Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Szybka szarlotka babci Emilki

12

Szybka i bardzo łatwa do przygotowania szarlotka z pysznym, mięciutkim ciastem kruchym i dużą ilością jabłek. Z tym wyzwaniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący szef kuchni. Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie nauczyła mnie piec babcia. Do dzisiaj kiedy zapach szarlotki rozchodzi się po kuchni, z sentymentem wracam do okresu dzieciństwa...

Ciasto:

Ok. 4 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
1 1/2 szklanki cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg obranych jabłek - zetrzeć tarką na dużych oczkach

Do miski dajemy mąkę, ścieramy do niej na tarce o dużych oczkach margarynę, dodajemy cukier, jajka i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 2 części. Spód robimy z większej połowy, górę z mniejszej. Ciasto rozwałkowujemy i przenosimy na wałku do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszą warstwę ciasta dajemy jabłka. Jeśli ktoś jest większym łasuchem, jabłka można posypać cukrem. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i przykrywamy nim jabłka. Ciasto układamy aby dochodziło do wszystkich krawędzi, delikatnie dociskamy i nakłówamy widelcem.

Pieczemy w temp. 180 st. C około 40-45 minut góra - dół. Pod koniec pieczenia ciasto można przykryć papierem, żeby się nie przypaliło i dobrze upiekło.

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Jennix

Napisany dnia: 15.03.2020, 18:17

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
4
@ Hot
dnia 09.04.2020, 14:37 · Zgłoś
15
@ Katarynka
dnia 27.03.2020, 12:52 · Zgłoś
Nie używajcie margaryny, która jest chemicznym produktem, używajcie naturalnego masła. Margaryna to utwardzony chemicznie olej, dbajmy teraz o zdrowie. Różnica w cenie między masłem a margaryną to 2 zł. Na zdrowiu nie warto oszczędzać
Odpowiedz
3
@ Viki32
dnia 21.03.2020, 23:30 · Zgłoś
Robiłam i za dużo jest jajek na 4 szkl jaki aż 4 duże jaja o paciara wyszła z tego musiałam jeszcze z pół szok jaki dac spokojnie 2 duże jajka wystarcza.
Odpowiedz
0
@ MNm
dnia 22.03.2020, 12:27 · Zgłoś
To też zależy od mąki.
Odpowiedz
4
@ Lee
dnia 25.03.2020, 09:52 · Zgłoś
Natomiast ja dodałam 5 małych jajek i 4 szkl Zamojskiej,ciężko było wyrobić ciasto.Trochę sucha mi wyszła ta szarlotka ale dobra była.nie ma co oszczedzać na jabłkach, nie miałam 1kg i może to wpłynęło na to że wydawała się za sucha.
Odpowiedz
6
@ MNm
dnia 16.03.2020, 10:58 · Zgłoś
Jest dużo przepisów na szarlotki. Do tej daje całe jajka.
Do Szarlotki,, Tutti,, tylko żółtka. Potem białka ubijam z cukrem i mąką ziemniaczaną lub kisielem czerwonym wtedy otrzymuje ładną różową piankę.
Odpowiedz
4
@ Do MNm
dnia 16.03.2020, 23:35 · Zgłoś
Dziękuję,bardzo lubię szarlotki z cynamonem.
Odpowiedz
12
@ MNm
dnia 15.03.2020, 20:10 · Zgłoś
Też taką robię. Jabłka posypuję cynamonem. Szybka, łatwa i smaczna.
Odpowiedz
7
@ Do MNm
dnia 15.03.2020, 21:17 · Zgłoś
Czy nie lepiej pianę z białek,mogą być wbite całe jajka?
Odpowiedz
0
@ AnKag
dnia 15.03.2020, 19:09 · Zgłoś
Nie ma większej i mniejszej połowy, połowa to połowa
Odpowiedz
8
@ Dzięki
dnia 15.03.2020, 19:27 · Zgłoś
Ciasto pyszne,teraz czas na domowe wypieki.
Odpowiedz
11
@ AnKag
dnia 15.03.2020, 19:08 · Zgłoś
Nie ma większej i mniejszej połowy, połowa to połowa
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657