Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Ogórki kiszone, curry i korniszony

5

Sezon ogórkowy w pełni. Kiszone ogórki robimy każdego roku. Mamy dla Was jeszcze inne propozycje, dzięki którym ogórki zagoszczą na naszych stołach nie tylko w zupie ogórkowej, ale jako pyszne przekąski przy różnych okazjach.

Ogórki kiszone

Składniki:
2 kg ogórków
czosnek
koper
chrzan
2 litry wrzątku
4 płaskie łyżki soli kamiennej
można dodać: zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki i wiśni

Zalewa:

Dwa litry wody zagotować i wsypać do niej cztery płaskie łyżki soli kamiennej. Mieszać wodę do rozpuszczenia się soli.

Do słoików wkładamy po równo chrzan, czosnek i koper oraz zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki i wiśni. Układamy ogórki, zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy na trzy dni do ciepłego pomieszczenia. Po tym okresie przenosimy słoiki z ogórkami do spiżarki.

Korniszony

Składniki:
2 kg ogórków
2 szklanki octu spirytusowego 10 %
2 litry wody
160g cukru
2 pełne łyżki soli
2 średnie marchewki
mała cebula
3 ząbki czosnku
malutki korzeń chrzanu
koper
8 liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy

Zalewa:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, sól i cukier. Gotujemy zalewę 10 minut. Po zdjęciu z palnika wlewamy dwie szklanki octu i odstawiamy garnek z gotową zalewą do całkowitego wystudzenia.

Marchewki i cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Ząbki czosnku i chrzan obieramy.

Do słoików wkładamy po równo marchew, cebulę czosnek, chrzan i koper oraz dodajemy po płaskiej łyżeczce ziaren gorczycy.

Układamy ogórki i zalewamy przestudzoną zalewą tak, aby przykryć ogórki w całości. Pasteryzujemy przez około 5-10 minut. Po wyjęciu słoików, odwracamy je do góry dnem. Po wystudzeniu wynosimy do spiżarki.

Ogórki curry:

2,5 kg ogórków
1 szklanka octu
2,5 szklanki cukru
3 łyżki soli
5 łyżek przyprawy curry np. Kamis lub Prymat
3 szklanki wody
koper
gorczyca
czosnek

Zalewa:
Ocet, cukier, sól, curry i wodę zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia.

Do słoików wkładamy po kilka ziaren gorczycy, chrzan oraz koper. Układamy ogórki i zagotowujemy. Pasteryzujemy 5-10 minut.

Ogórki możemy zastąpić np. patisonami. Możemy również pomieszać je pół na pół. Ogórki konserwowe możemy przygotować z pokrojoną na ćwiartki i oczyszczoną z gniazd papryką. Możliwości mamy mnóstwo. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

Smacznego!

Jennix

Napisany dnia: 05.08.2020, 21:53

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
6
@ Master
dnia 08.08.2020, 16:41 · Zgłoś
Do słoików wkładamy po kilka ziaren gorczycy, chrzan oraz koper. Układamy ogórki i zagotowujemy. Pasteryzujemy 5-10 minut. KURCZE a zalewa wystygła i co. Pewnie do zlewu.
Odpowiedz
4
@ gosposia
dnia 06.08.2020, 14:38 · Zgłoś
Może to jest curry?
Odpowiedz
-2
@ dragoness
dnia 06.08.2020, 12:13 · Zgłoś
"To", oczywiście.
Odpowiedz
4
@ dragoness
dnia 06.08.2020, 12:12 · Zgłoś
Co ro jest carry?
Odpowiedz
0
@ carry on
dnia 06.08.2020, 09:41 · Zgłoś
A gdzie można kupić carry?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657