Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Strona główna

Karpacka Troja kusi smakami kuchni naszych przodków

29

Skansen Archeologiczny Karpacka Troja w Trzcinicy po długiej przerwie wraca z organizacją imprez plenerowych. Tym razem postanowiono przybliżyć wszystkim gościom skansenu tajniki kuchni z epoki brązu oraz zdradzić, jakie potrawy pojawiały się na stołach wczesnośredniowiecznych Słowian. Wszystko okraszone zostało interesującymi inscenizacjami oraz konkursem dla publiczności z nagrodą.

„Smaki Przeszłości” są wydarzeniem, które wpisuje się w tegoroczną edycję Europejskich Dni Dziedzictwa. Pokazy kuchni pradziejowej oraz wczesnośredniowiecznej ściągnęły dzisiaj do Karpackiej Troi gości nie tylko z Jasła i okolic, lecz również wielu innych zakątków województwa podkarpackiego, a nawet całej Polski.

Zobacz zdjęcia w FOTOGALERII

Wszyscy goście skansenu, którzy w sobotę postanowili odwiedzić Karpacką Troję, z łatwością mogli zaspokoić swoją ciekawość na temat tego, co niegdyś jadali nasi przodkowie, jakich narzędzi i naczyń używali w kuchni, czy też jak przygotowywano przeróżne potrawy. Przy stołach zastawionych ziarnami zbóż, ziołami, czy też owocami chętnie sięgali po wiedzę tych, którzy mogą mienić się ekspertami w tej niezwykle interesującej dziedzinie. Za takiego z pewnością uznać można Scotta Simpsona, wykładowcę na Uniwersytecie Jagiellońskim, który specjalizuje się między innymi w historii i socjologii jedzenia i picia. Przekonuje on, że często miewamy błędne wyobrażenie o tym, co jedli dawniej Słowianie. – Generalnie rzecz biorąc, we wczesnym średniowieczu jadano mniej mięsa niż dzisiaj niektórzy sobie wyobrażają. Przede wszystkim spożywano zboże oraz warzywa korzenne, jak na przykład rzepa. Na stołach najbogatszych oczywiście częściej gościło mięso. Pozwalało ono także podkreślić status takiego gospodarza. Jadłospis przeciętnego człowieka determinowany był przez konkretne pory roku. Pod tym względem ludzie żyjący we wczesnym średniowieczu nie mieli specjalnego wyboru. Na stołach można było wówczas znaleźć między innymi kaszę jaglaną, proso, jęczmień, pszenicę przygotowywane w różny sposób, na przykład w postaci podpłomyków, czy też polewki. Nie możemy zapomnieć też o jarmużu, komosie dzikiej lub białej – wyjaśnia.

Podczas tego weekendu, w Karpackiej Troi dowiemy się, co jadali Słowianie
we wczesnym średniowieczu/fot. Marcin Dziedzic 

Okazuje się, że na stołach Słowian we wczesnym średniowieczu nie brakowało również przypraw. Do przygotowania jadła używano na przykład soli. Smak potrawom nadawano także dzięki wykorzystaniu rdestu, jako polskiego pieprzu, mięty, octu, czy też piwa, których używano w gotowaniu. Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego wymieć można mleko, masło, sery oraz jajka.

W jednej z chat, z której wydobywał się intrygujący zapach dymu znajduje się stanowisko kuchni pradziejowej. W małym pomieszczeniu, które nieśmiało oświetla ogień unosi się przyjemna woń dymu oraz wędzonych porcji mięsa. Kawałki mięsa skwierczą też bardzo powoli, wręcz sennie na rozgrzanych kamieniach, ułożonych przy palenisku. Tutaj hipotezy konstruowane przez archeologów na temat sposobów przygotowania potraw w epoce brązu można zweryfikować w praktyce.

Stanowisko kuchni pradzejowej/fot. Marcin Dziedzic

Uzupełnieniem sobotniego programu „Smaków Przeszłości” w Karpackiej Troi była inscenizacja w kuchnią w tle oraz konkurs z nagrodą, w którym chętnie brały udział całe rodziny gości skansenu.

Należy pamiętać, że „Smaki Przeszłości” są imprezą dwudniową. Już jutro, punktualnie o godzinie 12. jej organizatorzy zaproszą odwiedzających skansen na inscenizację z kuchnią w tle. W programie na niedzielę znajdziemy również:

12.30 - pogadanka o ziołach
13.00 – o tym, co w średniowieczu jadano
14.00 – konkurs dla publiczności z nagrodą!
14.30 – o utensyliach kuchennych
15.00 – o tym jak w średniowieczu gotowano
15.30 – u miodosytnika  

Wstęp do Skansenu Archeologicznego Karpacka Troja na „Smaki Przeszłości” jest bezpłatny.

Patronem medialnym wydarzenia jest portal informacyjny jaslo4u.pl.

MD

Napisany dnia: 11.09.2021, 23:09
Komentarze Czytelników:
Dodaj nowy komentarz Wyświetlaj:
@ Człowiek też zwierzę
dnia 12.09.2021, 00:32
Ocena
komentarza:
-5
[Komentarz nie na temat]
@ Do@
dnia 12.09.2021, 09:55
Ocena
komentarza:
4
To wspaniała kuchnia szczególnie dla tych co mają problemy z potencja. Polecam
@ Korzeń
dnia 12.09.2021, 20:10
Ocena
komentarza:
-2
Jeżeli mają problemy to tylko korzeń ale nie krojony, w całości.
@ Stylizowanie
dnia 12.09.2021, 20:24
Ocena
komentarza:
4
Słabe stylizowanie staropolskimi archaizmami ( typu jadło, okrasić, miodosytnik) na
klimat zamierzchłych czasów. Niekonsekwentne , bo pojawił się wtręt łaciński: utensilia. Brakło dawnej nazwy na sprzęty, naczynia, narzędzia?
Takie pisanie ma wzbudzić podziw odbiorcy czy śmiech?
Jakby ktoś coś chciał, a nie mógł, czy nie umiał.
@ Kuszenie
dnia 13.09.2021, 07:02
Ocena
komentarza:
2
Nieporadne tytuły widać było do tej pory na sąsiednim portalu ale jest to zaraźliwe.
Te "smaki kuchni" to kuszą nas czy "naszych przodków"?
Czasem zdanie trzeba rozbudować, by nie było śmieszne.
Dążenie do skracania nie zawsze sprzyja precyzji wypowiedzi.
@ Przykład
dnia 13.09.2021, 07:08
Ocena
komentarza:
3
Poprawnego tytułu:

Kuchnia naszych przodków kusi nas smakami w Karpackiej Troi.

To się nazywa odwrócenie szyku zdania. Jest teraz precyzyjnie?
@ Www
dnia 12.09.2021, 09:17
Ocena
komentarza:
3
Takie atrakcje tylko tu.
@ dragoness
dnia 12.09.2021, 16:19
Ocena
komentarza:
-7
Nie, sycili miód. Bardzo pouczające.
@ Wegetarianizm
dnia 12.09.2021, 20:32
Ocena
komentarza:
3
Był to zatem w owym czasie swego rodzaju wegetarianizm, czyli dużo zdrowiej się dawniej odżywiano niż w naszych czasach.
Nie było epidemii otyłości z powodu "śmieciowego jedzenia" serwowanego współcześnie wraz z chemią spożywczą i leczeniem farmakologią, czyli chemią
apteczną.
Żywiony naturalna żywnością przez tysiące lat, układ pokarmowy człowieka wystawia rachunek za odejście od natury.
@ Człowiek też zwierzę
dnia 12.09.2021, 22:51
Ocena
komentarza:
-6
Wegetarianizm na pewno nie. Raczej „fleksitarianizm”. Ale zapchane cholesterolem (natura!) arterie znajdowano już w mumiach, więc z tym zdrowiem różnie bywało.
@ Pan Tuk Tuk
dnia 12.09.2021, 10:10
Ocena
komentarza:
6
Najbardziej ciekawią mnie te utensylia
@ Abnegat
dnia 12.09.2021, 11:20
Ocena
komentarza:
7
Błędu nie ma, tylko kwestia idiotycznego zastosowania, w kontekście prostoty ówczesnego życia Słowian. A może jest to szczególnego rodzaju poczucie humoru, którego wyżyn ja nie sięgam?
Można było po prostu napisać "przybory kuchenne", ale to brzmiałoby zbyt banalnie, dlatego zastosowano górnolotne określenie, aby prosty lud czytał to z podziwem.
@ Kato
dnia 12.09.2021, 10:27
Ocena
komentarza:
6
to smaki przyszłości czy przeszłości?
1 „Smaki Przeszłości” są wydarzeniem, które wpisuje się w tegoroczną edycję Europejskich Dni Dziedzictwa.
2 "Wstęp do Skansenu Archeologicznego Karpacka Troja na „Smaki Przyszłości” jest bezpłatny."
@ Www
dnia 12.09.2021, 11:06
Ocena
komentarza:
1
[Komentarz nie na temat]
@ jadło słowiańskie
dnia 12.09.2021, 11:30
Ocena
komentarza:
4
W odległych czasach spożywano to co natura dała. W starych księgach nie brak opisów i stwierdzeń typu ..."pięćdziesięcioletni starzec". Rzeczywiście to jak wyglądamy - oprócz wpływu naszej pracy również zależy od spożywanej żywności.
@ Abnegat
dnia 12.09.2021, 13:00
Ocena
komentarza:
2
Wygląd a zdrowie niekoniecznie idą w parze. Gdyby dzisiejszy 50-latek nie golił się przez rok - też byłby uznany za starca. Ja z czasów swojej młodości pamiętam, że osoby 50-letnie były już uważane za stare, a mimo to, w większości przeżywały później do 80-90 lat.
@ Plity
dnia 12.09.2021, 16:50
Ocena
komentarza:
2
Pozdrawiam Pana Scotta.
@ Yozef
dnia 12.09.2021, 18:33
Ocena
komentarza:
-6
Aa jal bilety to za 5 zl .a oni mysla zeninteres zrobia .
A moze zrobcie cos dla ludu . Raz w roku powinny buc drzwi otwarte
@ Roman
dnia 12.09.2021, 19:31
Ocena
komentarza:
7
Wytęż wzrok stetryczały malkontencie. Wstęp na imprezę był bezpłatny! Umiesz czytać? Patrząc na twoje komentarze, można mieć co do tego poważne wątpliwości.
@ Yozef
dnia 12.09.2021, 21:12
Ocena
komentarza:
-4
Wytez wzrok .chce ale oczy i palce stare .mozna miec ale prawda w oczy kole
@ Yozef
dnia 12.09.2021, 21:13
Ocena
komentarza:
-4
Na kulturze sie nie zarabia .jedz zobacz ile bilet kosztuje
@ Roman
dnia 12.09.2021, 22:04
Ocena
komentarza:
5
Wstęp na „Smaki Przeszłości” był darmowy. To znaczy, że za wejście na teren skansenu, a co za tym idzie również udział w imprezie, nie były pobierane żadne opłaty. Czego tutaj nie rozumiesz?
@ Tak to ja.
dnia 12.09.2021, 20:08
Ocena
komentarza:
6
Wystarczy cofnąć się do czasów nie tak odległych.
Ziemniaki ,truskawki,pomidory itp.wszysko miało lepszy smak.
Teraz wszystko jakieś takie sztuczne.
@ Walka o pokój
dnia 13.09.2021, 03:35
Ocena
komentarza:
1
Polecam film np. na CDA :
Super Duże Me - polski lektor
o szkodliwości śmieciowego jedzenia.
W stosunku do żywienia w dawnych czasach
osiągnięto postęp, czyli zlikwidowano głód,
ale dostępność taniego, nienaturalnego
jedzenia powoduje niesamowite skutki zdrowotne.
@ Człowiek też zwierzę
dnia 13.09.2021, 17:08
Ocena
komentarza:
0
Cholesterol to nie kwestia śmieciowego jedzenia. Głodu też nie zlikwidowaliśmy.
@ Korekta
dnia 13.09.2021, 03:37
Ocena
komentarza:
2
Ma być:
Super Size Me.
@ Radek
dnia 13.09.2021, 16:43
Ocena
komentarza:
1
O szamani szaleja
@ Rzepa krzepi
dnia 13.09.2021, 19:33
Ocena
komentarza:
2
Jadali też pasternak,fasole a nawet pieczoną brukiew.Postęp niszczy wszystko,ale ludzie wracają do drewnianych misek,żeliwnych patelni i garnków,glinianych kubków.Najlepiej smakuje jedzenie palcami.Zdrowsze jedzenie z naturalnych skorup.Wniosek:nie szkoleni a mądrzejsi byli i zdrowsi.
@ archeolog
dnia 14.09.2021, 15:32
Ocena
komentarza:
1
Czy starszy brat z Lubli dalej tam gotuje?
Dodaj komentarz
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Trwa protest policjantów. 46 funkcjonariuszy na L4

    Od ubiegłego tygodnia blisko 50 policjantów spośród 180 z Komendy Powiatowej Policji w Jaśle przebywa na zwolnieniu lekarskim. To efekt trwającego w Polsce protestu funkcjonariuszy, którzy walczą o podwyżki.

     

  • Prawo jazdy z dofinansowaniem do 100%? Z Akademią Jazdy Impuls to możliwe!

     

    Zdobycie wymarzonego prawa jazdy, wbrew obiegowej opinii może okazać się zadaniem bardzo łatwym. Kluczowym warunkiem jest dokonanie właściwego wyboru ośrodka szkolenia, gwarantującego indywidualne podejście do kursantów oraz opiekę najlepszych instruktorów. Takim ośrodkiem jest Akademia Jazdy Impuls, gdzie kursanci mają możliwość uzyskania dofinansowania do 100% na prawo jazdy.

  • 7 pacjentów przyjętych na oddziale covidowym. Jedna osoba zakażona na OIOM-ie

    Na Oddziale Zakaźnym Szpitala Specjalistycznego w Jaśle przekształconym w oddział covidowy przebywa sześciu pacjentów zakażonych koronawirusem. Jedna osoba w stanie ciężkim leży na Oddziale Intensywnej Terapii pod respiratorem. Większość z nich to osoby niezaszczepione.

  • Niewielkie zainteresowanie szczepieniem uczniów organizowanych przez szkoły

    Akcja szczepienia uczniów przeciw Covid-19 nie cieszy się powodzeniem. Niewielu rodziców ze szkół podstawowych w Jaśle oraz ponadpodstawowych w powiecie jasielskim zadeklarowało chęć zaszczepienia swoich dzieci. Jak poinformowało MEiN, w skali kraju jedynie 48 303 deklaracje chęci zaszczepienia dzieci złożyli rodzice u dyrektorów szkół.

  • Mieszkańcy są przeciwni powstaniu ich zdaniem "pseudo" obwodnicy w Nowym Żmigrodzie

    Władze powiatu jasielskiego oraz gminy Nowy Żmigród zabiegają o budowę nowego łącznika drogi wojewódzkiej nr 993 relacji Gorlice-Nowy Żmigród-Dukla. Początkiem września br. zarząd powiatu przyjął koncepcję jej przebiegu. Pomysł powstania nowej obwodnicy niepokoi mieszkańców Nowego Żmigrodu i okolicznych miejscowości...

  • Catering dla firm na każdą okazję w niskiej cenie!

     

    O tym, że u „Wojtka”, można zjeść smacznie i do syta, nie trzeba już nikogo przekonywać. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pyszne dania kuchni domowej, można w łatwy sposób zamówić on-line, z dostawą wprost do domu, czy też pracy. W ofercie Baru Mlecznego „Wojtek”, znajdziemy również usługi cateringowe dla firm oraz dowóz posiłków regeneracyjnych. Wszystko w niskich cenach.

  • Stadion w Czeluśnicy już otwarty

    Po dawnym boisku piłkarskim w Czeluśnicy nie ma już śladu, bowiem po dwóch latach na jego miejscu powstał stadion piłkarsko-lekkoatletyczny. W niedzielę odbyło się jego uroczyste otwarcie i poświęcenie. Inwestycja została zrealizowana za ponad 4,5 mln zł.

  • Rekrutacja DUT Jasło– startujemy!

     

    Fundacja Wspierania Edukacji przy Stowarzyszeniu Dolina Lotnicza, zaprasza wszystkie dzieci w wieku 7-12 lat do zapisów na zajęcia Dziecięcego Uniwersytetu Technicznego w semestrze zimowym 2021-2022. Zapisy online rozpoczynają się 20 września 2021 o godz. 10.00.

  • Fordem Transitem z przyczepą wpadł do rowu. Pasażer trafił do szpitala

    Dzisiaj około godziny 16.30 w Wolicy doszło do zdarzenia drogowego z udziałem samochodu dostawczego z przyczepą. Do jasielskiego szpitala trafił pasażer. Wstępne badanie na zawartość alkoholu potwierdziło, że kierowca forda jest nietrzeźwy.

  • 82. rocznica napaści niemieckiej i sowieckiej na Polskę. Jasielskie obchody Dnia Sybiraka

    - W 82. rocznicę agresji ZSRR na Polskę gromadzi nas pamięć o tamtych wydarzeniach. Dzisiejsze święto opieramy o symbole: hymn Sybiraków, od którego rozpoczęła się dzisiejsza uroczystość w kościele, a także apel poległych, w którym wspomnieliśmy wszystkich pomordowanych na Wschodzie – mówił podczas obchodów Ryszard Pabian, burmistrz miasta Jasła. Jednym z ważnych punktów uroczystości, było odsłonięcie tablicy upamiętniającej ks. płk. Stanisława Matznera w kościele oo. Franciszkanów.<FOTOGALERIA>

  • Zarośnięte boisko. Nie ma siłowni ani placu zabaw z prawdziwego zdarzenia. - To dramat – mówią mieszkańcy

    Mieszkańcy Jasła interweniują w sprawie osiedla Bryły, na którym ich zdaniem nic się nie dzieje. Boisko do gry w piłkę zarasta trawą, siłowni plenerowej jak nie było tak nie ma, a urządzenia na placu zabaw wymagają remontu. - Trzeba wchodzić drzwiami i wychodzić oknami. Na pewno coś by się zmieniło, bo inne osiedla by sobie na to nie pozwoliły – mówi Mariusz Szufnara, były członek Zarządu Osiedla Bryły.

  • Zabytkowe organy z kościoła w Sławęcinie odzyskały dawną świetność

     

    Sławęcin to mała wieś w gminie Skołyszyn. Życie lokalnej społeczności, jak zwykle bywa w takich miejscowościach, skoncentrowane jest w znacznej mierze wokół tamtejszej parafii i drewnianego kościoła pw. św. Katarzyny. Tradycja, wspólna historia i świadomość przynależności do owej społeczności mają dla mieszkańców Sławęcina niebagatelne znaczenie. Nic więc dziwnego, że kiedy pojawiła się koncepcja odrestaurowania zabytkowych organów Jana Śliwińskiego...

  • Studia magisterskie z Administracji w Jaśle!

     

    Jasielska filia Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej utworzyła właśnie nowy kierunek studiów. Uczelnia poinformowała że otrzymała uprawnienia do prowadzenia dwuletnich studiów magisterskich na kierunku Administracja w Jaśle!

  • Umowa na przebudowę oddziału psychiatrycznego została podpisana. Prace potrwają najbliższe dwa lata

    Dzisiaj podczas konferencji prasowej w Starostwie Powiatowym w Jaśle podpisana została umowa na realizację zadania inwestycyjnego pn. "Rozbudowa Szpitala Specjalistycznego w Jaśle etap I – Oddział Psychiatryczny z Poradniami" z firmą z Szymbarku. Zadanie opiewa na blisko 18 mln zł. Inwestycja ma się zakończyć w 2023 r.

  • Pierogarnia "Wojtek" zaskakuje super promocjami i nowymi smakami pierogów

    Pracownia Pierogów "Wojtek", która na gastronomicznej mapie Jasła pojawiła się zaledwie kilka tygodni temu, zaskakuje super ofertami promocyjnymi dla swoich klientów. To jednak nie wszystko. W menu pierogarni znajdziecie nowe smaki popularnego na naszych stołach dania. Pierogi "bounty"? To brzmi intrygująco. 

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105