Polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi śliwkami w sosie żurawinowym na rozmarynie
Ostatni przepis, czyli gulasz, był bardzo tradycyjny więc tym razem postanowiliśmy przygotować coś bardziej eleganckiego. Na kolację przy świecach czy uroczysty obiad w sam raz.
Polędwiczka wieprzowa, bo o niej mowa, to mięso dość delikatne i uniwersalne a zarazem łatwiejsze w przygotowaniu niż inne dobre gatunkowo mięsa.
Poniżej nasza propozycja przygotowania. Mamy nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi śliwkami w sosie żurawinowym na rozmarynie.
Składniki na 1 porcję:
ok. 180 g polędwiczki wieprzowej
50 g suszonych śliwek
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz, olej
Składniki na sos:
ok. 100 g żurawiny konserwowej
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
50 g masła
3 łyżki octu balsamicznego
30 g cukru
sól, pieprz
Przygotowanie mięsa:
Polędwiczkę należy oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie wycinamy w niej "kieszeń" i faszerujemy śliwkami.
Nafaszerowane mięso nacieramy niewielką ilością oleju i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem a później odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Polędwiczki obsmażamy z każdej strony, najlepiej na patelni grillowej, i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Mięso po upieczeniu powinno być soczyste i delikatne.
Przygotowanie sosu:
Cebulę i czosnek kroimy w plastry i podsmażamy na oleju aż się zrumienią. Następnie podlewamy czerwonym winem i dodajemy rozmaryn.
Całość trzymamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zredukuje.
Później dodajemy żurawinę, ocet balsamiczny i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem (według uznania).
Na koniec dodajemy zimnego masła aby zagęścić sos.
Upieczoną polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na talerzu z sosem.
Wybieramy ulubione dodatki i gotowe.
Smacznego!