Placek z kruszonką i malinami
Sezon truskawkowy ma się już ku końcowi dlatego mamy dla Państwa nowy przysmak. Ponieważ można już kupić lub po prostu zebrać piękne i pachnące maliny proponujemy Państwu pyszny i łatwy w przygotowaniu Placek z kruszonką i malinami. Jest on doskonały, aby poczęstować nim swoich najbliższych i z całą pewnością nie sprawi nikomu większych problemów w przygotowaniu...
Placek z kruszonką i malinami
Składniki:
3 i ¾ szklanki maki,
¾ szklanki mleka,
¾ szklanki cukru,
2 jaja,
Żółtko,
10 dag margaryny,
Łyżka oleju,
5 dag drożdży,
Cukier lub aromat waniliowy,
Szczypta soli.
Z ¾ szklanki maki i pozostałych składników ciasta zarobić rozczyn i zostawić go na 7 godzin. Następnie dodać 3 szklanki mąki, wymieszać i od razu wyłożyć ciasto na blachę.
Posmarować roztrzepanym jajkiem lub pozostałym białkiem. Na wierzch ułożyć świeże maliny. Można również ułożyć inne owoce - w zależności od upodobania.
Kruszonka:
Czubata łyżka margaryny,
2 łyżki cukru,
3-4 łyżki mąki,
Cukier waniliowy.
Połączyć składniki. Podrobić w palcach i posypać placek, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można również zamiast kruszonki radełkiem do ciasta wykroić falbankę i ułożyć kratkę na wierzchu.
Poczekać, aż ciasto podrośnie. Piec w temperaturze około 200-
Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!!
Jenny