Piernik świąteczny
Dasz jej sernik – da kopniaka, dasz jej piernik – da buziaka...
Tym przysłowiem rozpoczniemy przepis na obiecany wcześniej Piernik Świąteczny. Przecież święta nie mogą obejść się bez piernika... A więc do dzieła !
Składniki na ciasto:
600 g mąki
1 margaryna
4 łyżki śmietany
5 całych jaj
ok. 410 g miodu (1 średni słoik)
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
1 mały słoiczek powidła śliwkowego (do posmarowania gotowych "blatów" ciasta)
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki (oprócz powidła śliwkowego) ucieramy ale niezbyt długo aby masa nie zaczęła się spieniać.
Masę dzielimy na trzy części i rozsmarowujemy na trzech blachach wyłożonych papierem do pieczenia aby po upieczeniu uzyskać trzy "blaty" ciasta.
Pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Składniki na białą masę:
4 łyżki grysiku
0,5 l mleka
150 g cukru
1 masło
0,5 margaryny
sok z cytryny
Przygotowanie białej masy:
Grysik z mlekiem i cukrem gotujemy aż do zgęstnienia i wystudzamy.
Później ucieramy masło i margarynę a następnie dodajemy masę grysikową skrapiając sokiem z cytryny.
Kiedy mamy już gotowe "blaty" ciasta i masę, smarujemy "blaty" powidłem śliwkowym a następnie białą masą i tak na przemian.
Złożony piernik dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Nasz piernik jest gotowy. Życzymy smacznego.
wszystkim naszym, partnerom, przyjaciołom,
gościom i czytelnikom portalu Jaslo4u.pl
wszystkiego co najlepsze i najprzyjemniejsze,
rodzinnej atmosfery, szczęścia osobistego,
pogody ducha i zastawionych po brzegi stołów... nie tylko piernikiem :-)