Pierś z kurczaka z pomidorami i brokułami zapiekana pod serową pierzynką
Witamy serdecznie w kąciku kulinarnym naszej restauracji. Co dwa tygodnie nasz Szef Kuchni dostarczy Państwu nowe ciekawe przepisy.
Dominować będzie kuchnia polska ale nieraz w nowatorskiej odsłonie. Będziemy się starać by było pysznie... Udanej i smacznej zabawy w kuchni!
Nasz pierwszy przepis to...
Pierś z kurczaka z pomidorami i brokułami zapiekana pod serową pierzynką.
Składniki na 4 porcje:
4 piersi z kurczaka
1 duży pomidor
1 brokuł
150 g żółtego sera
5 łyżek majonezu
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, mąka, olej
Przygotowanie:
1. Gotujemy brokuła podzielonego na różyczki, następnie zostawiamy na 10 minut w zimnej wodzie z lodem (hartujemy). Po wyciągnięciu z wody dzielimy na małe cząstki.
2. Pomidora kroimy w cienkie plastry.
3. Przygotowujemy pierzynkę: ser należy zetrzeć na małych oczkach, dodać majonez i tarty czosnek, doprawić solą i pieprzem a później dokładnie wymieszać.
4. Pierś z kurczaka należy oczyścić, następnie umyć i osuszyć i delikatnie rozbić. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i otaczamy mąką a następnie smażymy po 1 minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni.
5. Podsażone filety rozkładamy na blachę, nakładamy plastry pomidorów, cząstki brokułów i przykrywamy serową masą. Następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 minut.
Gotowe danie nieźle komponuje się z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z lekkim dressingiem.
Mamy nadzieję, że przypadnie Państwu do gustu. Smacznego !