Knedelki ze śliwkami i nie tylko…
Knedelki ze śliwkami i nie tylko…
Była już rolada wieprzowa, zapiekane gołąbki i czekoladowy bloczek. Tym razem proponujemy Państwu danie bardziej tradycyjne, a mianowicie Knedelki na różne sposoby. Każdy znajdzie rozwiązanie, które najbardziej przypadnie do gustu, a raczej smaku...
Składniki:
jajko,
sól
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w mundurkach. Gorące obrać ze skórki utłuc lub po ostudzeniu zemleć.
Wystudzoną masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub do miski. W zagłębienie wsypać mąkę, wbić jajko. Zarobić ciasto nożem, następnie szybko zagnieść.
Z ciasta uformować wałek grubości 3-
Knedle wkładać do osolonego wrzątku, przykryć. Gdy woda znowu zawrze, odkryć i gotować 3-5 minut. Wyjąć i przelać na sitku gorącą wodą.
Zamiast śliwek można faszerować knedle:
- pieczarkami:
- kapustą i grzybami:
Kapustę ugotować z grzybkami, odcisnąć i zemleć. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Wymieszać z kapustą i przyprawić do smaku solą i pieprzem. I nadziewać knedle.
Ilość dodawanej do masy ziemniaczanej maki zależy od gatunku ziemniaków. Masa powinna mieć konsystencję ciasta.
Ciasto na knedle wyrabia się partiami, gdyż ciasto szybko rzednie.
Aby ciasto było pulchniejsze, ziemniaki rozgniata się gorące, zaś mąkę dodaje się do ostudzonych.
Redakcja jaslo4u życzy wszystkim smakoszom SMACZNEGO!!!
Jenny