
Sałatka z kurczakiem, sosem czosnkowym i grzankami
Prosta, szybka i smaczna przystawka. Można modyfikować składniki według własnych upodobań smakowych. Sałatka jest oryginalnym sposobem na zrobienie wyjątkowego drugiego śniadania lub lunchu do pracy...
Składniki:
1 sałata lodowa lub gotowy mix sałat
pęczek rzodkiewki
ogórek
pomidorki koktajlowe
mała cebula czerwona
podwójna pierś z kurczaka
Vegeta
przyprawa do sałatek (np. Kamis)
kilka łyżek oliwy
Sos czosnkowy:
3-4 ząbki czosnku
200 g jogurtu naturalnego
80 g majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Masło czosnkowe:
1 ząbek czosnku
150 g miękkiego masła
Dowolne pieczywo
Sałatę lodową kroimy w większe kawałki i wsypujemy do salaterki. Możemy użyć gotowej mieszanki sałat dostępnej w większości sklepów. Rzodkiewkę, ogórka kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na połówki. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy delikatnie oliwą i przyprawiamy Vegetą i dusimy na parze. Można też dodać przyprawę kebab-gyros i przysmażyć na patelni. Gotowe mięso dodajemy do reszty składników. Do małej miseczki dajemy kilka łyżek oliwy i przyprawę do sałatek – proporcje wg własnych upodobań smakowych. Całość mieszamy razem ze składnikami w salaterce.
Do polania sałatki przygotowujemy sos czosnkowy. Podajemy go oddzielnie, ponieważ po zmieszaniu go od razu z sałatką ścieknie na dno naczynia.
Wszystkie składniki na sos wkładamy do miski i miksujemy, aż uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję. Przelewamy do miseczki lub sosjerki i jeśli możemy sobie na to pozwolić, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Masło i czosnek wkładamy do naczynia i miksujemy.
Dowolne pieczywo, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku lub opiekaczu.
Sałatkę z sosem podajemy z ciepłym pieczywem.
Smacznego
Jennix
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: 3