Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi śliwkami w sosie żurawinowym na rozmarynie

10

Ostatni przepis, czyli gulasz, był bardzo tradycyjny więc tym razem postanowiliśmy przygotować coś bardziej eleganckiego. Na kolację przy świecach czy uroczysty obiad w sam raz.

Polędwiczka wieprzowa, bo o niej mowa, to mięso dość delikatne i uniwersalne a zarazem łatwiejsze w przygotowaniu niż inne dobre gatunkowo mięsa.

Poniżej nasza propozycja przygotowania. Mamy nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

Polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi śliwkami w sosie żurawinowym na rozmarynie.

Składniki na 1 porcję:

ok. 180 g polędwiczki wieprzowej
50 g suszonych śliwek
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz, olej

Składniki na sos:

ok. 100 g żurawiny konserwowej
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
50 g masła
3 łyżki octu balsamicznego
30 g cukru
sól, pieprz

Przygotowanie mięsa:

Polędwiczkę należy oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie wycinamy w niej "kieszeń" i faszerujemy śliwkami.

Nafaszerowane mięso nacieramy niewielką ilością oleju i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem a później odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Polędwiczki obsmażamy z każdej strony, najlepiej na patelni grillowej, i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Mięso po upieczeniu powinno być soczyste i delikatne.

Przygotowanie sosu:

Cebulę i czosnek kroimy w plastry i podsmażamy na oleju aż się zrumienią. Następnie podlewamy czerwonym winem i dodajemy rozmaryn.

Całość trzymamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zredukuje.

Później dodajemy żurawinę, ocet balsamiczny i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem (według uznania).

Na koniec dodajemy zimnego masła aby zagęścić sos.

Upieczoną polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na talerzu z sosem.

Wybieramy ulubione dodatki i gotowe.

Smacznego!

Napisany dnia: 16.02.2012, 20:17

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
2
@ vanesa
dnia 19.12.2013, 11:21 · Zgłoś
piekny przepis
Odpowiedz
0
@ stefan
dnia 21.02.2012, 14:05 · Zgłoś
a ja wole jegniecine :P
Odpowiedz
-9
@ xjschjx
dnia 18.02.2012, 21:39 · Zgłoś
sami se zjedzcie
Odpowiedz
4
@ rrr
dnia 24.02.2012, 15:51 · Zgłoś
No i po co takie słowa pisać? troche kultury by się przydało.
Odpowiedz
-1
@ pipi
dnia 27.02.2012, 21:09 · Zgłoś
Chcesz kultury...??? to wybierz się do biblioteki, lub teatru, a nie debatuj jak smacznie zjeść kawałek świniaka...
Odpowiedz
-2
@ hemszoz
dnia 17.02.2012, 21:03 · Zgłoś
bardzo dobre polecam!!! na moim blogu również ciekawe przepisy i nie tylko zapraszam www.wszystkoogotowaniu-hemszoz.blogspot.com
Odpowiedz
1
@ deraf
dnia 17.02.2012, 15:10 · Zgłoś
fajna potrawa ale ciekawy jestem jaki kucharz wymyslil ten przepis?jak mozna nasolic mieso i wstawic do lodowki na kilka godzin?widocznie ten kucharz nie wie tego ze sol wyciaga wode z miesa.
Odpowiedz
0
@ Żarłok
dnia 17.02.2012, 09:40 · Zgłoś
Ciekawa kolacyjka
Odpowiedz
1
@ Kronol
dnia 26.02.2012, 21:49 · Zgłoś
Żal mi cie
Odpowiedz
0
@ aktoreczka
dnia 17.02.2012, 08:57 · Zgłoś
Super przepis na pewno sama zrobię na Wielkanoc!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657