
Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki
Pyszne cynamonowe bułeczki idealne na długie jesienne wieczory.
Składniki:
260 g mąki + naddatek
pół szklanki mleka
10 g świeżych drożdży
50 g masła
1 jajko
1,5 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Nadzienie:
35 g masła
2 łyżki cukru
1, 5 łyżeczki cynamonu
50 g orzechów włoskich
1 jajko
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, wlać aktywne drożdże, roztopione i ostudzone masło, jajko, resztę cukru i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, a na jego powierzchni rozsmarować masę cynamonową. Całą powierzchnię posypać równomiernie połową posiekanych orzechów.
Zwinąć w rulon i pokroić w krążki. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układać bułeczki, odłożyć jeszcze w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut, aby podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 15 minut. Ostudzić.
Na więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na: http://zhrabinawkuchni.blogspot.com/
4 przepisy na rok to chyba żenada
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: -16