Strona główna

"Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym"

19
Napisany dnia: 08.03.2015, 08:10 , Tagi: Brak

Po dłuższej nieobecności przepisów kulinarnych postanowiliśmy przez jakiś czas "zaopiekować" się kącikiem. Na początek proponujemy Państwu prostą, niedrogą i(a) bardzo smaczną potrawę. Mianowicie "Udziec drobiowy w sosie śmietanowo-pieprzowym".

Czas przygotowania potrawy:

30 do 60 minut w zależności od umiejętności kucharskich.

Porcja:

3 do 4 osób.

Składniki:

- 0,5 kg udźca z kurczaka lub fileta drobiowego (osobiście polecam udziec),

- 50 ml oleju lub oliwy,

- łyżka vegety,

- 2 płaskie łyżki zielonego pieprzu,

- 400 ml dobrej śmietany 30%,

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy, obcinamy z nadmiaru tłuszczu.

Macerujemy w oleju/oliwie wymieszanej z vegetą.

Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na średnio rozgrzaną patelnię bez dodatkowego tłuszczu!

Drób obsmażamy z obu stron do zrumienienia.

Następnie wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy zielony pieprz. Potrawę dusimy około 20 minut (do uzyskania kremowej konsystencji sosu). W połowie duszenia mięso przewracamy na drugą stronę.

W czasie duszenia możemy przygotować dodatki według uznania lub przykładu podania:

- ziemniaczki opiekane, jarzynki z wody.

Przykładowy sposób podania:

Życzymy smacznego!!!

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ kucharz
dnia 08.03.2015, 11:39
Ocena
komentarza:
21
Z wszystkich warzyw najbardziej lubie karkowke.
@ onon
dnia 23.03.2015, 11:02
Ocena
komentarza:
6
Ja najbardziej z placków lubię schabowe.
@ kucharz
dnia 24.03.2015, 20:35
Ocena
komentarza:
1
A z przypraw to najbardziej lubie [...] ;-)
@ kucharz
dnia 24.03.2015, 20:38
Ocena
komentarza:
4
chodziło o sypanie pieprzem ale cezura nie pusciła
@ do
dnia 11.03.2015, 16:50
Ocena
komentarza:
4
To tak jak ja.
@ jojo
dnia 11.03.2015, 16:53
Ocena
komentarza:
6
karkowka to nie warzywo tylko jarzyna!
@ marian
dnia 11.03.2015, 19:33
Ocena
komentarza:
5
frytki brokuł i miesko mniam mniam;
@ kasia
dnia 12.03.2015, 11:13
Ocena
komentarza:
10
Wygląda pysznie, chociaż myślę, że lepiej byłoby zastąpić kurczaka indykiem i nie oczyszczać mięsa z tłuszczu, skoro mamy go smażyć na suchej patelni. Wtedy ten naturalny tłuszczyk się wytopi. Ale - poza wszystkim - super pomysł na prostą potrawę i dzięki za ożywienie rubryki.
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 15.03.2015, 13:14
Ocena
komentarza:
-12
Nie wiem kto i po co prowadzi ten kącik ale jako smakosza mnie to obraża...
Zdjęcia wyglądają fatalnie- nieestetycznie i ohydnie- zniechęcają do jedzenia.
Sposób podania przypomina bary mleczne końcówki ubiegłego wieku albo jasielską Manufakturę - brakuje tylko napisu GS.
Szkoda, że mam mało czasu ostatnio bo nieodpłatnie pokazałbym wam kilka myczków, jak prowadzić bloga i knajpę...
@ łopos
dnia 02.04.2015, 10:52
Ocena
komentarza:
6
To napisz Krzysiu co dzisiaj jadłeś na obiad :)
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 08.04.2015, 18:14
Ocena
komentarza:
0
Krem z marchewki z imbirem oraz wykorzystując powrót do łask jarmużu - pęczotto z kurczaka z jarmużem.
Mimo, że nie jest to kurczak z frytkami to postawiłem na prostote, czyli to co lubicie najbardziej.
@ kasia
dnia 15.03.2015, 17:54
Ocena
komentarza:
17
A mnie się podoba, że zdjęcia nie są podrasowane, to danie właśnie tak wygląda, zrobiłam je wczoraj. Naprawdę pycha, tylko pieprzu dałam więcej niż w przepisie. A co do estetyki rodem z baru mlecznego to akurat komplement. W Warszawie obchodzą swój renesans, w tych najlepszych są wielkie kolejki.
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 16.03.2015, 11:56
Ocena
komentarza:
-20
Przepraszam ale moja koleżanka nazywa to inteligencją kury domowej.
Poczytać Świat seriali, pooglądać Trudne sprawy, usmażyć mielonego i zakończyć dzień " M jak miłość".
Sorry ale jak potrzebujesz przepis na kurczaka z frytkami i fascynują Cię bary mleczne i ich stylistyka, to może zakup sobie ABC gotowania?
Dla innych gotowanie to szkoła i kuchnia produktu, symfonie smaku i towarzyszący im ładny wygląd i sztuka jego podania.
Ja akurat skłaniam się ku japońskiej szkole, która mówi że produkt jak najmniej obrabiamy a szukamy połączeń, które wydobędą jego głębie smaku- ale co wy pożeracze mielonych możecie o tym wiedzieć?
Przepraszam za te ostre słowa ale nie cierpię bylejakości.
@ no tak
dnia 18.03.2015, 14:17
Ocena
komentarza:
13
hm... tylko dlaczego Krzyśku ta słoma w buciku??
@ łopos
dnia 31.03.2015, 11:00
Ocena
komentarza:
11
Odczep się od mielonych i jak się nie podoba to wyjazd do Japonii.
Po mojemu przepis jak najbardziej trafiony! Człowiek jak wróci z pracy nie ma często siły robić wydziwianych obiadów i takie pomysły są pomocne, prosimy o więcej :)
I nie przejmować się takimi komentarzami bo widać u Pana Krzysztofa Jarzyny na salonach kurczak z ziemniakami jest faux-pas.
@ kasia
dnia 16.03.2015, 15:55
Ocena
komentarza:
13
Nie wiem co to są Trudne Sprawy, może mi przybliżysz, bo zdaje się, że jesteś przedstawicielem tego targetu (trudne słowo, sorry). Inspiracji nie szukaj w sztuce Japonii, bo bredzenie o tym, że zdrowy produkt to produkt jak najmniej obrabiany to ABC dietetyki. A estetyka czy to barów mlecznych czy wielkomiejskich sieciówek to kwestia wyboru, de gustibus non disputandum ..
Nie przepraszaj za ostre słowa tylko zachowaj minimum kultury, Jarzyno
@ Krzysiek Jarzyna
dnia 20.03.2015, 19:16
Ocena
komentarza:
-6
Trudne sprawy to taki serial o życiu, którego nie znasz ale wiesz, że jestem przedstawicielem takiego targetu.
@ marian
dnia 28.03.2015, 15:33
Ocena
komentarza:
0
lepsze robie
@ hela
dnia 19.04.2015, 08:04
Ocena
komentarza:
0
sos ,zapiekane ziemniaczki,gotowana jarzynka nie wygląda to apetycznie jak dla mnie to jestem na NIe
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Janusz Szewczyk nie jest już dyrektorem JDK-u

    Janusz Szewczyk od siedmiu lat był dyrektorem Jasielskiego Domu Kultury. Dzisiaj żegna się z pracą w instytucji kultury. Od jutra jego obowiązki będzie pełnić Helena Gołębiowska.

  • Sięgnij po zdrowie z Naszym Bio

     

    Zdrowie ma dla Polaków coraz większe znaczenie. Coraz częściej dbamy o to, co jemy poszukując produktów ekologicznych. Teraz są one dostępne na wyciągnięcie ręki. Od niedawna w Jaśle można kupić je w sklepie prowadzonym przez ekologiczne gospodarstwo rolne w Dębowcu.

  • Tragedia w Szebniach. W zderzeniu motocykla z szynobusem zginął mężczyzna

    Dzisiaj, ok godz. 17. w Szebniach motocyklista wjechał wprost w szynobus. Jedna z osób podróżujących jednośladem zginęła na miejscu. Do wypadku doszło na przejeździe kolejowym z sygnalizacją przejazdową.  FOTO

  • Wolne miejsca w „Chemiku”

     

    W jasielskim „Chemiku” na absolwentów gimnazjów i szkół podstawowych wciąż czekają wolne miejsca. Wybierz najlepszy profil i obierz kierunek na rozwój. Rekrutacja trwa!

  • Jasło bez ciepłej wody

    Od poniedziałku niemalże przez dwa tygodnie mieszkańcy Jasła nie będą mogli korzystać z ciepłej wody. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunalne w Jaśle przystępuje do inwestycji dotyczącej przebudowy magistrali cieplnej w rejonie ul. Konopnickiej.

  • Mówią "NIE" wycince drzew w mieście

    W Jaśle rozgorzała dyskusja na temat planowanej wycinki drzew na terenie miasta. Rozgniewani mieszkańcy nie chcą nawet słyszeć o tym nierozsądnym ich zdaniem pomyśle. Są zbulwersowani i przeciwni takim rozwiązaniom na rzecz ścieżek rowerowych...

  • Obchody Święta Policji w Jaśle

    Tegoroczne obchody Święta Policji odbyły się w środę 17 lipca w Jasielskim Domu Kultury w 100. rocznicę powołania Policji Państwowej. Z okazji tak wyjątkowego jubileuszu 58 funkcjonariuszy jasielskiej komendy zostało awansowanych na wyższe stopnie służbowe.

  • Czy pies umarł z głodu? Policja wyjaśnia

    We Wrocance w stodole znaleziono martwego psa przywiązanego na łańcuchu. Jak informuje OTOZ Animals Inspektorat Jasło zwierzę miało mieć cztery lata. Sprawę wyjaśnia jasielska policja, która przyjęła zawiadomienie o znęcaniu się nad zwierzęciem.

  • Wakacje z tenisem

     

    Dla wszystkich dzieci, które chciałyby aktywnie spędzić wakacje i nauczyć się grać w tenisa ziemnego Fundacja Aktywna Galicja rozpoczyna kolejną edycję Wakacyjnej Szkółki Tenisowej.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105