekonasz!

Materiał zewnętrzny

Napisany dnia: 13.12.2018, 21:40

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ Ajajajjjj
dnia 17.12.2018, 22:15 · Zgłoś
W temacie jak przyrządzić a odpowiedź to... kup se ekspres!!! Masakra nie artykuł!!!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657