Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Gofry – przysmak bez granic

10

Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje tych chrupiących wafelków.

 

Gofry kupowane w budce przy plaży lub promenadzie stanowią nieodłączny element letniego wypoczynku. W cukierniach i kawiarniach serwowane są przez cały rok. Posiadacze gofrownicy mogą również przygotować je samodzielnie we własnej kuchni.

Wieloletnia historia

Pierwsze wafle pojawiły się w okresie średniowiecza. Początkowo wytwarzane były wyłącznie jako hostie przeznaczone do celów sakralnych. W późniejszym czasie na terenie dzisiejszej Francji i krajów Beneluksu uchodziły za ekskluzywne danie, którym delektowały się elity. U progu XVIII wieku, do grona producentów tego przysmaku dołączyły Niemcy, a gofry stawały się coraz powszechniej dostępnym łakociem. Zwiększenie upraw buraka cukrowego, spowodowało, że znacznie rozwinął się rynek słodyczy, przez co wafle wyraźnie straciły na popularności. Sympatię konsumentów odzyskały dopiero w latach 60. XX wieku, gdy belgijski restaurator Maurice Vermersch przekonał do nich Amerykanów. Ostatnie 50 lat to czas, kiedy niezmiennie znajdują się w czołówce najbardziej lubianych smakołyków. Ponadto cukiernicy systematycznie proponują ich nowe odmiany oraz rozmaite – często egzotyczne – dodatki. Ta ewolucja spowodowała, że obecnie w każdym miejscu na świecie możemy znaleźć chrupiące gofry o niepowtarzalnym smaku.

Przysmak całego świata

Śmiało można powiedzieć, że ile krajów, tyle rodzajów gofrów. Najpopularniejsze są wafle określane jako belgijskie. Warto jednak wiedzieć, że pod tą nazwą kryje się kilka ich odmian. Dla przykładu, bardzo słodkie i miękkie gofry z Liege charakteryzują się nieregularnym, postrzępionym kształtem. Z kolei brukselskie są bardziej chrupiące i posiadają bardzo duże kieszonki. Nazwa „gofry belgijskie” została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w celu odróżnienia ich od tradycyjnych wafli amerykańskich, które zamiast z ciasta drożdżowego pieczone są na bazie masy naleśnikowej. Z kolei gofry serwowane w Skandynawii mają charakterystyczny kształt serduszek. Co ciekawe, w Hongkongu dzieli się je na ćwiartki, a następnie składa w półkola. Taki sposób ich podania ma ułatwić spożycie konsumentowi, ponieważ sprzedawane są zwykle przez ulicznych handlarzy.

Szeroki wachlarz dodatków

Warto pamiętać, że gofry to nie tylko dobrze przyrządzone ciasto. Równie istotny jest dobór produktów, z którymi je serwujemy. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub frużeliną. Paleta specjałów, których można użyć jest jednak o wiele szersza. Dla przykładu do wafli z Liege stosuje się karmel, wanilię i cynamon, a brukselskie oblewane są musem czekoladowym. Amerykanie często dodają syrop klonowy lub miód. W gofrach typu „Hongkong” znajdziemy m.in. masło orzechowe. Należy pamiętać, że przygotowując je samodzielnie, można sięgnąć pod dowolne dodatki. Owoce, pokruszone orzechy włoskie lub laskowe to zaledwie kilka z wielu propozycji. Świeże produkty warto połączyć z bakaliami. W ten sposób zyskamy nie tylko wyjątkowy smak, ale także przekąskę bogatą w składniki odżywcze.

Głównym powodem, dla którego gofry są tak popularne jest wyjątkowy smak. Ponadto prostota ich przygotowania oraz możliwość doboru różnorodnych dodatków sprawiają, że każdy ma szansę stworzyć własną odmianę tego chrupiącego specjału.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o. http://www.orzechy.pl

Napisany dnia: 24.07.2014, 10:17

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
6
@ Ja
dnia 18.12.2014, 10:11 · Zgłoś
Wstyd ,aby prawie pól roku był jeden durny przepis! Ktoś kto za to odpowiada to chyba w innym świecie żyje!!!
Odpowiedz
6
@ Jaslanka
dnia 11.12.2014, 22:05 · Zgłoś
kto odpowiada za przepisy kulinarne na tym portalu zwolnic GO
Odpowiedz
6
@ Jaslanka
dnia 10.12.2014, 20:04 · Zgłoś
jak długo jeszcze ten przepis będzie juz mi odbija się tymi goframi
Odpowiedz
7
@ mikkaa
dnia 11.11.2014, 14:25 · Zgłoś
Czy na gofrach zakończył się kącik kulinarny?
Odpowiedz
2
@ majka
dnia 14.10.2014, 19:26 · Zgłoś
och zapomnieliscie ze piana z bialek to najwazniejszy skladnik a do tego jeszcze olej najpieerw 1 szkl mleka 2 szkl maki 3 zoltka ciupke sol 2 lyzki oleju na koniec dobrze ubita piana i lekko wymieszana prosze pisac czy wyszly
Odpowiedz
12
@ S.T.
dnia 04.08.2014, 21:26 · Zgłoś
2szkl.maki, 2 jaja,2 szkl.mleka. 1 łyżeczka proszku do pieczenia -- zmiksowac i piec w gofrownicy.Wyręczaam "autorke" tych wypocin j/w
Odpowiedz
-2
@ Zocha
dnia 20.08.2014, 06:36 · Zgłoś
A te gofry to bez cukru???
Odpowiedz
7
@ S.T.
dnia 04.08.2014, 21:23 · Zgłoś
Dziękuję za "przepis "na gofry!
Odpowiedz
19
@ Janka
dnia 01.08.2014, 09:53 · Zgłoś
Po prostu ktoś tylko zapomniał podać przepis ... Czekamy
Odpowiedz
38
@ j...
dnia 24.07.2014, 12:47 · Zgłoś
Co to ma byc? Bajka o gofrach czy kacik kulinarny z przepisami?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657