Karpacka Troja kusi smakami kuchni naszych przodków
Skansen Archeologiczny Karpacka Troja w Trzcinicy po długiej przerwie wraca z organizacją imprez plenerowych. Tym razem postanowiono przybliżyć wszystkim gościom skansenu tajniki kuchni z epoki brązu oraz zdradzić, jakie potrawy pojawiały się na stołach wczesnośredniowiecznych Słowian. Wszystko okraszone zostało interesującymi inscenizacjami oraz konkursem dla publiczności z nagrodą.
„Smaki Przeszłości” są wydarzeniem, które wpisuje się w tegoroczną edycję Europejskich Dni Dziedzictwa. Pokazy kuchni pradziejowej oraz wczesnośredniowiecznej ściągnęły dzisiaj do Karpackiej Troi gości nie tylko z Jasła i okolic, lecz również wielu innych zakątków województwa podkarpackiego, a nawet całej Polski.
Zobacz zdjęcia w FOTOGALERII
Wszyscy goście skansenu, którzy w sobotę postanowili odwiedzić Karpacką Troję, z łatwością mogli zaspokoić swoją ciekawość na temat tego, co niegdyś jadali nasi przodkowie, jakich narzędzi i naczyń używali w kuchni, czy też jak przygotowywano przeróżne potrawy. Przy stołach zastawionych ziarnami zbóż, ziołami, czy też owocami chętnie sięgali po wiedzę tych, którzy mogą mienić się ekspertami w tej niezwykle interesującej dziedzinie. Za takiego z pewnością uznać można Scotta Simpsona, wykładowcę na Uniwersytecie Jagiellońskim, który specjalizuje się między innymi w historii i socjologii jedzenia i picia. Przekonuje on, że często miewamy błędne wyobrażenie o tym, co jedli dawniej Słowianie. – Generalnie rzecz biorąc, we wczesnym średniowieczu jadano mniej mięsa niż dzisiaj niektórzy sobie wyobrażają. Przede wszystkim spożywano zboże oraz warzywa korzenne, jak na przykład rzepa. Na stołach najbogatszych oczywiście częściej gościło mięso. Pozwalało ono także podkreślić status takiego gospodarza. Jadłospis przeciętnego człowieka determinowany był przez konkretne pory roku. Pod tym względem ludzie żyjący we wczesnym średniowieczu nie mieli specjalnego wyboru. Na stołach można było wówczas znaleźć między innymi kaszę jaglaną, proso, jęczmień, pszenicę przygotowywane w różny sposób, na przykład w postaci podpłomyków, czy też polewki. Nie możemy zapomnieć też o jarmużu, komosie dzikiej lub białej – wyjaśnia.
Podczas tego weekendu, w Karpackiej Troi dowiemy się, co jadali Słowianie
we wczesnym średniowieczu/fot. Marcin Dziedzic
Okazuje się, że na stołach Słowian we wczesnym średniowieczu nie brakowało również przypraw. Do przygotowania jadła używano na przykład soli. Smak potrawom nadawano także dzięki wykorzystaniu rdestu, jako polskiego pieprzu, mięty, octu, czy też piwa, których używano w gotowaniu. Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego wymieć można mleko, masło, sery oraz jajka.
W jednej z chat, z której wydobywał się intrygujący zapach dymu znajduje się stanowisko kuchni pradziejowej. W małym pomieszczeniu, które nieśmiało oświetla ogień unosi się przyjemna woń dymu oraz wędzonych porcji mięsa. Kawałki mięsa skwierczą też bardzo powoli, wręcz sennie na rozgrzanych kamieniach, ułożonych przy palenisku. Tutaj hipotezy konstruowane przez archeologów na temat sposobów przygotowania potraw w epoce brązu można zweryfikować w praktyce.
Stanowisko kuchni pradzejowej/fot. Marcin Dziedzic
Uzupełnieniem sobotniego programu „Smaków Przeszłości” w Karpackiej Troi była inscenizacja w kuchnią w tle oraz konkurs z nagrodą, w którym chętnie brały udział całe rodziny gości skansenu.
Należy pamiętać, że „Smaki Przeszłości” są imprezą dwudniową. Już jutro, punktualnie o godzinie 12. jej organizatorzy zaproszą odwiedzających skansen na inscenizację z kuchnią w tle. W programie na niedzielę znajdziemy również:
12.30 - pogadanka o ziołach
13.00 – o tym, co w średniowieczu jadano
14.00 – konkurs dla publiczności z nagrodą!
14.30 – o utensyliach kuchennych
15.00 – o tym jak w średniowieczu gotowano
15.30 – u miodosytnika
Wstęp do Skansenu Archeologicznego Karpacka Troja na „Smaki Przeszłości” jest bezpłatny.
Patronem medialnym wydarzenia jest portal informacyjny jaslo4u.pl.
MD