Strona główna

Kurczak w wydaniu lekko słodkim

19
Napisany dnia: 07.08.2013, 09:39 , Tagi: Brak

Po nieco dłuższej przerwie zamieszczamy kolejny przepis w naszym Kąciku Kulinarnym. Tym razem kurczak w wydaniu lekko słodkim. Jest to danie odpowiednie na letnią porę a poza tym łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

A więc do dzieła ! 

Składniki (na 4 porcje):

4 filety z kurczaka
80 g śliwek kalifornijskich
40 g suszonej żurawiny
150 ml czerwonego wytrawnego wina
70 ml octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, olej 

Składniki na sos:

100 g konfitury z żurawiny
1 pomarańcza 

Przygotowanie:

Filety myjemy i osuszamy a następnie marynujemy w niewielkiej ilości oleju z czosnkiem i rozmarynem. Mięso wcześniej przyprawiamy solą i pieprzem.

Dobrze aby mięso poleżało w marynacie przynajmniej kilka godzin.

Do niewielkiego rondla wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód i zagotowujemy a następnie dodajemy śliwki i suszoną żurawinę po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Owoce zostawiamy w wywarze do momentu aż nim nasiąkną a następnie odcedzamy je z wywaru.

W filetach robimy nacięcia i faszerujemy je śliwkami i żurawiną a później obsmażamy je na patelni a na koniec wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 8 minut. 

Przygotowanie sosu:

Pomarańcz obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie mieszamy z konfiturą żurawinową po czym całość przyprawiamy rozmarynem i odrobiną miodu. 

Upieczone filety kroimy i układamy na talerzu z sosem. 

Smacznego !

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ 1234
dnia 08.08.2013, 07:51
Ocena
komentarza:
9
Przepisy kulinarne doskonałe na wszystkie okazje ... Czyje to są Tomka czy Laury ( napewno nie SZEFA Zajazdu pod Skałą HAHA )
@ Flower
dnia 08.08.2013, 08:31
Ocena
komentarza:
-12
Żałosny koment
@ gość
dnia 18.08.2013, 13:29
Ocena
komentarza:
-4
Laury...dziwne ,coś tu nie gra...
@ Gummi
dnia 08.08.2013, 09:51
Ocena
komentarza:
-8
Wygląda smakowicie
@ dobre
dnia 20.08.2013, 07:05
Ocena
komentarza:
10
Kurczak z ryżem

Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka,
REKLAMA

- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
@ moko
dnia 25.09.2013, 14:57
Ocena
komentarza:
3
przepisa na dobra kaszanke

skladniki:

kasza

anka

bierzemy kasze i anke i mieszamy az do uzyskania efektu zamierzonego

zycze samacznego
@ Młodzi
dnia 12.10.2013, 15:17
Ocena
komentarza:
4
Gratulacje dla szefowej kuchni Laury za wspaniałe jedzenie na weselu ( Państwo Młodzi )
@ PROSZĘ POWIEDZIEĆ NA KTÓRYM WESELU????
dnia 18.10.2013, 08:02
Ocena
komentarza:
0
data wesela która sala???
@ Młodzi
dnia 06.11.2013, 09:16
Ocena
komentarza:
0
Wesele odbyło się 5 października w Afrodycie.
@ aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dnia 18.10.2013, 08:07
Ocena
komentarza:
27
Przepisy są dodawane bardzo rzadko, jeden przepisy widnieje na stronie z miesiąc a niekiedy nawet 3 zanim pojawi się nowy..,
@ lol
dnia 12.12.2013, 14:47
Ocena
komentarza:
5
albo i dłużej niż 3 miesiące...
@ Ani Tomka ani Laury
dnia 27.10.2013, 09:13
Ocena
komentarza:
11
Bez kucharzy i załogi ten budynek nie będzie miał duszy. Tyle lat tam lubiłem zjeść obiad ale ostatni tydzień to już przesada.
@ ????????????????
dnia 08.02.2014, 13:00
Ocena
komentarza:
9
Właśnie wczoraj(Napisany dnia: 07.08.2013, 09:39 , Tagi: Brak) minęło 6 miesięcy od publikacji tego przepisu! Proponuje przepisy od Schabińskiej ona co tydzień publikuje w Tygodniku regionalnym Nowe Podkarpacie. Zaczynając z kimś nowym współprace zaczniecie wyglądać profesjonalnie na tle innych portali.
@ HI
dnia 11.02.2014, 06:55
Ocena
komentarza:
5
tam teraz wszystkim sie zajmuje prezes adam hihihaha
@ aaaaaaaaaaaaaaa
dnia 19.02.2014, 17:18
Ocena
komentarza:
0
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
@ luiza
dnia 13.03.2014, 23:33
Ocena
komentarza:
5
ludzie jak mozna prowadzic dobrze stronke z przepisami,jak restalracje nie ogarnia nowa wlascicielka.Ostatnio na podstawowe pytania o weselu nie wiedziala co powiedziec,szok na kurs powinna sie udac
@ Ja
dnia 10.04.2014, 12:24
Ocena
komentarza:
3
Może zmieniłby ktoś ten przepis wreszcie na inny ,w końcu zbliżają się święta!
@ adus
dnia 20.05.2014, 13:46
Ocena
komentarza:
0
czy ktoś może się wypowiedzieć na temat wesel w Zajezdzie Pod Skałą? Może ktoś mial juz w tym "sezonie ślubnym" wesele? jestem ciekawy, gdyz za jakis czas mam tam wesele a slysze coraz to gorsze opinie pod adresem nowej wlaścicielki... nie ukrywam ze troche mnie to przeraza, bo przez tyle lat lokal ten cieszyl sie renoma w okolicy a teraz... co do nowej wlascicielki- slyszalem ze jest "nieogarnieta" az dziw bierze, bo pan Irek byl bardzo profesjonalnym czlowiekiem... prosze o informacje :)
@ do adus
dnia 20.05.2014, 14:34
Ocena
komentarza:
1
[komentarz zawierał obraźliwe treści]
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Janusz Szewczyk nie jest już dyrektorem JDK-u

    Janusz Szewczyk od siedmiu lat był dyrektorem Jasielskiego Domu Kultury. Dzisiaj żegna się z pracą w instytucji kultury. Od jutra jego obowiązki będzie pełnić Helena Gołębiowska.

  • Sięgnij po zdrowie z Naszym Bio

     

    Zdrowie ma dla Polaków coraz większe znaczenie. Coraz częściej dbamy o to, co jemy poszukując produktów ekologicznych. Teraz są one dostępne na wyciągnięcie ręki. Od niedawna w Jaśle można kupić je w sklepie prowadzonym przez ekologiczne gospodarstwo rolne w Dębowcu.

  • Tragedia w Szebniach. W zderzeniu motocykla z szynobusem zginął mężczyzna

    Dzisiaj, ok godz. 17. w Szebniach motocyklista wjechał wprost w szynobus. Jedna z osób podróżujących jednośladem zginęła na miejscu. Do wypadku doszło na przejeździe kolejowym z sygnalizacją przejazdową.  FOTO

  • Wolne miejsca w „Chemiku”

     

    W jasielskim „Chemiku” na absolwentów gimnazjów i szkół podstawowych wciąż czekają wolne miejsca. Wybierz najlepszy profil i obierz kierunek na rozwój. Rekrutacja trwa!

  • Jasło bez ciepłej wody

    Od poniedziałku niemalże przez dwa tygodnie mieszkańcy Jasła nie będą mogli korzystać z ciepłej wody. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunalne w Jaśle przystępuje do inwestycji dotyczącej przebudowy magistrali cieplnej w rejonie ul. Konopnickiej.

  • Mówią "NIE" wycince drzew w mieście

    W Jaśle rozgorzała dyskusja na temat planowanej wycinki drzew na terenie miasta. Rozgniewani mieszkańcy nie chcą nawet słyszeć o tym nierozsądnym ich zdaniem pomyśle. Są zbulwersowani i przeciwni takim rozwiązaniom na rzecz ścieżek rowerowych...

  • Obchody Święta Policji w Jaśle

    Tegoroczne obchody Święta Policji odbyły się w środę 17 lipca w Jasielskim Domu Kultury w 100. rocznicę powołania Policji Państwowej. Z okazji tak wyjątkowego jubileuszu 58 funkcjonariuszy jasielskiej komendy zostało awansowanych na wyższe stopnie służbowe.

  • Czy pies umarł z głodu? Policja wyjaśnia

    We Wrocance w stodole znaleziono martwego psa przywiązanego na łańcuchu. Jak informuje OTOZ Animals Inspektorat Jasło zwierzę miało mieć cztery lata. Sprawę wyjaśnia jasielska policja, która przyjęła zawiadomienie o znęcaniu się nad zwierzęciem.

  • Wakacje z tenisem

     

    Dla wszystkich dzieci, które chciałyby aktywnie spędzić wakacje i nauczyć się grać w tenisa ziemnego Fundacja Aktywna Galicja rozpoczyna kolejną edycję Wakacyjnej Szkółki Tenisowej.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105