Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Sałatka z brokułem i kurczakiem

O właściwościach odżywczych brokułu dużo by mówić. Jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie, a poza tym ma bardzo mało kalorii. Można go komponować w różnych kombinacjach z wieloma potrawami i składnikami. Na wielkanocny stół polecamy sałatkę z brokułem i kurczakiem.

Składniki:

średni brokuł
pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
ser feta
ziarna słonecznika
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
czosnek przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz

Kurczaka oczyszczonego i pokrojonego w kostkę doprawiamy solą, pieprzem i olejem. Ja używam Kujawskiego czosnek + papryka - nadaje fajnego aromatu. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotujemy około 10 minut, sprawdzając czy jest już miękki. Uważamy żeby go nie rozgotować. Powinien być al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy również do wystygnięcia.

Kukurydzę przelewamy wodą i odsączamy.

Ser kroimy w kostkę.

Opcjonalnie możemy również dodać pomidorki koktajlowe - w całości lub przekrojone na połówki. 

Sos: Do majonezu i jogurtu dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ilość czosnku jest uzależniona od tego, czy wolimy łagodny, czy bardziej ostry smak.

Na półmisku układamy brokuł, następnie kurczaka, kukurydzę, ser, pomidorki i polewamy sosem. Wierzch posypujemy słonecznikiem lub specjalną mieszanka ziaren do sałatek.

Smacznego!

Jenny

Napisany dnia: 30.03.2021, 15:14
Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657