Strona główna

Gofry – przysmak bez granic

10
Napisany dnia: 24.07.2014, 10:17 , Tagi: Brak

Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje tych chrupiących wafelków.

 

Gofry kupowane w budce przy plaży lub promenadzie stanowią nieodłączny element letniego wypoczynku. W cukierniach i kawiarniach serwowane są przez cały rok. Posiadacze gofrownicy mogą również przygotować je samodzielnie we własnej kuchni.

Wieloletnia historia

Pierwsze wafle pojawiły się w okresie średniowiecza. Początkowo wytwarzane były wyłącznie jako hostie przeznaczone do celów sakralnych. W późniejszym czasie na terenie dzisiejszej Francji i krajów Beneluksu uchodziły za ekskluzywne danie, którym delektowały się elity. U progu XVIII wieku, do grona producentów tego przysmaku dołączyły Niemcy, a gofry stawały się coraz powszechniej dostępnym łakociem. Zwiększenie upraw buraka cukrowego, spowodowało, że znacznie rozwinął się rynek słodyczy, przez co wafle wyraźnie straciły na popularności. Sympatię konsumentów odzyskały dopiero w latach 60. XX wieku, gdy belgijski restaurator Maurice Vermersch przekonał do nich Amerykanów. Ostatnie 50 lat to czas, kiedy niezmiennie znajdują się w czołówce najbardziej lubianych smakołyków. Ponadto cukiernicy systematycznie proponują ich nowe odmiany oraz rozmaite – często egzotyczne – dodatki. Ta ewolucja spowodowała, że obecnie w każdym miejscu na świecie możemy znaleźć chrupiące gofry o niepowtarzalnym smaku.

Przysmak całego świata

Śmiało można powiedzieć, że ile krajów, tyle rodzajów gofrów. Najpopularniejsze są wafle określane jako belgijskie. Warto jednak wiedzieć, że pod tą nazwą kryje się kilka ich odmian. Dla przykładu, bardzo słodkie i miękkie gofry z Liege charakteryzują się nieregularnym, postrzępionym kształtem. Z kolei brukselskie są bardziej chrupiące i posiadają bardzo duże kieszonki. Nazwa „gofry belgijskie” została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w celu odróżnienia ich od tradycyjnych wafli amerykańskich, które zamiast z ciasta drożdżowego pieczone są na bazie masy naleśnikowej. Z kolei gofry serwowane w Skandynawii mają charakterystyczny kształt serduszek. Co ciekawe, w Hongkongu dzieli się je na ćwiartki, a następnie składa w półkola. Taki sposób ich podania ma ułatwić spożycie konsumentowi, ponieważ sprzedawane są zwykle przez ulicznych handlarzy.

Szeroki wachlarz dodatków

Warto pamiętać, że gofry to nie tylko dobrze przyrządzone ciasto. Równie istotny jest dobór produktów, z którymi je serwujemy. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub frużeliną. Paleta specjałów, których można użyć jest jednak o wiele szersza. Dla przykładu do wafli z Liege stosuje się karmel, wanilię i cynamon, a brukselskie oblewane są musem czekoladowym. Amerykanie często dodają syrop klonowy lub miód. W gofrach typu „Hongkong” znajdziemy m.in. masło orzechowe. Należy pamiętać, że przygotowując je samodzielnie, można sięgnąć pod dowolne dodatki. Owoce, pokruszone orzechy włoskie lub laskowe to zaledwie kilka z wielu propozycji. Świeże produkty warto połączyć z bakaliami. W ten sposób zyskamy nie tylko wyjątkowy smak, ale także przekąskę bogatą w składniki odżywcze.

Głównym powodem, dla którego gofry są tak popularne jest wyjątkowy smak. Ponadto prostota ich przygotowania oraz możliwość doboru różnorodnych dodatków sprawiają, że każdy ma szansę stworzyć własną odmianę tego chrupiącego specjału.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o. http://www.orzechy.pl

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ j...
dnia 24.07.2014, 12:47
Ocena
komentarza:
38
Co to ma byc? Bajka o gofrach czy kacik kulinarny z przepisami?
@ Janka
dnia 01.08.2014, 09:53
Ocena
komentarza:
19
Po prostu ktoś tylko zapomniał podać przepis ... Czekamy
@ S.T.
dnia 04.08.2014, 21:23
Ocena
komentarza:
7
Dziękuję za "przepis "na gofry!
@ S.T.
dnia 04.08.2014, 21:26
Ocena
komentarza:
12
2szkl.maki, 2 jaja,2 szkl.mleka. 1 łyżeczka proszku do pieczenia -- zmiksowac i piec w gofrownicy.Wyręczaam "autorke" tych wypocin j/w
@ Zocha
dnia 20.08.2014, 06:36
Ocena
komentarza:
-2
A te gofry to bez cukru???
@ majka
dnia 14.10.2014, 19:26
Ocena
komentarza:
2
och zapomnieliscie ze piana z bialek to najwazniejszy skladnik a do tego jeszcze olej najpieerw 1 szkl mleka 2 szkl maki 3 zoltka ciupke sol 2 lyzki oleju na koniec dobrze ubita piana i lekko wymieszana prosze pisac czy wyszly
@ mikkaa
dnia 11.11.2014, 14:25
Ocena
komentarza:
7
Czy na gofrach zakończył się kącik kulinarny?
@ Jaslanka
dnia 10.12.2014, 20:04
Ocena
komentarza:
6
jak długo jeszcze ten przepis będzie juz mi odbija się tymi goframi
@ Jaslanka
dnia 11.12.2014, 22:05
Ocena
komentarza:
6
kto odpowiada za przepisy kulinarne na tym portalu zwolnic GO
@ Ja
dnia 18.12.2014, 10:11
Ocena
komentarza:
6
Wstyd ,aby prawie pól roku był jeden durny przepis! Ktoś kto za to odpowiada to chyba w innym świecie żyje!!!
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Janusz Szewczyk nie jest już dyrektorem JDK-u

    Janusz Szewczyk od siedmiu lat był dyrektorem Jasielskiego Domu Kultury. Dzisiaj żegna się z pracą w instytucji kultury. Od jutra jego obowiązki będzie pełnić Helena Gołębiowska.

  • Sięgnij po zdrowie z Naszym Bio

     

    Zdrowie ma dla Polaków coraz większe znaczenie. Coraz częściej dbamy o to, co jemy poszukując produktów ekologicznych. Teraz są one dostępne na wyciągnięcie ręki. Od niedawna w Jaśle można kupić je w sklepie prowadzonym przez ekologiczne gospodarstwo rolne w Dębowcu.

  • Tragedia w Szebniach. W zderzeniu motocykla z szynobusem zginął mężczyzna

    Dzisiaj, ok godz. 17. w Szebniach motocyklista wjechał wprost w szynobus. Jedna z osób podróżujących jednośladem zginęła na miejscu. Do wypadku doszło na przejeździe kolejowym z sygnalizacją przejazdową.  FOTO

  • Wolne miejsca w „Chemiku”

     

    W jasielskim „Chemiku” na absolwentów gimnazjów i szkół podstawowych wciąż czekają wolne miejsca. Wybierz najlepszy profil i obierz kierunek na rozwój. Rekrutacja trwa!

  • Jasło bez ciepłej wody

    Od poniedziałku niemalże przez dwa tygodnie mieszkańcy Jasła nie będą mogli korzystać z ciepłej wody. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunalne w Jaśle przystępuje do inwestycji dotyczącej przebudowy magistrali cieplnej w rejonie ul. Konopnickiej.

  • Mówią "NIE" wycince drzew w mieście

    W Jaśle rozgorzała dyskusja na temat planowanej wycinki drzew na terenie miasta. Rozgniewani mieszkańcy nie chcą nawet słyszeć o tym nierozsądnym ich zdaniem pomyśle. Są zbulwersowani i przeciwni takim rozwiązaniom na rzecz ścieżek rowerowych...

  • Obchody Święta Policji w Jaśle

    Tegoroczne obchody Święta Policji odbyły się w środę 17 lipca w Jasielskim Domu Kultury w 100. rocznicę powołania Policji Państwowej. Z okazji tak wyjątkowego jubileuszu 58 funkcjonariuszy jasielskiej komendy zostało awansowanych na wyższe stopnie służbowe.

  • Czy pies umarł z głodu? Policja wyjaśnia

    We Wrocance w stodole znaleziono martwego psa przywiązanego na łańcuchu. Jak informuje OTOZ Animals Inspektorat Jasło zwierzę miało mieć cztery lata. Sprawę wyjaśnia jasielska policja, która przyjęła zawiadomienie o znęcaniu się nad zwierzęciem.

  • Wakacje z tenisem

     

    Dla wszystkich dzieci, które chciałyby aktywnie spędzić wakacje i nauczyć się grać w tenisa ziemnego Fundacja Aktywna Galicja rozpoczyna kolejną edycję Wakacyjnej Szkółki Tenisowej.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105