Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Tort śmietankowo-truskawkowy

7

W tym miesiącu polecamy delikatny, lekki tort śmietankowo-truskawkowy na każdą okazję. Czy to urodziny, imieniny bądź zwykłe spotkanie rodzinne – to świetny deser, który smakuje zarówno osobom dorosłym jak i dzieciom. Jego udekorowanie to już sprawa indywidualna. My postawiliśmy na świeże owoce oraz pachnącą miętę.

Przepis na jeden biszkopt:

4 jajka

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukru, a  potem mąki. Na koniec dodajemy kakao. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min lub do suchego patyczka. Wszystko należy powtórzyć trzy razy, aby otrzymać trzy równe biszkopty.

Masa truskawkowa

0,5 kg truskawek zmiksowanych z cukrem

3 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Zmiksowane truskawki zagotować, a następnie wsypać do nich galaretki. Podgotować do rozpuszczenia i wystudzić. Kiedy masa truskawkowa zacznie krzepnąć należy ją wylać na biszkopt.

Masa śmietankowa:

1,5 szklanki śmietany 30%

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Śmietanę 30% ubijamy mikserem do momentu aż zgęstnieje, następnie dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i letnią dodajemy do ubitej z cukrem śmietany.

Na pierwszy biszkopt kładziemy połowę masy śmietankowej oraz pokrojone w plastry truskawki. Na nie układamy kolejny biszkopt i wylewamy masę truskawkową. Na nią kładziemy ostatni biszkopt. Całość dekorujemy pozostałą częścią masy śmietankowej. Na wierzch możemy ułożyć owoce lub słodycze. Boki tortu można obsypać np. kolorową posypką. Tort wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. 

Smacznego!

Napisany dnia: 04.05.2020, 21:42

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
3
@ GO VEGAN!
dnia 10.06.2020, 12:43 · Zgłoś
4
@ Góralka
dnia 29.05.2020, 07:17 · Zgłoś
Na pierwszym zdjęciu jest tort bezowy
i nie ma nic wspólnego z przepisem podanym poniżej.
Odpowiedz
4
@ anka
dnia 06.05.2020, 23:26 · Zgłoś
A na masę śmietankową nie dajemy kolorowej posypki bo posypka się rozpuści i będzie nieestetycznie...
Odpowiedz
2
@ truski
dnia 07.05.2020, 15:50 · Zgłoś
można posypać, jak już stężeje prawda?
Odpowiedz
4
@ anka
dnia 06.05.2020, 23:22 · Zgłoś
A żółtka do biszkopta?
"Wszystko należy powtórzyć trzy razy" ? Chyba nie ma takiej potrzeby, wystarczy upiec jeden biszkopt i podzielić na 3 blaty... Bo jak upiec biszkopt z 1 i 1/3 jajka? bo chyba nie 3 biszkopty, każdy z 4 jajek?
Odpowiedz
5
@ kasia
dnia 06.05.2020, 20:26 · Zgłoś
Łączenie śmietany z żelatyną wieprzowiny uważam za słaby pomysł. Proponuję ubić śmietankę 36 procentów z 250 g serka mascarpone i łyżką cukru pudru i wyjdzie na to samo, tyle że smaczniejszy i wege.
Odpowiedz
6
@ Jagódka
dnia 05.05.2020, 17:11 · Zgłoś
Wygląda przepysznie :) i chyba nie takie skomplikowane. Aż ślinka cieknie...
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657