Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Przepis na faworki

6

Zakład Cukierniczy "U Zofii" zachęca do korzystania z własnych przepisów na tak zwane "małe co nieco", które od dzisiaj są publikowane na łamach naszego portalu w dziale kącik kulinarny. Na dobry początek prosty przepis na faworki, bo tłusty czwartek tuż tuż.

Faworki

Przepis jest na prawdę banalny, ciasto na faworki składa się z pięciu (5!) składników, a przygotowanie całej porcji zajmuje niewiele ponad pół godziny (łącznie ze smażeniem oczywiście).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 4 żółtka

  • 3/4 szklanki śmietany 18% (gęstej)

  • 1 łyżeczka octu

Mieszamy wszystkie składniki na stolnicy. Wyrabiamy masę rękoma na jednolite ciasto. Następnie ubijamy ciasto wałkiem, aby je napowietrzyć. Jest to dobry moment, aby wyrzucić z siebie wszelkie złe emocje i poznęcać się trochę nad ciastem – ubijamy, zagniatamy ponownie, ubijamy i tak przez kilka minut :)

Dzielimy masę na dwie części, aby łatwiej nam się z nimi pracowało. Każdą część bardzo cieniutko rozwałkowujemy (im cieńsze tym lepsze i delikatniejsze będą później nasze faworki) i wycinamy podłużne paski o wielkości ok. 10 x 3 cm. W każdym robimy nacięcie i przekładamy przez nie jedną końcówkę ciasta.

Faworki smażymy w głębokim garnku na porządnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez około minutę. Kiedy faworki nabiorą złotego koloru ostrożnie je wyjmujemy, odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który ma za zadanie odsączyć tłuszcz i studzimy je.

Po wystudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego.

Napisany dnia: 04.02.2015, 17:39

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ Ja
dnia 14.03.2017, 15:57 · Zgłoś
Robilam i bardzo dobre i proste pozdrawiam
Odpowiedz
3
@ mini
dnia 13.02.2015, 15:38 · Zgłoś
Z tego ciasta można zrobić też róże.Wycinam 3 krążki jedno szklaną drugie literatkąt i trzecie kieliszkiem lekko nacinam w 5miejscach środki smaruje białkiem nakładam jeden na drugi od największego do najmniejszego i sklejam (trzeba docisnąć palcem na środku) smażymy jak faworki najlepiej dnem do góry potem na środek troche marmolady albo powidło i cukier puder.Ładnie wyglądają.
Odpowiedz
0
@ pomelo
dnia 11.02.2015, 11:38 · Zgłoś
Pani Zosia ma super wypieki!!!
Odpowiedz
1
@ dragoness
dnia 09.02.2015, 10:31 · Zgłoś
Przybywa kilogramów już od samego czytania :-)
Odpowiedz
0
@ lubię to
dnia 06.02.2015, 21:52 · Zgłoś
przepyszne wypieki! Polecam wszystkim!
Odpowiedz
2
@ doda
dnia 06.02.2015, 10:47 · Zgłoś
mniam...
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657