Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Placek Siostry Anastazji z masą serową

2

 Na najbliższy weekend polecam wszystkim Placek z masą serową. Placek bardzo prosty w wykonaniu, ciekawy, oryginalny i bardzo smaczny. Dla wszystkich, którzy przepadają za serownikami, mamy nieco inną wersję tego przysmaku. Wykonanie nie powinno przysporzyć nikomu żadnych problemów…

Ciasto białe:

15 dag maki ziemniaczanej,

5 dag mąki pszennej,

20 dag cukru kryształu,

1 łyżka octu,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

6 białek.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i wymieszać delikatnie ubijając.

Ciasto ciemne:

6 jaj,

¾ szklanki cukru,

1 ½ szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżki kakao.

Ubić białka na sztywną pianę. Następnie – cały czas ubijając – dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao.

Do pieczenia:

Na formę nakładać na przemian, porcję białego i ciemnego ciasta. Placek piec w temp. 180 stopni Celsjusza prze ok. 30-45 minut. Po wystudzeniu placek przekroić na 3 części. Środkowy placek odwrócić o 180 stopni. Przełożyć masą serową.

Masa serowa:

1 kg sera,

1 szklanka cukru,

6 żółtek,

¾ kostki margaryny,

1 budyń śmietankowy,

½ szklanki mleka.

Przygotować budyń. Ser i resztę składników utrzeć w malakserze. (Albo: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać ser i wymieszać.) Postawić na ogniu, a gdy zacznie się gotować wlać budyń i zagotować „aż pyrknie”. Po przełożeniu placka polać polewą – można posypać wiórkami kokosowymi.

Polewa:

1 kostka margaryny,

1 szklanka cukru,

3 łyżki wody,

3 łyżki kakao.

Składniki włożyć do jednego naczynia. Dokładnie wymieszać. Całość zagotować i polać placek.

Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!

 

Jenny

Źródło: 103 ciasta Siostry Anastazji

Napisany dnia: 13.09.2008, 09:06

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ A
dnia 12.06.2013, 15:34 · Zgłoś
To ciasto siostry Anastazji (zresztą inne też) jest rewelacyjne.
Odpowiedz
1
@ joja
dnia 24.12.2010, 22:32 · Zgłoś
Spróbowałam ten przepis i muszę powiedzieć bardzo dobre ciasto. Można nie raz zrobić na rózne imprezki. Ciekawy wygląd.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657