Polędwiczka wieprzowa nadziewana salami, mozarellą i suszonymi pomidorkami
Polędwiczki wieprzowe to mięso lubiane. Jest delikatne i soczyste a w dodatku stosunkowo tanie. Ze względu na swoje walory jest dobrze odbierane przez dzieci i osoby starsze. Smakuje równie dobrze w wersji pieczonej jak i smażonej.
Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na polędwiczkę wieprzową ale z włoskim akcentem.
Polędwiczka wieprzowa nadziewana salami, mozarellą i suszonymi pomidorkami.
Składniki:
200 g polędwiczki wieprzowej
50 g mozarelli
50 g suszonych pomidorków
30 g czarnych oliwek
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, olej
Składniki na sos:
3 plastry boczku wędzonego
1 czerwona cebula
1 por (tylko biała część)
50 g suszonych pomidorków
250 ml bulionu
100 ml czerwonego wina
50 ml śmietany 30%
sól, pieprz
Przygotowanie mięsa:
Mięso oczyszczamy z błon i płukamy, następnie rozcinamy wzdłuż i rozklepujemy.
Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem a następnie rozkładamy na niej drobno pokrojone salami, mozarellę, pomidorki i oliwki.
Całość ściśle zwijamy w roladkę. Po zwinięciu przyprawiamy papryką z wierzchu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i obsmażamy roladkę z każdej strony.
Po obsmażeniu mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie sosu:
Boczek, cebulę, pora i pomidorki kroimy w paski.
Do garnka wrzucamy boczek, cebulę i pora i smażymy często mieszając a pod koniec podlewamy winem.
Jak wino odparuje dodajemy bulion z sosem pieczeniowym, redukujemy i doprawiamy do smaku.
Pod koniec dodajemy pomidorki i "zaciągamy" śmietaną 30%.
Smacznego.