Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Sałatka z kurczakiem, sosem czosnkowym i grzankami

1
 

Prosta, szybka i smaczna przystawka. Można modyfikować składniki według własnych upodobań smakowych. Sałatka jest oryginalnym sposobem na zrobienie wyjątkowego drugiego śniadania lub lunchu do pracy...

Składniki:

1 sałata lodowa lub gotowy mix sałat
pęczek rzodkiewki
ogórek
pomidorki koktajlowe
mała cebula czerwona
podwójna pierś z kurczaka
Vegeta
przyprawa do sałatek (np. Kamis)
kilka łyżek oliwy

Sos czosnkowy:
3-4 ząbki czosnku
200 g jogurtu naturalnego
80 g majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Masło czosnkowe:
1 ząbek czosnku
150 g miękkiego masła

Dowolne pieczywo

Sałatę lodową kroimy w większe kawałki i wsypujemy do salaterki. Możemy użyć gotowej mieszanki sałat dostępnej w większości sklepów. Rzodkiewkę, ogórka kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na połówki. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy delikatnie oliwą i przyprawiamy Vegetą i dusimy na parze. Można też dodać przyprawę kebab-gyros i przysmażyć na patelni. Gotowe mięso dodajemy do reszty składników. Do małej miseczki dajemy kilka łyżek oliwy i przyprawę do sałatek – proporcje wg własnych upodobań smakowych. Całość mieszamy razem ze składnikami w salaterce.

Do polania sałatki przygotowujemy sos czosnkowy. Podajemy go oddzielnie, ponieważ po zmieszaniu go od razu z sałatką ścieknie na dno naczynia.

Wszystkie składniki na sos wkładamy do miski i miksujemy, aż uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję. Przelewamy do miseczki lub sosjerki i jeśli możemy sobie na to pozwolić, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Masło i czosnek wkładamy do naczynia i miksujemy.

Dowolne pieczywo, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku lub opiekaczu.

Sałatkę z sosem podajemy z ciepłym pieczywem.

Smacznego

Jennix

 

Napisany dnia: 23.02.2020, 19:26

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
3
@ olga
dnia 29.02.2020, 14:02 · Zgłoś
salatka super zrobilam dla gosci byli zachwyceni musialam dac im przepis wiec bardzo polecam
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657