Ogórki kiszone, curry i korniszony
Sezon ogórkowy w pełni. Kiszone ogórki robimy każdego roku. Mamy dla Was jeszcze inne propozycje, dzięki którym ogórki zagoszczą na naszych stołach nie tylko w zupie ogórkowej, ale jako pyszne przekąski przy różnych okazjach.
Ogórki kiszone
Składniki:
2 kg ogórków
czosnek
koper
chrzan
2 litry wrzątku
4 płaskie łyżki soli kamiennej
można dodać: zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki i wiśni
Zalewa:
Dwa litry wody zagotować i wsypać do niej cztery płaskie łyżki soli kamiennej. Mieszać wodę do rozpuszczenia się soli.
Do słoików wkładamy po równo chrzan, czosnek i koper oraz zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki i wiśni. Układamy ogórki, zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy na trzy dni do ciepłego pomieszczenia. Po tym okresie przenosimy słoiki z ogórkami do spiżarki.
Korniszony
Składniki:
2 kg ogórków
2 szklanki octu spirytusowego 10 %
2 litry wody
160g cukru
2 pełne łyżki soli
2 średnie marchewki
mała cebula
3 ząbki czosnku
malutki korzeń chrzanu
koper
8 liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy
Zalewa:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, sól i cukier. Gotujemy zalewę 10 minut. Po zdjęciu z palnika wlewamy dwie szklanki octu i odstawiamy garnek z gotową zalewą do całkowitego wystudzenia.
Marchewki i cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Ząbki czosnku i chrzan obieramy.
Do słoików wkładamy po równo marchew, cebulę czosnek, chrzan i koper oraz dodajemy po płaskiej łyżeczce ziaren gorczycy.
Układamy ogórki i zalewamy przestudzoną zalewą tak, aby przykryć ogórki w całości. Pasteryzujemy przez około 5-10 minut. Po wyjęciu słoików, odwracamy je do góry dnem. Po wystudzeniu wynosimy do spiżarki.
Ogórki curry:
2,5 kg ogórków
1 szklanka octu
2,5 szklanki cukru
3 łyżki soli
5 łyżek przyprawy curry np. Kamis lub Prymat
3 szklanki wody
koper
gorczyca
czosnek
Zalewa:
Ocet, cukier, sól, curry i wodę zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia.
Do słoików wkładamy po kilka ziaren gorczycy, chrzan oraz koper. Układamy ogórki i zagotowujemy. Pasteryzujemy 5-10 minut.
Ogórki możemy zastąpić np. patisonami. Możemy również pomieszać je pół na pół. Ogórki konserwowe możemy przygotować z pokrojoną na ćwiartki i oczyszczoną z gniazd papryką. Możliwości mamy mnóstwo. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.
Smacznego!
Jennix
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: 0