Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewana karczochami i suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu z sera pleśniowego

1

Tym razem proponujemy Wam danie z drobiu ponieważ po drób sięgamy najczęściej podczas przygotowania obiadu czy kolacji.

Choć drób jest mięsem bardzo powszechnym to postanowiliśmy zastosować nietypowy sos bo z dodatkiem sera pleśniowego.

Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. 

Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewana karczochami i suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu z sera pleśniowego 

Składniki na jedną porcję:

pierś z kurczaka
dwa plastry szynki parmeńskiej
70 g karczochów marynowanych w oleju
50 g suszonych pomidorów w oleju
1 por
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, masło, olej 

Składniki na sos:

ser pleśniowy dojrzewający z przerostami
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 ml śmietany 30%
3 łyżki oleju
100 ml białego wytrawnego wina 

Przygotowanie:

Karczochy i pomidory kroimy w paski, pora obieramy i oczyszczamy i też kroimy w paski natomiast cebulę kroimy w półplastry.

Pokrojone składniki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem a na koniec dodajemy pokrojony czosnek i odstawiamy do wystudzenia.

Pierś z kurczaka należy oczyści, umyć i osuszyć a następnie naciąć z boku tworząc kieszeń.

Naciętego kurczaka nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem a następnie zawijamy dokładnie w szynkę parmeńską.

Tak przygotowaną pierś z kurczaka podsmażamy z każdej strony na oleju a następnie wkładamy na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. 

Przygotowanie sosu:

Obraną cebulę oraz czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju aż się zeszkli a następnie podlewamy winem i jeszcze chwilę smażymy aż wino odparuje.

Cebulę i czosnek miksujemy a później dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Na końcu dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy wszystko aż ser się rozpuści.

Smacznego!!!

Napisany dnia: 05.09.2012, 11:15

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ znudzony
dnia 15.10.2012, 13:06 · Zgłoś
może jakieś inne danie? to już się znudziło
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657