Karp w piwie
Składniki :
- 80 dag filetów z karpia
- szklanka jasnego piwa
- duża cebula
- po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- łyżeczka mielonych goździków
- pół łyżeczki cukru
- 5 dag rodzynek
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól.
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone filety natrzyj solą i mielonymi goździkami, przykryj i wstaw na 1 - 2 h do lodówki, po czym pokrój na porcje. Opłukane rodzynki sparz wrzątkiem i osącz na sicie. W płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę oraz dodaj połowę rodzynek, pieprz i ziele angielskie, dolej też piwo i razem wszystko zagotuj. Następnie włóż porcje ryby, posyp skórką otartą z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez około 15 min. Dodaj pozostałe rodzynki, cukier i pieprz, delikatnie potrząśnij rondlem i całość podduś jeszcze 5 - 6 min. Danie to można podawać na gorąco lub na zimno.