Przepis na faworki
Zakład Cukierniczy "U Zofii" zachęca do korzystania z własnych przepisów na tak zwane "małe co nieco", które od dzisiaj są publikowane na łamach naszego portalu w dziale kącik kulinarny. Na dobry początek prosty przepis na faworki, bo tłusty czwartek tuż tuż.
Faworki
Przepis jest na prawdę banalny, ciasto na faworki składa się z pięciu (5!) składników, a przygotowanie całej porcji zajmuje niewiele ponad pół godziny (łącznie ze smażeniem oczywiście).
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
szczypta soli
-
4 żółtka
-
3/4 szklanki śmietany 18% (gęstej)
-
1 łyżeczka octu
Mieszamy wszystkie składniki na stolnicy. Wyrabiamy masę rękoma na jednolite ciasto. Następnie ubijamy ciasto wałkiem, aby je napowietrzyć. Jest to dobry moment, aby wyrzucić z siebie wszelkie złe emocje i poznęcać się trochę nad ciastem – ubijamy, zagniatamy ponownie, ubijamy i tak przez kilka minut :)
Dzielimy masę na dwie części, aby łatwiej nam się z nimi pracowało. Każdą część bardzo cieniutko rozwałkowujemy (im cieńsze tym lepsze i delikatniejsze będą później nasze faworki) i wycinamy podłużne paski o wielkości ok. 10 x 3 cm. W każdym robimy nacięcie i przekładamy przez nie jedną końcówkę ciasta.
Faworki smażymy w głębokim garnku na porządnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez około minutę. Kiedy faworki nabiorą złotego koloru ostrożnie je wyjmujemy, odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który ma za zadanie odsączyć tłuszcz i studzimy je.
Po wystudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego.