Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Keczup z cukinii

11

Keczup z cukinii to zdrowy, domowy i pyszny dodatek do kanapek i przekąsek. Świetny do pizzy, frytek, kiełbasek i kanapek. Można go jeść bezpośredniego po przygotowaniu oraz odstawić na zimę w formie przetworów.

SKŁADNIKI:

800 g cukinii (UWAGA! Tyle ma ważyć cukinia już obrana i pokrojonej na kawałki - bez nasion)
2 ząbki czosnku
250 g cebuli
1 łyżeczka soli
100 g cukru
80 g białego octu winnego lub 80 g octu jabłkowego
po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
200 g koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE

Cukinię umyć, przyciąć końce, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć nasiona jeśli takie się znajdują. Zetrzeć na tarce o większych oczkach, włożyć do większej miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce i dodać do cukinii i wszystko posolić. Przykryć i wstawić do lodówki na około 6 godzin.

Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier i zagotować. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 1/2 godziny co chwilę mieszając. Dodać ocet, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać i gotować przez ok. 15 minut bez przykrycia.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Na koniec zmiksować blenderem.

Gorący ketchup nakładać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

Napisany dnia: 08.08.2019, 08:55

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
3
@ Cukinia stara...
dnia 01.02.2020, 21:32 · Zgłoś
K...wa, zrobiłam już tone tego teczupu, mój stary chce czego innegoi, plis...
Odpowiedz
3
@ Bodzio
dnia 07.02.2020, 12:02 · Zgłoś
Nie bądż skompa i nie uległa daj mu to czego chce.
Odpowiedz
3
@ C00LM4N Z JASŁA
dnia 29.12.2019, 22:19 · Zgłoś
spoko przepis
Odpowiedz
3
@ asiorek
dnia 01.11.2019, 07:09 · Zgłoś
Najlepszy z przyjezdnych buraków jasielskich.
Odpowiedz
1
@ krosnian
dnia 27.10.2019, 11:14 · Zgłoś
z buraków polecam,mniam palce lizać,ale tylko tych z jasielskiego
Odpowiedz
2
@ Jaślanka
dnia 19.09.2019, 09:39 · Zgłoś
Zrobilam i stwierdzam, że jest dobry.
Odpowiedz
8
@ Jaślanka
dnia 19.09.2019, 09:38 · Zgłoś
Zrobilam i stwierdzam, że jest naprawdę dobry
Odpowiedz
9
@ Ketchup
dnia 07.09.2019, 14:42 · Zgłoś
Dardzo dobry polecam robię go od kilku lat w zależności od proporcji słodkiej i ostrej papryki oraz pieprzu można sobie zrobić pikantny lub łagodny co kto lubi
Odpowiedz
3
@ HELGA
dnia 23.08.2019, 17:10 · Zgłoś
twoj rozum to juz ocipial idz sie lecz aby nie bylo juz pozno
Odpowiedz
-2
@ Jasiek
dnia 14.08.2019, 16:44 · Zgłoś
100 gram cukru? Ocipieli czy jak
Odpowiedz
5
@ @Wojtek
dnia 21.09.2019, 20:13 · Zgłoś
Na Warzych robi się ketchup z cebuli. To dopiero smak i aromat
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657