
Keczup z cukinii
Keczup z cukinii to zdrowy, domowy i pyszny dodatek do kanapek i przekąsek. Świetny do pizzy, frytek, kiełbasek i kanapek. Można go jeść bezpośredniego po przygotowaniu oraz odstawić na zimę w formie przetworów.
SKŁADNIKI:
800 g cukinii (UWAGA! Tyle ma ważyć cukinia już obrana i pokrojonej na kawałki - bez nasion)
2 ząbki czosnku
250 g cebuli
1 łyżeczka soli
100 g cukru
80 g białego octu winnego lub 80 g octu jabłkowego
po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
200 g koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE
Cukinię umyć, przyciąć końce, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć nasiona jeśli takie się znajdują. Zetrzeć na tarce o większych oczkach, włożyć do większej miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce i dodać do cukinii i wszystko posolić. Przykryć i wstawić do lodówki na około 6 godzin.
Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier i zagotować. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 1/2 godziny co chwilę mieszając. Dodać ocet, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać i gotować przez ok. 15 minut bez przykrycia.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Na koniec zmiksować blenderem.
Gorący ketchup nakładać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: -2