
Tort śmietankowo-truskawkowy
W tym miesiącu polecamy delikatny, lekki tort śmietankowo-truskawkowy na każdą okazję. Czy to urodziny, imieniny bądź zwykłe spotkanie rodzinne – to świetny deser, który smakuje zarówno osobom dorosłym jak i dzieciom. Jego udekorowanie to już sprawa indywidualna. My postawiliśmy na świeże owoce oraz pachnącą miętę.
Przepis na jeden biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukru, a potem mąki. Na koniec dodajemy kakao. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min lub do suchego patyczka. Wszystko należy powtórzyć trzy razy, aby otrzymać trzy równe biszkopty.
Masa truskawkowa
0,5 kg truskawek zmiksowanych z cukrem
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Zmiksowane truskawki zagotować, a następnie wsypać do nich galaretki. Podgotować do rozpuszczenia i wystudzić. Kiedy masa truskawkowa zacznie krzepnąć należy ją wylać na biszkopt.
Masa śmietankowa:
1,5 szklanki śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę 30% ubijamy mikserem do momentu aż zgęstnieje, następnie dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i letnią dodajemy do ubitej z cukrem śmietany.
Na pierwszy biszkopt kładziemy połowę masy śmietankowej oraz pokrojone w plastry truskawki. Na nie układamy kolejny biszkopt i wylewamy masę truskawkową. Na nią kładziemy ostatni biszkopt. Całość dekorujemy pozostałą częścią masy śmietankowej. Na wierzch możemy ułożyć owoce lub słodycze. Boki tortu można obsypać np. kolorową posypką. Tort wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!
"Wszystko należy powtórzyć trzy razy" ? Chyba nie ma takiej potrzeby, wystarczy upiec jeden biszkopt i podzielić na 3 blaty... Bo jak upiec biszkopt z 1 i 1/3 jajka? bo chyba nie 3 biszkopty, każdy z 4 jajek?
i nie ma nic wspólnego z przepisem podanym poniżej.
https://www.theconsciousplantkitchen.com/no-bake-fruit-pizza/
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: 6