Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Gulasz z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem

8

Tym razem przyszła kolej na gulasz. Gulasz został zapoczątkowany przez węgierskich pasterzy i był często gotowany w kociołku nad ogniskiem. Dzisiaj pasterzy mamy jak na lekarstwo, kociołek też nie będzie potrzebny ale gulasz warto przyrządzić ze względu na jego świetny smak.

Z resztą to danie zadomowiło się w wielu polskich kuchniach. W końcu Polak, Węgier dwa bratanki :-)

A oto nasza wersja:

Składniki na 4 porcje:

900 g wołowiny (łopatka lub gulaszowe)
300 ml wytrawnego wina czerwonego
500 ml bulionu
500 g pieczarek
200 g papryki czerwonej konserwowa
3 łyżki mąki
5 średnich cebuli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g kaszy gryczanej
ogórki kiszone
olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę a następnie oprószyć mąką.

Rozgrzewamy w garnku 3 łyżki oleju i dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i koncentrat pomidorowy.

To wszystko chwilę podsmażamy na dużym ogniu.

Następnie wlewamy 100 ml wina i dalej podsmażamy ciągle mieszając aż sos zredukuje swoją objętość.

Później wlewamy do garnka bulion i resztę wina, lekko doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Podczas kiedy gulasz się nam gotuje możemy ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.

Między czasie kroimy pieczarki w ćwiartki i podsmażamy. Dodajemy je razem z papryką pokrojoną w paski do gulaszu pod koniec gotowania.

Na koniec sprawdzamy smak i doprawiamy według uznania.

Nasz gulasz jest gotowy.

Możemy podawać go z dowolnymi dodatkami.

My zaproponowaliśmy podać go z tradycyjnymi dodatkami czyli kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Na drugie danie jak znalazł :-)

Smacznego.

Napisany dnia: 27.01.2012, 11:08

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
-1
@ joska
dnia 23.02.2012, 09:47 · Zgłoś
pytanie do szefa- kucharza:
zastanawiaja mnie polskie przepisy, mieszkam chwilowo we francji, i mam kontakt z kucharzem dosc renomowej restauracji. Zadalam mu pytanie na tama tmycia miesa i powiedzial mi ze miesa sie nie myje, zwlaszcza wolowego bo cala krew sie wypluka i skad ma sok zostac??? stwierdzil ze to chyba jakis polski zwyczaj. Wiec nie wiem, az do tego stopnia nie macie zaufania do czystosci masarni- rzeznika? czy takie sa Polskie przepisy sanitarne??
Odpowiedz
0
@ BEA
dnia 13.02.2012, 12:38 · Zgłoś
To jest przepis na gulasz " po węgiersku" - znakomity do placków pod tą samą nazwą. Do kaszy lepiej smakuje " po polsku", bez papryki, z liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową i czosnkiem- mniammmm.
Odpowiedz
0
@ makaron
dnia 30.01.2012, 12:46 · Zgłoś
dobry gulasz nie jest zły :D
Odpowiedz
2
@ łodyniec
dnia 30.01.2012, 10:56 · Zgłoś
taaaa wszystko pieknie ladnie ale prosze o kosztorys :) co do skladu tez mam zastrzezenia, papryka z konserwy? bleee tylko swieza :) i ogorki konserwowe a nie kiszone :) mniam
Odpowiedz
1
@ Kaa
dnia 10.11.2012, 11:00 · Zgłoś
Papryka oczywiście świeża , najlepsza czerwona a ogórki kiszone!
Odpowiedz
1
@ Papulak
dnia 28.01.2012, 12:14 · Zgłoś
Nie ma jak domowe papu
Odpowiedz
1
@ Laura Diaz
dnia 28.01.2012, 11:34 · Zgłoś
Dobry przepis, robiłam kiedyś gulasz w ten sposób i wyszedł przepyszny, i koniecznie z wołowinki:) po wierzchu posypywało się jeszcze startą skórką z cytryny, dawało to ciekawy smak:)
Odpowiedz
4
@ theptok
dnia 27.01.2012, 19:28 · Zgłoś
pyszne pyszne pyszne ! to jest jedzenie na zimę ! nie jakieś tam sosiki bez tłuszczu czy makarony z pomidorami dla dzieci
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657