Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Karpacka Troja kusi smakami kuchni naszych przodków

29

Skansen Archeologiczny Karpacka Troja w Trzcinicy po długiej przerwie wraca z organizacją imprez plenerowych. Tym razem postanowiono przybliżyć wszystkim gościom skansenu tajniki kuchni z epoki brązu oraz zdradzić, jakie potrawy pojawiały się na stołach wczesnośredniowiecznych Słowian. Wszystko okraszone zostało interesującymi inscenizacjami oraz konkursem dla publiczności z nagrodą.

„Smaki Przeszłości” są wydarzeniem, które wpisuje się w tegoroczną edycję Europejskich Dni Dziedzictwa. Pokazy kuchni pradziejowej oraz wczesnośredniowiecznej ściągnęły dzisiaj do Karpackiej Troi gości nie tylko z Jasła i okolic, lecz również wielu innych zakątków województwa podkarpackiego, a nawet całej Polski.

Zobacz zdjęcia w FOTOGALERII

Wszyscy goście skansenu, którzy w sobotę postanowili odwiedzić Karpacką Troję, z łatwością mogli zaspokoić swoją ciekawość na temat tego, co niegdyś jadali nasi przodkowie, jakich narzędzi i naczyń używali w kuchni, czy też jak przygotowywano przeróżne potrawy. Przy stołach zastawionych ziarnami zbóż, ziołami, czy też owocami chętnie sięgali po wiedzę tych, którzy mogą mienić się ekspertami w tej niezwykle interesującej dziedzinie. Za takiego z pewnością uznać można Scotta Simpsona, wykładowcę na Uniwersytecie Jagiellońskim, który specjalizuje się między innymi w historii i socjologii jedzenia i picia. Przekonuje on, że często miewamy błędne wyobrażenie o tym, co jedli dawniej Słowianie. – Generalnie rzecz biorąc, we wczesnym średniowieczu jadano mniej mięsa niż dzisiaj niektórzy sobie wyobrażają. Przede wszystkim spożywano zboże oraz warzywa korzenne, jak na przykład rzepa. Na stołach najbogatszych oczywiście częściej gościło mięso. Pozwalało ono także podkreślić status takiego gospodarza. Jadłospis przeciętnego człowieka determinowany był przez konkretne pory roku. Pod tym względem ludzie żyjący we wczesnym średniowieczu nie mieli specjalnego wyboru. Na stołach można było wówczas znaleźć między innymi kaszę jaglaną, proso, jęczmień, pszenicę przygotowywane w różny sposób, na przykład w postaci podpłomyków, czy też polewki. Nie możemy zapomnieć też o jarmużu, komosie dzikiej lub białej – wyjaśnia.

Podczas tego weekendu, w Karpackiej Troi dowiemy się, co jadali Słowianie
we wczesnym średniowieczu/fot. Marcin Dziedzic 

Okazuje się, że na stołach Słowian we wczesnym średniowieczu nie brakowało również przypraw. Do przygotowania jadła używano na przykład soli. Smak potrawom nadawano także dzięki wykorzystaniu rdestu, jako polskiego pieprzu, mięty, octu, czy też piwa, których używano w gotowaniu. Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego wymieć można mleko, masło, sery oraz jajka.

W jednej z chat, z której wydobywał się intrygujący zapach dymu znajduje się stanowisko kuchni pradziejowej. W małym pomieszczeniu, które nieśmiało oświetla ogień unosi się przyjemna woń dymu oraz wędzonych porcji mięsa. Kawałki mięsa skwierczą też bardzo powoli, wręcz sennie na rozgrzanych kamieniach, ułożonych przy palenisku. Tutaj hipotezy konstruowane przez archeologów na temat sposobów przygotowania potraw w epoce brązu można zweryfikować w praktyce.

Stanowisko kuchni pradzejowej/fot. Marcin Dziedzic

Uzupełnieniem sobotniego programu „Smaków Przeszłości” w Karpackiej Troi była inscenizacja w kuchnią w tle oraz konkurs z nagrodą, w którym chętnie brały udział całe rodziny gości skansenu.

Należy pamiętać, że „Smaki Przeszłości” są imprezą dwudniową. Już jutro, punktualnie o godzinie 12. jej organizatorzy zaproszą odwiedzających skansen na inscenizację z kuchnią w tle. W programie na niedzielę znajdziemy również:

12.30 - pogadanka o ziołach
13.00 – o tym, co w średniowieczu jadano
14.00 – konkurs dla publiczności z nagrodą!
14.30 – o utensyliach kuchennych
15.00 – o tym jak w średniowieczu gotowano
15.30 – u miodosytnika  

Wstęp do Skansenu Archeologicznego Karpacka Troja na „Smaki Przeszłości” jest bezpłatny.

Patronem medialnym wydarzenia jest portal informacyjny jaslo4u.pl.

MD

Napisany dnia: 11.09.2021, 23:09

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
1
@ archeolog
dnia 14.09.2021, 15:32 · Zgłoś
Czy starszy brat z Lubli dalej tam gotuje?
Odpowiedz
2
@ Rzepa krzepi
dnia 13.09.2021, 19:33 · Zgłoś
Jadali też pasternak,fasole a nawet pieczoną brukiew.Postęp niszczy wszystko,ale ludzie wracają do drewnianych misek,żeliwnych patelni i garnków,glinianych kubków.Najlepiej smakuje jedzenie palcami.Zdrowsze jedzenie z naturalnych skorup.Wniosek:nie szkoleni a mądrzejsi byli i zdrowsi.
Odpowiedz
1
@ Radek
dnia 13.09.2021, 16:43 · Zgłoś
O szamani szaleja
Odpowiedz
2
@ Korekta
dnia 13.09.2021, 03:37 · Zgłoś
Ma być:
Super Size Me.
Odpowiedz
6
@ Tak to ja.
dnia 12.09.2021, 20:08 · Zgłoś
Wystarczy cofnąć się do czasów nie tak odległych.
Ziemniaki ,truskawki,pomidory itp.wszysko miało lepszy smak.
Teraz wszystko jakieś takie sztuczne.
Odpowiedz
1
@ Walka o pokój
dnia 13.09.2021, 03:35 · Zgłoś
Polecam film np. na CDA :
Super Duże Me - polski lektor
o szkodliwości śmieciowego jedzenia.
W stosunku do żywienia w dawnych czasach
osiągnięto postęp, czyli zlikwidowano głód,
ale dostępność taniego, nienaturalnego
jedzenia powoduje niesamowite skutki zdrowotne.
Odpowiedz
0
@ Człowiek też zwierzę
dnia 13.09.2021, 17:08 · Zgłoś
Cholesterol to nie kwestia śmieciowego jedzenia. Głodu też nie zlikwidowaliśmy.
Odpowiedz
-6
@ Yozef
dnia 12.09.2021, 18:33 · Zgłoś
Aa jal bilety to za 5 zl .a oni mysla zeninteres zrobia .
A moze zrobcie cos dla ludu . Raz w roku powinny buc drzwi otwarte
Odpowiedz
7
@ Roman
dnia 12.09.2021, 19:31 · Zgłoś
Wytęż wzrok stetryczały malkontencie. Wstęp na imprezę był bezpłatny! Umiesz czytać? Patrząc na twoje komentarze, można mieć co do tego poważne wątpliwości.
Odpowiedz
-4
@ Yozef
dnia 12.09.2021, 21:12 · Zgłoś
Wytez wzrok .chce ale oczy i palce stare .mozna miec ale prawda w oczy kole
Odpowiedz
-4
@ Yozef
dnia 12.09.2021, 21:13 · Zgłoś
Na kulturze sie nie zarabia .jedz zobacz ile bilet kosztuje
Odpowiedz
5
@ Roman
dnia 12.09.2021, 22:04 · Zgłoś
Wstęp na „Smaki Przeszłości” był darmowy. To znaczy, że za wejście na teren skansenu, a co za tym idzie również udział w imprezie, nie były pobierane żadne opłaty. Czego tutaj nie rozumiesz?
Odpowiedz
2
@ Plity
dnia 12.09.2021, 16:50 · Zgłoś
Pozdrawiam Pana Scotta.
Odpowiedz
4
@ jadło słowiańskie
dnia 12.09.2021, 11:30 · Zgłoś
W odległych czasach spożywano to co natura dała. W starych księgach nie brak opisów i stwierdzeń typu ..."pięćdziesięcioletni starzec". Rzeczywiście to jak wyglądamy - oprócz wpływu naszej pracy również zależy od spożywanej żywności.
Odpowiedz
2
@ Abnegat
dnia 12.09.2021, 13:00 · Zgłoś
Wygląd a zdrowie niekoniecznie idą w parze. Gdyby dzisiejszy 50-latek nie golił się przez rok - też byłby uznany za starca. Ja z czasów swojej młodości pamiętam, że osoby 50-letnie były już uważane za stare, a mimo to, w większości przeżywały później do 80-90 lat.
Odpowiedz
6
@ Kato
dnia 12.09.2021, 10:27 · Zgłoś
to smaki przyszłości czy przeszłości?
1 „Smaki Przeszłości” są wydarzeniem, które wpisuje się w tegoroczną edycję Europejskich Dni Dziedzictwa.
2 "Wstęp do Skansenu Archeologicznego Karpacka Troja na „Smaki Przyszłości” jest bezpłatny."
Odpowiedz
1
@ Www
dnia 12.09.2021, 11:06 · Zgłoś
[Komentarz nie na temat]
Odpowiedz
6
@ Pan Tuk Tuk
dnia 12.09.2021, 10:10 · Zgłoś
Najbardziej ciekawią mnie te utensylia
Odpowiedz
7
@ Abnegat
dnia 12.09.2021, 11:20 · Zgłoś
Błędu nie ma, tylko kwestia idiotycznego zastosowania, w kontekście prostoty ówczesnego życia Słowian. A może jest to szczególnego rodzaju poczucie humoru, którego wyżyn ja nie sięgam?
Można było po prostu napisać "przybory kuchenne", ale to brzmiałoby zbyt banalnie, dlatego zastosowano górnolotne określenie, aby prosty lud czytał to z podziwem.
Odpowiedz
3
@ Www
dnia 12.09.2021, 09:17 · Zgłoś
Takie atrakcje tylko tu.
Odpowiedz
-7
@ dragoness
dnia 12.09.2021, 16:19 · Zgłoś
Nie, sycili miód. Bardzo pouczające.
Odpowiedz
3
@ Wegetarianizm
dnia 12.09.2021, 20:32 · Zgłoś
Był to zatem w owym czasie swego rodzaju wegetarianizm, czyli dużo zdrowiej się dawniej odżywiano niż w naszych czasach.
Nie było epidemii otyłości z powodu "śmieciowego jedzenia" serwowanego współcześnie wraz z chemią spożywczą i leczeniem farmakologią, czyli chemią
apteczną.
Żywiony naturalna żywnością przez tysiące lat, układ pokarmowy człowieka wystawia rachunek za odejście od natury.
Odpowiedz
-6
@ Człowiek też zwierzę
dnia 12.09.2021, 22:51 · Zgłoś
Wegetarianizm na pewno nie. Raczej „fleksitarianizm”. Ale zapchane cholesterolem (natura!) arterie znajdowano już w mumiach, więc z tym zdrowiem różnie bywało.
Odpowiedz
-5
@ Człowiek też zwierzę
dnia 12.09.2021, 00:32 · Zgłoś
[Komentarz nie na temat]
Odpowiedz
4
@ Do@
dnia 12.09.2021, 09:55 · Zgłoś
To wspaniała kuchnia szczególnie dla tych co mają problemy z potencja. Polecam
Odpowiedz
-2
@ Korzeń
dnia 12.09.2021, 20:10 · Zgłoś
Jeżeli mają problemy to tylko korzeń ale nie krojony, w całości.
Odpowiedz
4
@ Stylizowanie
dnia 12.09.2021, 20:24 · Zgłoś
Słabe stylizowanie staropolskimi archaizmami ( typu jadło, okrasić, miodosytnik) na
klimat zamierzchłych czasów. Niekonsekwentne , bo pojawił się wtręt łaciński: utensilia. Brakło dawnej nazwy na sprzęty, naczynia, narzędzia?
Takie pisanie ma wzbudzić podziw odbiorcy czy śmiech?
Jakby ktoś coś chciał, a nie mógł, czy nie umiał.
Odpowiedz
2
@ Kuszenie
dnia 13.09.2021, 07:02 · Zgłoś
Nieporadne tytuły widać było do tej pory na sąsiednim portalu ale jest to zaraźliwe.
Te "smaki kuchni" to kuszą nas czy "naszych przodków"?
Czasem zdanie trzeba rozbudować, by nie było śmieszne.
Dążenie do skracania nie zawsze sprzyja precyzji wypowiedzi.
Odpowiedz
3
@ Przykład
dnia 13.09.2021, 07:08 · Zgłoś
Poprawnego tytułu:

Kuchnia naszych przodków kusi nas smakami w Karpackiej Troi.

To się nazywa odwrócenie szyku zdania. Jest teraz precyzyjnie?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657