Jasło będzie miało swój browar!
Browary regionalne i rzemieślnicze zdobywają w Polsce coraz większą popularność. Konsumenci zaś mają coraz większe wymagania wobec piwowarów, dlatego Michał i Wojtek z Sądkowej, którzy prowadzą browar Eureka postanowili uwarzyć dla mieszkańców Jasła i okolic ich własne piwo. Browar Jasło – to nowa marka dedykowana dla wszystkich smakoszy złotego trunku.
Z pasji do piwa
Michał Janas i Wojtek Bara swoją przygodę z piwem rozpoczęli kilka lat temu od domowego warzenia. Wszystkiego nauczyli się sami. Połączenie wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi sprawiły, że pierwsze ich uwarzone piwo podbiło podniebienia pierwszych degustatorów, którymi była rodzina. Przez pewien czas nabierali doświadczenia i odkrywali nowe smaki i aromaty piwa. W końcu postanowili otworzyć browar Eureka. Od początku ich marzeniem było, aby piwo przez nich uwarzone było dostępne w całej Polsce.
Jasielskie piwo, dlaczego nie?
O Jaśle mówi się jako o mieście wina. Okazuje się jednak, że na rynku jasielskim brakuje lokalnego piwa, z którym utożsamialiby się mieszkańcy, dlatego Michał i Wojtek postanowili otworzyć Browar Jasło. – Tym pomysłem robimy ukłon w stronę mieszkańców Jasła i okolic. To jest nowa marka, w której będą powstawać piwa w klasycznych stylach o delikatnym aromacie chmielu oraz atrakcyjnej cenie. Głównym piwem będzie Lager, mamy również ciemne piwo typu Stout. Na wiosnę chcemy wyjść z kolejnymi dwoma – polskim Pale Ale i pszenicznym – wyjaśnia Wojciech Bara, współwłaściciel Browaru Jasło.
Piwo jest warzone z naturalnych składników takich jak chmiel, słód jęczmienny oraz pszeniczny, pochodzących od polskich dostawców, a nie z ekstraktów, jak robią to duże browary. - Czas jego leżakowania to w zależności od stylu wynosi od 3 do 8 tygodni. Jest to okres w którym piwo w naturalny sposób fermentuje zyskując odpowiedni aromat i smak. Często spotykamy się z taką opinią, że nasze piwo przypomina to, które piło się przed laty – dodaje dodaje Wojtek.
Piwo dla każdego
Jak podkreślają właściciele Browaru Jasło, piwo będzie wykonywane według tradycyjnych receptur o umiarkowanym aromacie goryczki i umiarkowanym smaku chmielu. Co więcej każde z czterech stylów będzie się różniło niuansami.- Nad całym procesem produkcji trzymamy piecze. Piwo Lager to jasny trunek dolnej fermentacji o smaku biszkoptowym. Drugie piwo, które proponujemy to Stout. Ciemne, głównie w aromacie i smaku kawy oraz gorzkiej czekolady. Kolejne dwa chcemy uwarzyć na wiosnę. Będzie to jasne piwo polskie Pale Ale górnej fermentacji o smaku i aromacie owocowym. Ostatnie piwo, które mamy w planach to pszeniczne z wyczuwalną nutą goździków i banana – tłumaczy Michał Janas, współwłaściciel Browaru Jasło.
Piwo z Browaru Jasło będzie dostępne od tego tygodnia na półkach wszystkich sieci sklepów MPM w Jaśle oraz w hurtowni Edam. Chcesz znać wszystkie nowinki i pomysły piwowarów z Sądkowej?
Śledź ich na portalu społecznościowym Facebook na profilu „Browar Jasło” i sięgaj po nową jakość. – Serdecznie zapraszamy do współpracy właścicieli jasielskich pub’ów i sklepów. Nasze piwo dostępne jest również w KEG-ach – zachęca Michał i Wojtek, właściciele Browaru Jasło.
Tel kontaktowy: 512713634 / 730948338
Ilona Dziedzic
Artykuł sponsorowany