Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewana karczochami i suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu z sera pleśniowego
Tym razem proponujemy Wam danie z drobiu ponieważ po drób sięgamy najczęściej podczas przygotowania obiadu czy kolacji.
Choć drób jest mięsem bardzo powszechnym to postanowiliśmy zastosować nietypowy sos bo z dodatkiem sera pleśniowego.
Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewana karczochami i suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu z sera pleśniowego
Składniki na jedną porcję:
pierś z kurczaka
dwa plastry szynki parmeńskiej
70 g karczochów marynowanych w oleju
50 g suszonych pomidorów w oleju
1 por
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, masło, olej
Składniki na sos:
ser pleśniowy dojrzewający z przerostami
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 ml śmietany 30%
3 łyżki oleju
100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Karczochy i pomidory kroimy w paski, pora obieramy i oczyszczamy i też kroimy w paski natomiast cebulę kroimy w półplastry.
Pokrojone składniki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem a na koniec dodajemy pokrojony czosnek i odstawiamy do wystudzenia.
Pierś z kurczaka należy oczyści, umyć i osuszyć a następnie naciąć z boku tworząc kieszeń.
Naciętego kurczaka nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem a następnie zawijamy dokładnie w szynkę parmeńską.
Tak przygotowaną pierś z kurczaka podsmażamy z każdej strony na oleju a następnie wkładamy na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Przygotowanie sosu:
Obraną cebulę oraz czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju aż się zeszkli a następnie podlewamy winem i jeszcze chwilę smażymy aż wino odparuje.
Cebulę i czosnek miksujemy a później dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Na końcu dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy wszystko aż ser się rozpuści.
Smacznego!!!