Gulasz z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem
Tym razem przyszła kolej na gulasz. Gulasz został zapoczątkowany przez węgierskich pasterzy i był często gotowany w kociołku nad ogniskiem. Dzisiaj pasterzy mamy jak na lekarstwo, kociołek też nie będzie potrzebny ale gulasz warto przyrządzić ze względu na jego świetny smak.
Z resztą to danie zadomowiło się w wielu polskich kuchniach. W końcu Polak, Węgier dwa bratanki :-)
A oto nasza wersja:
Składniki na 4 porcje:
900 g wołowiny (łopatka lub gulaszowe)
300 ml wytrawnego wina czerwonego
500 ml bulionu
500 g pieczarek
200 g papryki czerwonej konserwowa
3 łyżki mąki
5 średnich cebuli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g kaszy gryczanej
ogórki kiszone
olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę a następnie oprószyć mąką.
Rozgrzewamy w garnku 3 łyżki oleju i dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i koncentrat pomidorowy.
To wszystko chwilę podsmażamy na dużym ogniu.
Następnie wlewamy 100 ml wina i dalej podsmażamy ciągle mieszając aż sos zredukuje swoją objętość.
Później wlewamy do garnka bulion i resztę wina, lekko doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Podczas kiedy gulasz się nam gotuje możemy ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.
Między czasie kroimy pieczarki w ćwiartki i podsmażamy. Dodajemy je razem z papryką pokrojoną w paski do gulaszu pod koniec gotowania.
Na koniec sprawdzamy smak i doprawiamy według uznania.
Nasz gulasz jest gotowy.
Możemy podawać go z dowolnymi dodatkami.
My zaproponowaliśmy podać go z tradycyjnymi dodatkami czyli kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Na drugie danie jak znalazł :-)
Smacznego.