Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Piernik świąteczny

1

Dasz jej sernik – da kopniaka, dasz jej piernik – da buziaka...

Tym przysłowiem rozpoczniemy przepis na obiecany wcześniej Piernik Świąteczny. Przecież święta nie mogą obejść się bez piernika... A więc do dzieła !


Składniki na ciasto:

600 g mąki
1 margaryna
4 łyżki śmietany
5 całych jaj
ok. 410 g miodu (1 średni słoik)
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
1 mały słoiczek powidła śliwkowego (do posmarowania gotowych "blatów" ciasta)

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki (oprócz powidła śliwkowego) ucieramy ale niezbyt długo aby masa nie zaczęła się spieniać.

Masę dzielimy na trzy części i rozsmarowujemy na trzech blachach wyłożonych papierem do pieczenia aby po upieczeniu uzyskać trzy "blaty" ciasta.

Pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Składniki na białą masę:

4 łyżki grysiku
0,5 l mleka
150 g cukru
1 masło
0,5 margaryny
sok z cytryny

Przygotowanie białej masy:

Grysik z mlekiem i cukrem gotujemy aż do zgęstnienia i wystudzamy.

Później ucieramy masło i margarynę a następnie dodajemy masę grysikową skrapiając sokiem z cytryny.

Kiedy mamy już gotowe "blaty" ciasta i masę, smarujemy "blaty" powidłem śliwkowym a następnie białą masą i tak na przemian.

Złożony piernik dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Nasz piernik jest gotowy. Życzymy smacznego.

Przy okazji życzymy
wszystkim naszym, partnerom, przyjaciołom,
gościom i czytelnikom portalu Jaslo4u.pl
wszystkiego co najlepsze i najprzyjemniejsze,
rodzinnej atmosfery, szczęścia osobistego,
pogody ducha i zastawionych po brzegi stołów... nie tylko piernikiem :-)



Napisany dnia: 23.12.2011, 10:50

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
-1
@ mery1301
dnia 22.03.2012, 20:14 · Zgłoś
pirrnik z masa grysikoa to pomylka
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657