Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Polędwiczka wieprzowa nadziewana salami, mozarellą i suszonymi pomidorkami

16

Polędwiczki wieprzowe to mięso lubiane. Jest delikatne i soczyste a w dodatku stosunkowo tanie. Ze względu na swoje walory jest dobrze odbierane przez dzieci i osoby starsze. Smakuje równie dobrze w wersji pieczonej jak i smażonej.

Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na polędwiczkę wieprzową ale z włoskim akcentem.

 Polędwiczka wieprzowa nadziewana salami, mozarellą i suszonymi pomidorkami. 

Składniki:

200 g polędwiczki wieprzowej
50 g mozarelli
50 g suszonych pomidorków
30 g czarnych oliwek
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, olej 

Składniki na sos:

3 plastry boczku wędzonego
1 czerwona cebula
1 por (tylko biała część)
50 g suszonych pomidorków
250 ml bulionu
100 ml czerwonego wina
50 ml śmietany 30%
sól, pieprz 

Przygotowanie mięsa:

Mięso oczyszczamy z błon i płukamy, następnie rozcinamy wzdłuż i rozklepujemy.

Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem a następnie rozkładamy na niej drobno pokrojone salami, mozarellę, pomidorki i oliwki.

Całość ściśle zwijamy w roladkę. Po zwinięciu przyprawiamy papryką z wierzchu.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i obsmażamy roladkę z każdej strony.

Po obsmażeniu mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie sosu:

Boczek, cebulę, pora i pomidorki kroimy w paski.

Do garnka wrzucamy boczek, cebulę i pora i smażymy często mieszając a pod koniec podlewamy winem.

Jak wino odparuje dodajemy bulion z sosem pieczeniowym, redukujemy i doprawiamy do smaku.

Pod koniec dodajemy pomidorki i "zaciągamy" śmietaną 30%. 

Smacznego.

Napisany dnia: 13.03.2013, 00:00

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
-2
@ Marci
dnia 20.04.2013, 10:48 · Zgłoś
Dziwne że pod skałą wiecznie są ludzie a gdzie indziej pustki. Chyba schabek siedzi i tu pisze bo widać go na każdym temacie z tymi żałosnymi plakatami z błędami ortograficznymi
Odpowiedz
1
@ Jaślok
dnia 23.04.2013, 20:54 · Zgłoś
Turysci sa pod skala albo ludzie z krajowic na piwie.Lokal jest ok, tylko jedzenie do bani.
Odpowiedz
-4
@ brutus
dnia 20.04.2013, 09:25 · Zgłoś
Jednemu smierdzi, drugi dostal zimne jakos mi to nie pasuje do skalki ale skoro tak mowicie to pewnie tak jest... Zgryzliwi jestescie i tyle! Co u was nie smierdzi jak gotujecie? Widocznie mało gotujecie w domu. Takie zapachy z kuchni sa nieuniknione jak sie gotuje. Nawet dobra wentylacja czasem nie opomoze. Niechce tu ani bronic ani ganic... Mysle ze staraja sie jak wszyscy tyle ze hrabiostwo z jasla ma juz tak aksamitne podniebienie ze te restauracje ktore sa juz im nie odpowiadaja. Chwalicie grzymale czy u schabinskiej ok! Ja tam bym do nich na obiad nie poszedl ale to juz moja sprawa dlaczego. Za to wybieram male knajpeczki restauracyjki na obrzezach Jasła o ktorych zapomnieliscie a w ktorych kucharze naprawde wkladaja serce przy gotowaniu.
Odpowiedz
3
@ koneser
dnia 19.04.2013, 22:04 · Zgłoś
ja tez tam jasłem kilka razy dania zimne nie polecam
Odpowiedz
2
@ Jaślok
dnia 18.04.2013, 21:31 · Zgłoś
No ale Pod Skałą to raczej czegoś takiego nie można się spodziewać. Chyba że odgrzewane kilkudniowe mięso i stare ziemniaki. W ciągu ostatnich 5 lat jadłem tam do 10 razy (głównie w wypadku obiadu biznesowego) i za każdym razem żałowałem, bo jedzenie było paskudne.
Odpowiedz
5
@ widz
dnia 30.03.2013, 15:40 · Zgłoś
Maja racje wali olejem.
Odpowiedz
3
@ lilla
dnia 25.03.2013, 22:48 · Zgłoś
W spisie składników zapomniano o salami!
Odpowiedz
6
@ znajomy
dnia 25.03.2013, 21:54 · Zgłoś
Mi też się wydaje, że standard tego lokalu się od tamtego roku pogorszył, może ich pięć minut minęło. Jeszcze raz na pewno dam szanse ale mam nadzieje, że kolejny raz nie dostane przypalonego, pozdrowienia dla młodego właściciela i gonić bardziej tą załoge bo nic z tego nie będzie.
Odpowiedz
-7
@ Smakosz
dnia 17.03.2013, 16:21 · Zgłoś
Szkoda ze nie jesteście w Jaśle idę do Schabinskiej ..
Odpowiedz
-4
@ koneser
dnia 21.03.2013, 14:56 · Zgłoś
na skałce śmierdzi smażonym z kuchni i do tego może być nie świerze jedzenie! nie polecam ! Dobre jedzonko " U Grzymały "
Odpowiedz
0
@ Natra
dnia 21.03.2013, 15:03 · Zgłoś
Jakoś nie zauważyłam, żeby tam kiedykolwiek śmierdziało:) P.s. ŚWIEŻE!
Odpowiedz
6
@ do Natra
dnia 21.03.2013, 17:38 · Zgłoś
to pachnie przypalonym tłuszczem, chyba z kuchni!
Odpowiedz
-2
@ kruze
dnia 21.03.2013, 22:46 · Zgłoś
z ciebie taki koneser jak z koziej D trąbka
Odpowiedz
3
@ kruzoe
dnia 24.03.2013, 22:29 · Zgłoś
A na obiad znowu zimny rosół! ta skałka to już chyba przeszłość, w Jaśle Grzymala i U Schabińskiej wiodą prym !!!
Odpowiedz
4
@ Zocha
dnia 17.03.2013, 10:19 · Zgłoś
Wygląda wyśmienicie ;)
Odpowiedz
7
@ mniam
dnia 13.03.2013, 13:00 · Zgłoś
Wygląda smakowicie i pewno się skuszę na niedzielny taki obiadek :)
proszę takich przepisów częściej podawać na portal
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657