Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Rajska rolada Siostry Anastazji

0

 Na zbliżający się weekend  polecam naszym internautom przysmak równie oryginalny i ciekawy co pyszny…placek może na pierwszy rzut oka wydaje się trudny w wykonaniu jednak nie powinien sprawić większych trudności, a na pewno wzbudzi zachwyt każdego smakosza. Sprawmy sobie w najbliższym czasie słodką przyjemność…

 

Rajska rolada Siostry Anastazji 

 

Upiec 2 biszkopty orzechowe.

 

Składniki na 1 biszkopt:

4 jajka,

4 łyżki zmielonych orzechów,

3 łyżki bułki tartej,

4 łyżki cukru kryształu,

1 łyżka mąki pszennej,

½ łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na formę i piec w temp. 180 stopni Celsjusza około 30 minut.

 

Zamiast dwóch biszkoptów można dać podwójną porcję składników, upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwie części.

 

 

Rolada z jabłkami

 

Składniki:

4 jajka,

½ szklanki cukru kryształu,

¾ szklanki mąki pszennej,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

5 średnich jabłek.

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem i rozłożyć utarte jabłka.

 

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka ciągle ubijając. Na koniec dać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.

 

Ciasto wylać na wyłożone jabłka i piec w dość ciepłym piekarniku, aż wierzch ciasta przybierze złoty kolor. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę.

 

 

Masa:

½ litra mleka,

2 żółtka,

5 łyżek cukru kryształu,

1 cukier waniliowy,

2 łyżki mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 ½ kostki masła lub margaryny,

30 dag galaretki w cukrze.

 

Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć pałką lub mikserem, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę.

 

Polewa:

1 kostka margaryny,

1 szklanka cukru,

3 łyżki wody,

3 łyżki kakao.

 

Składniki włożyć do jednego naczynia. Dokładnie wymieszać. Całość zagotować i polać placek.

 

Przełożyć ciasto:

Biszkopt orzechowy

Połowa masy

Rozłożyć pokrojoną w plastry roladę

Druga część masy

Biszkopt orzechowy

Polewa.

 

Życzę wszystkim smakoszom naszego kącika z przepisami SMACZNEGO!!! 

 

 

Jenny

Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Napisany dnia: 24.07.2008, 19:25

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657