Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Pavlova

13

Pavlova

Cukiernia u Zofii poleca pyszne umilenie upalnych dni. Świeże owoce w dowolnym mixie podane w niebanalny sposób...


- 300 g świeżych owoców leśnych (jagody, maliny)

- łyżeczka soku z cytryny

- 7 białek

- 260 g cukru pudru 

- łyżeczka octu 

- łyżeczka mąki kukurydzianej 

Ponadto:

- 250 g sera mascarpone 

- 150 g kwaśnej śmietany

- cytryna (skórka i sok) 

- 150 g cukru

- 200 ml kremówki

- 2 łyżki cukru pudru do dekoracji

Owoce umyć, połowę odłożyć. Resztę zgnieść na purée z łyżeczką soku z cytryny, następnie przetrzeć przez sitko. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa koła o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno w dużej misce, stopniowo dodając cukier puder. Następnie wlać ocet, wsypać mąkę, a na końcu dodać purée owocowe. Bezową masę podzielić na pół i rozłożyć na papierze, wyrównując powierzchnię. Piec ok. 40 minut w 140°C (piekarnik z termoobiegiem). 

Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezy 5–10 minut. Ser wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z serem. Na paterze delikatnie położyć jedną bezę, na środku rozłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą bezą i lekko docisnąć. Pozostałym kremem posmarować wierzch, udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Napisany dnia: 09.06.2015, 10:45

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ Ja
dnia 09.12.2015, 12:01 · Zgłoś
Święta się zbliżają- może jakiś nowy przepis!!!
Odpowiedz
2
@ dragoness
dnia 25.11.2015, 23:43 · Zgłoś
[Komentarz nie na temat]
Odpowiedz
5
@ MONIII
dnia 11.11.2015, 21:12 · Zgłoś
chyba ktoś tu zasnął !!!
Odpowiedz
5
@ Celestynka
dnia 17.08.2015, 11:23 · Zgłoś
Hmm. A może by tak nowy przepis. Od czerwca już trochę czasu minęło :)
Odpowiedz
-5
@ też takie kcę
dnia 21.06.2015, 15:16 · Zgłoś
To zielone na górze to cukier puder do dekoracji ?
Odpowiedz
8
@ j...
dnia 17.06.2015, 16:01 · Zgłoś
Ciasto nie ma byc malo kaloryczne tylko dobre,slodkie i isc w brzuch i [...].Po to jest ciasto!!!
Odpowiedz
2
@ ijaaao
dnia 16.06.2015, 22:10 · Zgłoś
Pysznie to nawet wygląda,ale kalorii uuuuch :(
Odpowiedz
-4
@ mea
dnia 10.06.2015, 09:54 · Zgłoś
świerze??? o matko
Odpowiedz
2
@ Władek Grec
dnia 09.06.2015, 15:49 · Zgłoś
A gdzie mieści się ta cukiernia?
Chętnie wypróbuje. Sprawdzałem już Keksa i Santos i pyszne rzeczy.
Oby tu było podobnie.
Odpowiedz
2
@ qaz
dnia 09.06.2015, 22:45 · Zgłoś
Przy ulicy Tkaczowa
Odpowiedz
0
@ Magda
dnia 24.09.2015, 15:17 · Zgłoś
Na ulicy Tkaczowa.
pyszne maja tam ciasta i cenowo tez fajnie .
Odpowiedz
-3
@ Olek II
dnia 09.06.2015, 13:45 · Zgłoś
"Świerze owoce w dowolnym mixie".
Ciekawy jestem, czy autor tego tematu, miał świeży rozum pisząc to.
Odpowiedz
8
@ Poison Fish
dnia 10.06.2015, 11:10 · Zgłoś
To jest cukiernik a nie poeta...
Zreszta pewnie oczytał sie na Jaslo4u
rad specjalistów ze ortografia nie ma
sensu i jedzie po swojemu.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657