Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Knedelki ze śliwkami i nie tylko…

0

Knedelki ze śliwkami i nie tylko…

 

 Była już rolada wieprzowa, zapiekane gołąbki i czekoladowy bloczek. Tym razem proponujemy Państwu danie bardziej tradycyjne, a mianowicie Knedelki na różne sposoby. Każdy znajdzie rozwiązanie, które najbardziej przypadnie do gustu, a raczej smaku...

 

Składniki:

1 kg ziemniaków,

500 g śliwek (mogą być z kompotu),

250 g mąki,

jajko,

sól

 

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w mundurkach. Gorące obrać ze skórki utłuc lub po ostudzeniu zemleć.

 

Wystudzoną masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub do miski. W zagłębienie wsypać mąkę, wbić jajko. Zarobić ciasto nożem, następnie szybko zagnieść.

 

Z ciasta uformować wałek grubości 3-4 cm, pokroić go w poprzek na małe porcje. Z każdego kawałka zrobić placuszek, kłaść pośrodku śliwkę i zlepić kulkę.

 

Knedle wkładać do osolonego wrzątku, przykryć. Gdy woda znowu zawrze, odkryć i gotować 3-5 minut. Wyjąć i przelać na sitku gorącą wodą.

 

 

Zamiast śliwek można faszerować knedle:

- pieczarkami: 400 g pieczarek, 2 cebule, żółtko, bułka tarta, sól, pieprz.

Cebule obrać i zrumienić na maśle. Dodać posiekane pieczarki, smażyć razem. Ostudzić wbić żółtko, wsypać bułkę tartą, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem i nadziewać knedle.

 

- kapustą i grzybami: 200 g kapusty kwaszonej, 20 g suszonych grzybów, cebula, 2 łyżki masła.

Kapustę ugotować z grzybkami, odcisnąć i zemleć. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Wymieszać z kapustą i przyprawić do smaku solą i pieprzem. I nadziewać knedle.

 

Ilość dodawanej do masy ziemniaczanej maki zależy od gatunku ziemniaków. Masa powinna mieć konsystencję ciasta.

Ciasto na knedle wyrabia się partiami, gdyż ciasto szybko rzednie.

Aby ciasto było pulchniejsze, ziemniaki rozgniata się gorące, zaś mąkę dodaje się do ostudzonych.

 

Redakcja jaslo4u życzy wszystkim smakoszom SMACZNEGO!!! 

 

Jenny

 

Napisany dnia: 12.03.2008, 20:16

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657